Ο Παναθηναϊκός AKTOR και η Ρεάλ κοντράρονται απόψε (21:00, Novasports Prime) στον τελικό του Final Four της EuroLeague. Οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης θα παλέψουν για το τρόπαιο.
Αμφότεροι οι αντίπαλοι πάλεψαν όλη την σεζόν και αξίζουν να βρίσκονται πλέον σε αυτό το σημείο. Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat τα κλειδιά του αγώνα.

Η ανάλυση των δύο αντιπάλων

Ξεκινώντας από τα βασικά: Παναθηναϊκός AKTOR και Ρεάλ είναι δύο ομάδες που σε πρώτη ματιά έχουν κάποιες ομοιότητες επιθετικά, αλλά στην πραγματικότητα η φιλοσοφία τους είναι διαφορετική και αυτό οφείλεται σε έναν λόγο: Η Ρεάλ παίζει σε πολύ υψηλότερο τέμπο. Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ρεάλ παίζει τα παιχνίδια τις στις 84.8 κατοχές (1η στην EuroLeague) και ο Παναθηναϊκός AKTOR στις 81.7 κατοχές (13ος στην EuroLeague). Έχοντας αυτό υπόψη, ιδού η σύγκριση των δύο ομάδων στην επίθεση την φετινή σεζόν, με την Ρέαλ να σημειώνει 1.05 πόντος ανά κατοχή (καλύτερη επίθεση) και τον Παναθηναϊκό AKTOR 1.01 πόντους ανά κατοχή (5η καλύτερη επίθεση).

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο

Βλέποντας κάποιος ότι οι δύο ομάδες ξεκινούν τις επιθέσεις τους από το Pick and Roll – όπως σχεδόν όλη η Ευρώπη – είναι λογικό να σκεφτεί ότι υπάρχουν ομοιότητες. Ακόμα και σε αυτό όμως υπάρχει μία μεγάλη διαφορα: Στον Παναθηναϊκό AKTOR, την μερίδα του λέοντος έχουν δύο παίκτες στο Pick and Roll με σουτ του χειριστή: Οι Κέντρικ Ναν και Κώστας Σλούκας, που τρέχουν μαζί το 61% των επιθέσεων της ομάδας (συν ένα 15.2% του Γκραντ).

Στην Ρεάλ υπάρχει μεγαλύτερος διαμοιρασμός. Ο Φακούντο Καμπάσο (27%) τρέχει τα περισσότερα Pick and Roll, ωστόσο υπάρχει ακόμα μία τριάδα παικτών (Ντζάναν Μούσα, Σέρχιο Γιουλ και Σέρχιο Ροντριγκεθ) που τρέχει τουλάχιστον το 15% των Pick and Roll των Μαδριλένων, ενώ στην εξίσωση μπαίνουν συχνά και οι Μάριο Χεζόνια, Φαμπιάν Κοζέρ.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα πάντως είναι όταν κάποιος πηγαίνει στην άμυνα, αφού οι δύο μονομάχοι έχουν – μαζί με τον Ολυμπιακό – την καλύτερη αμυντική επίδοση στην EuroLeague, δεχόμενοι μόλις 0.94 πόντους ανά κατοχή.

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο

Η άμυνα στο Pick and Roll αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ρεάλ, που δέχεται φέτος μόλις 0.92 πόντους ανά κατοχή (4η επίδοση), ενώ ο Παναθηναϊκός AKTOR δέχεται 0.97 (12η επίδοση). Αυτό που κάνει την διαφορά ωστόσο στους δύο αντιπάλους, είναι το πώς αμύνονται σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση). Ο λόγος είναι ότι έχουν ως βασική αρχή να μην δίνουν τα ελεύθερα σουτ που προκύπτουν από τις αμυντικές περιστροφες.

Η Ρεάλ δέχεται φέτος μόλις 9.6 πόντους ανά αγώνα σε κατάσταση Catch and Shoot (καλύτερη επίδοση στην EuroLeague), δηλαδή 1.01 πόντους ανά κατοχή (καλύτερη επίδοση) και ο Παναθηναϊκός AKTOR μόλις 11.7 πόντους ανά αγώνα (4η καλύτερη επίδοση) και 1.04 πόντους ανά κατοχή (3η καλύτερη επίδοση). Το νόημα σαφές: Κόντρα σε αυτές τις ομάδες είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να βρει ελεύθερο σουτ στην περιφέρεια.

