Χουάν Φεράντο λοιπόν. Ο Ισπανός προπονητής αποτελεί την επιλογή του Τσάβι Ρόκα για τη διαδοχή του Ραν Μπεν Σιμόν στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, μία περίπτωση που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον από τις πληροφορίες που μπορεί κανείς να συλλέξει, ψάχνοντας στο διαδίκτυο.
Γεννημένος στη Βαρκελώνη, μόλις στα 18 του χρόνια έζησε το πρώτο του… σοκ. Η λέξη δεν είναι… βαριά, όταν σε μια τέτοια ηλικία αναγκάζεσαι να σταματήσεις το ποδόσφαιρο, λόγω τραυματισμού. Εντούτοις, δεν τον πήρε από κάτω κι αποφάσισε να γίνει προπονητής.
Αφού πήρε το πρώτο δίπλωμα γυμναστή από τη σχολή της Εσπανιόλ, στη συνέχεια πήρε bachelor με ειδικότητα στην αθλητική απόδοση, παρακολουθώντας συνάμα διάφορα σεμινάρια. 
Ακολούθως, πήρε το δίπλωμα προπονητικής από την ομοσπονδία της Καταλονίας αλλά δεν έμεινε εκεί, καθώς παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα διατροφή και διαιτολόγιο αθλητών», πήρε μάστερ στον τομέα «High Performance», ενώ σε ηλικία 30 ετών, το Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα του απένειμε τον τίτλο του διδακτορικού διπλώματος της αθλητικής επιστήμης, έχοντας παρουσιάσει τη διπλωματική διατριβή με θέμα «επίδραση της εκγύμνασης των κραδασμών του σώματος στην ικανότητα του άλματος, στους επαγγελματίες αθλητές»! Πέραν τούτου, είχε θέση καθηγητή και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα, της Μάλαγα και της Αλικάντε.
Ταυτόχρονα, ανέβαινε συνεχώς… επίπεδα στα διπλώματα προπονητικής, παίρνοντας το Uefa Pro έχοντας διατελέσει ως πρώτος προπονητής σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών της Ισπανίας, ενώ έγινε ειδικός στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις προπονήσεις!
Στα 31 του πήρε τον τίτλο με την εφηβική ομάδα της Μάλαγα και το 2013 πήρε το αεροπλάνο για τη Μολδαβία και για την Σέριφ Τίρασπολ. Το παράδοξο; Ενώ πήγε ως βοηθός, μετά από λίγες μέρες πήρε προαγωγή σε πρώτο, κατακτώντας και το πρώτο νταμπλ της ιστορίας της, ενώ προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον Γ’ Προκριματικό Γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και για δεύτερη στους ομίλους του Γιουρόπα!
Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στον Εργοτέλη για μόλις δύο ματς (!) και το 2015 επέστρεψε στην Ισπανία για τη Λεονέσα. Το 2016 πήγε στη Λιναρές ως τεχνικός διευθυντής και μετά ως προπονητής αλλά αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τη διοίκηση και επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Βόλο, ανεβάζοντάς τον δύο κατηγορίας, από την τρίτη στην πρώτη! Το 2019 μάλιστα, αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προπονητής της Football League, η μοίρα όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, τον Ιανουάριο του 2020…


Αισθανόμενος αδιαθεσία, οι γιατροί του είπαν πως είχε ίωση, μόνο που μετά από ένα ματς με τον Παναθηναϊκό, πήγε στο νοσοκομείο και ο Φεράντο άκουσε το γιατρό να του λέει ότι θα… τυφλωθεί! «Ήθελα να πεθάνω», ήταν η αντίδρασή του όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στο Play Fútbol. «Όταν έφτασα στο νοσοκομείο, μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, οι γιατροί μου είπαν πως ήταν ήδη πολύ αργά και ότι θα τυφλωνόμουν. Την πρώτη νύχτα στο νοσοκομείο της Λάρισας, έσπασα. Ήθελα να πεθάνω. Ήταν όλα μαύρα και δεν μπορούσα να δω το παραμικρό», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Το σοβαρό πρόβλημα υγείας ήταν κι ο λόγος που αποχώρησε από το Βόλο. Επισκέφτηκε διάφορα νοσοκομεία στην Ισπανία κι αφού διαγνώστηκε πως πάσχει από μία σπάνια μόλυνση, του χορηγήθηκε η φαρμακευτική αγωγή που απαιτείτο και ξεπέρασε το πρόβλημά του! Προηγουμένως, είχε επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα για να παραλάβει το βραβείο του καλύτερου προπονητή της Football League, φορώντας μαύρα γυαλιά στην εκδήλωση…


Πάλεψε, σηκώθηκε κι έπρεπε να αρχίσει ξανά, σχεδόν από το… μηδέν. Η Ινδία αποτέλεσε τον επόμενο του σταθμό, αρχικά στην Γκόα κατακτώντας το πρώτο κύπελλο στην ιστορία της και ακολούθως στην Μποχούμ Μπεγκάν, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα! Ήταν το πρώτο, μεγάλο βήμα, της επιστροφής του… Σε συνέντευξή του στο Sport24.gr, εξήγησε τη φιλοσοφία του ως προπονητής, ως… γέννημα-θρέμμα της Μπαρτσελόνα.
«Μεγάλωσα στη Μασία, στην Μπαρτσελόνα και στόχος είναι όχι μόνο να παίρνει η ομάδα τ’ αποτελέσματα, αλλά και να προσφέρει θέαμα. Αυτά διδαχθήκαμε στην Μπάρτσα κι έτσι έχω πορευτεί στην καριέρα μου. Το πιο σημαντικό κι από το ίδιο το στυλ παιχνιδιού είναι να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στον Λιονέλ Μέσι, βλέποντας τον Αργεντίνο σταρ μόλις στα 16 του χρόνια: «Είδα τον Μέσι όταν ήμουν στην Κ21 της Μπαρτσελόνα κι αυτός ήταν 16 ετών. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Όλος ο κόσμος τον βλέπει να κάνει αυτά τα απίθανα που κάνει, αλλά στις προπονήσεις κάνει δέκα φορές πιο απίστευτα πράγματα. Κάθε προπόνηση γι’ αυτόν είναι ένας τελικός Μουντιάλ».
Η ΑΕΚ αποτελεί το επόμενο chapter της καριέρας του και την μεγάλη του ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα μπρος. Η περίπτωση «Χουάν Φεράντο» μοιάζει ήδη, λόγω του πρότερου βίου του, ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα…

Ανδρέας Βεντούρης