Παναθηναϊκός και ΦενέρμπαχτσεΕργκίν Αταμάν και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ετοιμάζονται για μια πραγματική «τιτανομαχία» στο Final 4 της EuroLeague.

Το κίνητρο που υπάρχει και για τις δύο ομάδες δεν είναι μεγαλύτερο. Η αστείρευτη «πείνα» του Παναθηναϊκού, μετά από 12 χρόνια απουσίας από τα Final 4, εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία, τόσο από τα μέλη, όσο και από τον κόσμο της ομάδας.

Η Φενέρμπαχτσε «μεταμορφώθηκε» στα χέρια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος, πιο ώριμος από ποτέ, θέλει όσο τίποτα την πρώτη του EuroLeague ως προπονητής.

Οι «αμφισβητίες» του Γιασικεβίτσιους ξεχνούν πως πρόκειται για έναν προπονητή 48 ετών, που κατά κάποιο τρόπο έπεσε θύμα των υπερβάσεων που ο ίδιος κατόρθωσε στο ξεκίνημα της πορείας του. Στην πρώτη του αποστολή σε μεγάλο πάγκο στην Μπαρτσελόνα, μπορεί να μην κατέκτησε την EuroLeague, παρά το δυσθεώρητο μπάτζετ που του δόθηκε, και ο τρόπος παιχνιδιού που επέβαλε να μην αναδείκνυε απόλυτα το ταλέντο αυτής της ομάδας, αλλά επέδειξε αξιοθαύμαστη συνέπεια.

Δεν έλειψε ποτέ από το Final 4, διεκδικούσε κάθε χρόνο όλους τους τίτλους, πολλούς εκ των οποίων κατέκτησε σε εγχώριο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα, συνέλεγε πολύτιμη εμπειρία και διαμόρφωνε ακόμη πιο ολοκληρωμένα τον προπονητικό του χαρακτήρα.

Το έργο που έχει παρουσιάσει στη Φενέρ αποτελεί την επιτομή της δουλειάς ενός ανθρώπου που εξελίσσεται, που έχει μοναδική αντίληψη του αθλήματος, και που, κυριότερα απ’ όλα, προσαρμόζεται στο υλικό που έχει στα χέρια του και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Σίγουρα σε αυτά τον βοήθησε η παρουσία παικτών που γνώριζε (ΚαλάθηςΧέιζ – ΝτέιβιςΣανλί). Επίσης, η τύχη, που είναι απαραίτητο συστατικό για μια μεγάλη επιτυχία, ήταν στο πλευρό του στα Play Offs, ακόμη κι αν λίγοι μπορούν να ισχυριστούν πως η Φενέρ δεν ήταν η καλύτερη ομάδα στη σειρά κόντρα στη Μονακό.

Εξάλλου, και ο Παναθηναϊκός μπορούμε να πούμε πως αποδείχθηκε τυχερός, με τον τραυματισμό του Γουέιντ Μπόλντγουιν να διευκολύνει το έργο του και να βγάζει από πάνω του έναν μεγάλο «μπελά».

Τις «κολόνες» του Παναθηναϊκού, και τους παίκτες οι οποίοι θα παίξουν χωρίς ανάσα στο Final 4 του Βερολίνου, προσπαθώντας να κουβαλήσουν την ομάδα τους, τους γνωρίζουμε καλά.

Η Φενέρμπαχτσε από την άλλη, είναι μια ομάδα που στηρίζεται στο πολύ μεγάλο βάθος του ρόστερ της, αλλά και στην ποικιλία των σχημάτων που μπορεί να εμφανίσει στο παρκέ. Έχει κι αυτή, βέβαια, τον δικό της «Ironman», στο πρόσωπο του Νάιτζελ Χέιζ – Ντέβις. Η… υπερ-χρήση του απολαυστικού Αμερικανού φόργουορντ, αποτελεί μια συνήθεια που δεν πείραξε ο Γιασικεβίτσιους από την εποχή του Δημήτρη Ιτούδη.

Η αλήθεια, είναι, πως ο Χέιζ – Ντέιβις αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα απέναντι στους αθλητικούς φόργουορντ της Μονακό, πράγμα που ίσως «δείχνει» μια ανάγκη να πέσουν πάνω του είτε ο καθοριστικός στα Play Offs Παπαπέτρου, είτε ο ταλαιπωρημένος Ερνανγκόμεθ.