Το Pick and Roll πάνω στον Ταβάρες που θα κρίνει πολλά και το ματς-οδηγός της Μαδρίτης

Στην παρουσίαση του προφίλ της Ρεάλ πριν από τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό είχε γίνει ξεχωριστή αναφορά στην άμυνα των Μαδριλένων στο Pick and Roll. Η παρουσία του γιγαντόσωμου Έντι Ταβάρες και το γεγονός ότι παίζει Drop (μένοντας πίσω να δώσει το σουτ), εξασφαλίζει ότι οι Μαδριλένοι θα παίζουν άμυνα χωρίς βοήθειες στο Pick and Roll. Για να νικήσει μία ομάδα την Ρεάλ πρέπει να έχει γκαρντ που θα μπορούν να σκοράρουν με συνέπεια μετά από ντρίμπλα. Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει δύο παίκτες που μπορούν να το κάνουν αυτό σε ελίτ επίπεδο, τον Κώστα Σλούκα και τον Κέντρικ Ναν. Έχει μερικούς ακόμα (Γκραντ, Γκριγκόνις, Βιλντόσα), που μπορούν να το κάνουν σε καλό επίπεδο.

Είναι σαφές ωστόσο ότι οι “πράσινοι” έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ σε αυτό το ματς να δουν τους Σλούκα και Ναν να κάνουν μεγάλο παιχνίδι. Αυτό φάνηκε και στο ματς του δεύτερου γύρου των δύο ομάδων, όταν οι “πράσινοι” άλωσαν την Μαδρίτη με 97-86, με τους Ναν και Σλούκα να είναι συνολικά υπεύθυνοι για 64 από τους 97 πόντους της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε χτυπήσει αλύπητα τότε το Drop του Ταβάρες (και του Πουαριέ), με τους δύο σταρ του να κάνουν ό,τι θέλουν στο παρκέ. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Σλούκας στήνει Pick and Roll με τον Λεσόρ σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου, με τον Ταβάρες στο ύψος των βολών.

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο
PRINTSCREEN

Ο Σλούκας φτάνει μέχρι το τρίποντο ανενόχλητος και σουτάρει, με τον Ταβάρες να έχει μείνει πίσω.

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο
PRINTSCREEN

Η Ρεάλ είναι δεδομένο ότι θυμάται εκείνο το παιχνίδι. Και έχει προσαρμογές. Το έδειξε αυτό και στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, όταν είδε τον Αϊζέια Κάναν να ευστοχεί σε τρίποντο σε κατάσταση Pick and Roll στην πρώτη του προσπάθεια. Τι έκαναν τότε οι Μαδριλένοι; Ανέβασαν τον Ταβάρες στο ύψος του σκριν (level), για να μην δώσουν τόσο εύκολα το σουτ. Ο Παναθηναϊκός AKTOR μπορεί όμως να δείξει την δική του εναλλακτική σε αυτό, για να καθυστερήσει τον Ταβάρες. Να προσθέσει ένα Ram Screen πριν από το Pick and Roll των κοντών του.

Τι είναι το Ram Screen; Είναι ένα σκριν που κάνει ένας παίκτης μακριά από την μπάλα στον αντίπαλο ψηλό κάτω από το καλάθι, προκειμένου να δώσει χρόνο στον δικό του ψηλό του να ανέβει και να δώσει σκριν. Είναι το play που κλείδωσε την νίκη των “πράσινων” στο Game 4 με την Μακάμπι, όταν ο Ναν έδωσε πρώτα σκριν στον Λεσόρ, για να δώσει χρόνο στον Γάλλο να ανέβει ψηλά και να δώσει σκριν στον Σλούκα, ώστε να βρει χρόνο ο Έλληνας γκαρντ. Ιδού η φάση:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ξεκινάει την επίθεση, με τον Λεσόρ κάτω από το καλάθι, τους Παπαπέτρου, Μήτογλου στις γωνίες και τον Ναν στο ύψος των βολών για να δώσει σκριν στον Γάλλο, σχηματίζοντας έναν σταυρό. Ο Ναν κάνει Ram Screen στον Λεσόρ, για να του δώσει χρόνο να ανέβει

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο

Ο Σλούκας παίρνει το σκριν από τον Λεσόρ, ενώ ο Ναν ανεβαίνει στις 45 μοίρες. Ο Σλούκας πάει εύκολα προς τα αριστερά, αφού ο Νίμπο έχει μείνει πίσω.

