Στις 13 Μαΐου 1979 όλη η Ελλάδα έμεινε άφωνη με τον τερματοφύλακα της Καστοριάς, ο οποίος με τις καθοριστικές επεμβάσεις του είχε κρατήσει στο 0-0 τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό στον αγώνα του «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο τερματοφύλακας αυτός δεν ήταν άλλος από τον Νίκο Σαργκάνη, ο οποίος στα 25 του χρόνια γνώριζε επιτέλους την πανελλήνια καταξίωση μια και απέκρουσε δύο πέναλτι παικτών των «ερυθρόλευκων». Στο 26′ «ψάρεψε» τον Ραφαέλ Περόνε αποκρούοντας σχετικά εύκολα και στο 86′ οριζοντιώθηκε και έσωσε το εκτελεσμένο στη γωνία χτύπημα του Τόμας Ρόρμπαχ.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει κι άλλο πέναλτι στο 18′ (ο Τάκης Λεμονής έστειλε την μπάλα στο δοκάρι) και η γκέλα αυτή αποδείχθηκε μοιραία στην προσπάθειά τους για τον τίτλο. Στην ουσία ο Σαργκάνης στέρησε τον τίτλο απ’ τον Ολυμπιακό και ίσως γι’ αυτό, ένα χρόνο αργότερα, η νέα διοίκηση υπό τον Σταύρο Νταϊφά έκανε το παν για να τον αποκτήσει.

Οι παίκτες της Καστοριάς έχουν πάρει στους ώμους τους τον Νίκο Σαργκάνη, μετά το 0-0 στο Φάληρο στις 13 Μαΐου 1979.

Η μεταγραφή στο λιμάνι απογείωσε την καριέρα του Σαργκάνη, ο οποίος δεν θα αργούσε να καθιερωθεί και στην Εθνική Ελλάδας και να μεσουρανήσει στο ποδόσφαιρό μας σε όλη τη διάρκεια της διάρκεια της δεκαετίας του ’80.