Η περιφέρεια της Φενέρμπαχτσε είναι γεμάτη «μπόμπερ» (ΓουίλμπεκινΝτόρσεϊΓκούντουριτς), καθοδηογούμενους από τον μαεστρικό και καθηλωτικό στα Play Offs Νικ Καλάθη.

Σε όλα αυτά τα λαμπερά ονόματα, δε συμπεριλαμβάνεται αυτό του κορυφαίου σουτέρ της φετινής EuroLeague. Ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς, προφανώς δεν απέκτησε φέτος αυτό το χάρισμα, απλά στα χέρια του Γιασικεβίτσιους βρήκε ξεκάθαρο ρόλο και «απογειώθηκε». Σουτάρει με το εκπληκτικό 54.4% (με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο να τον ακολουθεί με 52.1%)!

Έχουμε λοιπόν, δύο περιφερειακές γραμμές γεμάτες σταρ και ηγέτες. Η «μάχη», όμως που θα δοθεί στη γραμμή των ψηλών, θα είναι εξίσου καθοριστική. Και υπάρχει λόγος για αυτό.

Στη μνήμη πολλών, αυτό που έχει χαραχθεί από τη σειρά του Ματίας Λεσόρ απέναντι στη Μακάμπι, είναι οι 30 χαμένες βολές. Η πραγματικότητα, είναι πως ο Λεσόρ «βασάνισε» την άμυνα των Ισραηλινών, την έφθειρε ανελλιπώς, και αν ήταν πιο εύστοχος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, δεν αποκλείεται να «άγγιζε» τις καλύτερες στατιστικά σειρές στην ιστορία των Play Offs.

Ο αντίλογος είναι πως η Μακάμπι εν μέρει του το επέτρεψε, διότι δε φοβόταν να τον στείλει στις βολές, ενώ και ο Νίμπο από την άλλη δημιούργησε αντίστοιχα πολλά προβλήματα στον Γάλλο.

Μια τέτοια μονομαχία θα έχουμε και εδώ. Όση ώρα βρίσκονται στο παρκέ Παπαγιάννης και κυρίως Σανλί, ο Λεσόρ θα μπορεί να χτυπάει αλύπητα με όλους τους τρόπους. Υπάρχει, όμως, ένας παίκτης που μπορεί να τον ματσάρει ιδανικά, και τον οποίο θα προσπαθήσει να βγάλει νοκ-άουτ με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Ο Τζόναθαν Μότλεϊ αποτελεί έναν από τους πιο προικισμένους ψηλούς της EuroLeague στο επιθετικό κομμάτι. Οι μετοχές του έχουν υποστεί μια ελαφριά πτώση, λόγω του ότι δεν έπιασε φέτος τον πολύ υψηλό πήχη που είχε θέσει πέρυσι ως rookie. Ο κυριότερος λόγος για αυτό, είναι πως δεν μπορεί να παραμείνει για πολλή ώρα στο παρκέ, λόγω του «μανιώδους» ρυθμού με τον οποίο κάνει φάουλ!

Εδώ, λοιπόν, έρχεται η απόλυτη στατιστική αντίθεση του Αμερικανού με τον Λεσόρ.

Ο Μότλεϊ είναι ο παίκτης που υποπίπτει στα περισσότερα φάουλ σε ολόκληρη την EuroLeague (3.3 σε μόλις 19:16 λεπτά συμμετοχής), ενώ ο Λεσόρ αυτός που κερδίζει μακράν τα περισσότερα (6.6)!

Αποτελεί, λοιπόν, κομβικό στοίχημα για τη Φενέρ, να προστατέψει τον Μότλεϊ, ώστε να τον διατηρήσει στο ματς όσο περισσότερο γίνεται και να προβληματίσει τόσο τον Λεσόρ, όσο και γενικότερα την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα αγωνιστικά στοιχεία που θα κρίνουν το σπουδαίο αυτό παιχνίδι. Στη μέση, φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτά τα παιχνίδια, θα μπει η ψυχολογική και η πνευματική ετοιμότητα, αλλά και οι σπουδαίες προσωπικότητες που θα μοιραστούν το παρκέ της Uber Arena. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει πιο ιδανική κόντρα, για να ανοίξει την αυλαία του «καυτού» Final 4 του Βερολίνου.