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο

Ο Νίμπο βγαίνει μπροστά στον Σλούκα, αλλά του έχει δώσει χώρο. Ο Μπλατ μένει στον Ναν και ο Μπράουν τσεκάρει το ρολάρισμα του Λεσόρ. Ο Σλούκας ευστοχεί σε δίποντο.

Final Four 2024, Ρεάλ - Παναθηναϊκός AKTOR: Τα κλειδιά του τελικού και η νίκη στην Μαδρίτη που έδειξε τον δρόμο

Η άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR στο Pick and Roll και το transition της Ρεάλ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει επιλέξει στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν να αμυνθεί με Hedge Out στο Pick and Roll (ο ψηλός βγαίνει δυναμικά στον αντίπαλο γκαρντ). Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο ο Λεσόρ παίζει κυρίως level. Κόντρα σε μία ομάδα όπως η Ρεάλ, είναι κομβικό για το “τριφύλλι” να αμυνθεί σωστά στο Pick and Roll. Ο περιορισμός του δίδυμου των Καμπάσο και Μούσα είναι σημαντικός για τους “πράσινους”.

Ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο για τον Παναθηναϊκό AKTOR είναι να κόψει το επιθετικό transition της Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι είναι η δεύτερη ομάδα στην EuroLeague στους πόντους που σημειώνει στον αιφνιδιασμό. Ο Παναθηναϊκός AKTOR από την πλευρά του είναι η τελευταία ομάδα σε αυτό το κομμάτι. Το κυριότερο ωστόσο είναι πως φέτος οι “πράσινοι” είχαν την 4η χειρότερη άμυνα στο transition, δεχόμενοι 9.7 πόντους ανά αγώνα στο ανοιχτό γήπεδο. Το πώς θα διαχειριστούν οι “πράσινοι” αυτό το γεγονός θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στο ματς.

Η Ρεάλ θα προσπαθήσει να τρέξει, ακόμα και μετά από καλάθι. Κόντρα στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό, οι Μαδριλένοι σημείωσαν 36 πόντους σε επιθέσεις που εκδήλωσαν στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα, στην λογική του “10 second or less”. Αν πιάσουν αντίστοιχο νούμερο κόντρα στους “πράσινους”, τότε θα αποκτήσουν τεράστιο πλεονέκτημα.

Ένα σπουδαίο παιχνίδι

Οι δύο καλύτερες ομάδες της EuroLeague απέχουν 40 λεπτά από τον τίτλο. Δύο ομάδες με διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι, αλλά και αρκετές ομοιότητες, θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν το δικό τους παιχνίδι. Όποια το κάνει, θα έχει και το πάνω χέρι.

Η Ρεάλ θα θελήσει να τρέξει. Να δώσει πόντους στους Μούσα, Χεζόνια στο transition, να δώσει την ευκαιρία στον Καμπάσο να μοιράσει το παιχνίδι, στους Γιουλ, Ροντρίγκεθ και Κοζέρ να παίξουν Pick and Roll. Θα θελήσει να βάλει στην εξίσωση τους Ταβάρες, Πουαριές για να φθείρει τον Λεσόρ, θα ανοίξει το γήπεδο με τον Γιαμπουσέλε.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θέλει να κατεβάσει το τέμπο. Να κάνει τους Ναν και Σλούκα να αισθανθούν άνετα. Θα ποντάρει στο μέγεθος του Παπαπέτρου και του Μήτογλου στις θέσεις των φόργουορντ για να ματσάρει το μέγεθος των Μαδριλένων. Θα βάλει τον Λεσόρ να τρέξει στο transition για να προλάβει τα αργά πόδια του Ταβάρες. Θα ψάξει τα σουτ του Γκριγκόνις. Πιθανόν να ρίξει τον Καλαίτζάκη πάνω στον Καμπάσο να τον φθείρει. Θα ψάξει να πάρει πράγματα από τον Ερνανγκόμεθ.

Οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά. Στην κανονική περίοδο πήραν από μία νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια, αμφότερες στην έδρα του αντιπάλου. Θα είναι προσεκτικές. Θα είναι ένας ωραίος τελικός.