Η ασφάλεια, η στήριξη και η υγεία των παιδιών, που νοσηλεύονται στην Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι προτεραιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε την Παρασκευή η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, συνοδευόμενη από μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην παρουσία εκπροσώπων του ΟΚΥπΥ, ιατρών του νοσηλευτηρίου και εκπροσώπων των συνδέσμων και γονέων των παιδιών, που νοσηλεύονται στο παιδοογκολογικό, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της επικείμενης αναβάθμισης/επέκτασης του χώρου του παιδοογκολογικού. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα.

Η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι για ακόμα μια φορά πιστή στο ραντεβού της η Βουλή των Αντιπροσώπων τήρησε τη δέσμευσή της και βρίσκεται εδώ, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, για τρίτη φορά, για συζήτηση που αφορούν τα παιδιά του παιδοογκολογικού και τις οικογένειές τους.

«Ήδη έχουν προχωρήσει προς διευθέτηση κάποια θέματα για τα οποία όμως αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι θα είναι σε μόνιμη βάση, όπως είναι το θέμα του ψυχολόγου, το θέμα του εκπαιδευτικού και βεβαίως άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν την στήριξη των παιδιών, η οποία χρειάζεται να δοθεί», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε ότι το επίμαχο θέμα αφορά τις κτηριακές υποδομές και την αναβάθμιση/επέκταση του χώρου του παιδοογκολογικού, λέγοντας ότι «εκεί έχουμε ζητήματα για τα οποία έχουν τεθεί κάποιοι προβληματισμοί και αναμένουμε ενημέρωση. Θα είμαστε εδώ και την άλλη βδομάδα ακριβώς για να δοθούν λεπτομερείς απαντήσεις γιατί υπάρχουν και έχουν τεθεί σοβαρές ανησυχίες για την αναβάθμιση  της μονάδας και τους κινδύνους που υπάρχουν».

Η κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε εκ μέρους όλων των Βουλευτών που επισκέφθηκαν σήμερα το Μακάρειο Νοσοκομείο ότι «για εμάς είναι προτεραιότητα το θέμα που αφορά την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας, στη στήριξή τους που τη χρειάζονται τώρα σε μια τόσο δύσκολη πρόκληση για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Και εδώ θα είμαστε να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια είτε για να αντιμετωπιστούν αδυναμίες και κενά είτε για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτό που χρειάζεται να γίνει».

Ερωτηθείσα εάν έχουν δοθεί εναλλακτικές λύσεις λόγω των εργασιών που προγραμματίζεται να γίνουν για αναβάθμιση του Μακάρειου Νοσοκομείου η κ. Δημητρίου απάντησε ότι «αυτό είναι που συζητείται» προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβληματισμοί και ανησυχίες για ενδεχόμενη μετακίνηση των παιδιών που νοσηλεύονται και αν δεν καθησυχαστούν εγείρεται μείζον ζήτημα.

Πρόσθεσε ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί προτεραιότητα για τη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα ειδικότερα όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν αναμένεται συνάντηση και με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, για το εν λόγω θέμα η κ. Δημητρίου είπε ότι «θα ζητήσουμε να είναι ο Υπουργός Υγείας παρών» προσθέτοντας ότι το πάγιο αίτημα ήταν για ανεξάρτητη μονάδα του παιδοογκολογικού και για ανέγερση μιας τέτοιας αποκλειστικής μονάδας. Σημείωσε ότι αυτό δεν υπάρχει ως πολιτική απόφαση και δήλωσε ότι στη συνάντηση χρειάζεται η παρουσία και του Υπουργού Υγείας και της Υπουργού Παιδείας, προκειμένου να διαλευκανθούν ορισμένα ζητήματα και να δοθούν απαντήσεις.

Από πλευράς του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, δήλωσε ότι «ως Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο για να δούμε τα βήματα πού γίνονται ως προς την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εδώ στο νοσοκομείο».

Πρόσθεσε ότι  έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα μπροστά, ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κτηριακή αναβάθμιση και ενστάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς. Είπε ότι γι’ αυτό προγραμματίστηκε συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα ούτως ώστε να δοθούν εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις «ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη βάση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Απογοήτευση για πρόθεση Υπ. Οικονομικών για Ινστιτούτο Καρκίνου, εκφράζουν Βουλευτές

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σχολιάζοντας το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» ότι «ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας ότι η ίδρυση του Ινστιτούτο για τον Καρκίνο δεν φαίνεται να δικαιολογείται», είπε ότι «είναι με μεγάλη θλίψη, με μεγάλη απογοήτευση και θυμό που ενημερωθήκαμε σήμερα από τις εφημερίδες για την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών της παρούσας Κυβέρνησης για να μην προχωρήσει το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο».

Πρόσθεσε ότι αυτός ο κεντρικός συντονισμός από μια ανεξάρτητη αρχή, που ήταν αίτημα όλων των πολιτικών κομμάτων, είχε εξαγγελθεί από την παρούσα κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2023 – μετά από δικά μας αιτήματα και δικές μας πιέσεις- και είχε συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για να προχωρήσει το Ινστιτούτο. «Μαθαίνουμε τώρα έξι μήνες μετά από τον Υπουργό Οικονομικών ότι αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει», σημείωσε.

«Επιτέλους ας συνεννοηθεί αυτή η Κυβέρνηση και οι δύο Υπουργοί μεταξύ τους γιατί αυτό που γίνεται, αυτή η ασυνεννοησία, είναι εις βάρος και του Κύπριου πολίτη και του Κύπριου ασθενή και εις βάρος και των καρκινοπαθών», είπε η κ. Ορφανίδου.

Επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο το οποίο, όπως είπε η κ. Ορφανίδου, θα βοηθήσει να αυξηθούν οι ποιοτικές υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς, θα βοηθήσει να προωθηθούν οι έρευνες, η ανακουφιστική φροντίδα και ο συντονισμός μεταξύ των ογκολογικών τμημάτων. Σημείωσε ότι ως ΔΗΣΥ «θα εγγράψουμε το θέμα το συντομότερο στη Βουλή και διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα το αφήσουμε εδώ».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο είναι μια πολιτική δέσμευση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, υπογραμμίζοντας ότι δόθηκε αγώνας για ένταξή του στον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθύμισε ότι τόσο η τέως Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, όσο και ο νυν Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, παραμένουν προσηλωμένοι στη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Είπε ότι είναι θεσμικά απαράδεκτο ο Υπουργός Οικονομικών να δημιουργεί προσκόμματα και να φέρει άλλες εισηγήσεις στη δημιουργία του. «Δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στο πώς θα υλοποιηθεί το Ινστιτούτου για τον Καρκίνο. Τον ρόλο τον έχει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή, οποία διορίστηκε από την εκτελεστική εξουσία». Εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι «να είστε βέβαιοι ότι το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο θα υλοποιηθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