Σαν σήμερα (02/05), πριν από 15 χρόνια, «ερυθρόλευκοι» και «κιτρινόμαυροι» πρόσφεραν στο φίλαθλο κοινό τον πιο συναρπαστικό τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας, που για να βγει νικητής, χρειάστηκαν τρεις ώρες, οκτώ γκολ και 34 εκτελέσεις πέναλτι!

Ήταν η δεύτερη μέρα του Μαίου του 2009 όταν η τυπικά γηπεδούχος ΑΕΚ κοντράρονταν με τον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι 48.000 (24.000 από κάθε ομάδα) που βρέθηκαν και όσοι στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό δεν μπορούσαν καν να φανταστούν αυτό που θα ακολουθούσε.

Ένα φανταστικό ματς που κράτησε περισσότερο από δυόμισι ώρες, το καλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των τελικών, με ανατροπές, πολύ μεγάλη ένταση, αποβολές και 34 πέναλτι!

Η «Ένωση» με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της μπήκε… φουριόζα στο ματς και πριν καταλάβουν οι Πειραιώτες τι συμβαίνει προηγούνταν με 2-0. Ο Ίσμαελ Μπλάνκο άνοιξε το σκορ στο 4ο λεπτό μετά την σέντρα του Τζιμπούρ, ενώ ο Αργεντινός βρήκε ξανά δίχτυα στο 8΄με ωραίο αριστερό σουτ.

Ο τελικός βρισκόταν στον έλεγχο της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έφερε από τον πάγκο του Ματ Ντάρμπισαιρ και ο Άγλλος επιθετικός στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, έβαλε ξανά στο ματς τον Ολυμπιακό στο 46΄. Λίγο αργότερα μπαίνει στο ματς και ο Τζόρτζεβιτς και από δική του εκτέλεση φάουλ, ο Ντουντού εκμεταλλεύεται την αδράνεια της άμυνας της ΑΕΚ και φέρνει το ματς στα ίσα στο 70ο λεπτό.

Τα πάντα πια ισορροπούσαν σε μια λεπτή γραμμή με το φινάλε να είναι δραματικό. Στο 87΄ο Ντάρμπισαιρ με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια του Σάχα και στο 90΄ ο Σκόκο έδωσε το προβάδισμα στην «Ένωση», έχοντας περάσει όποιον βρήκε μπροστά του. Ο Ολυμπιακός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ντάρμπισαιρ με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έστειλε τον τελικό σε παράταση. Μάλιστα, ο Άγγλος στράικερ αγωνιζόταν με διάσειση τη στιγμή που σκόραρε αλλά και σε όλο το υπόλοιπο ματς.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με καλύτερη ψυχολογία στο έξτρα ημίχρονο και πήραν για πρώτη φορά το προβάδισμα με τον Γκαλέτι να κάνει το 4-3 στο 102΄. Ωστόσο, ο Αργεντινός αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα λόγω του έξαλλου πανηγυρισμού του και τρία λεπτά μετά αποβλήθηκε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος για ένα μαρκάρισμα στον Παντελή Καφέ.

Η ΑΕΚ παίζει με δύο παίκτες παραπάνω στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και καταφέρνει να ισοφαρίσει σε 4-4 με ένα καταπληκτικό σουτ του Σκόκο στο 107΄. Στο υπολειπόμενο διάστημα η «Ένωση» πίεσε για να αποφύγει τα πέναλτι αλλά μάταια.

Έμελλε να είναι μια διαδικασία που έμεινε στην ιστορία. Οι δύο ομάδες ευστόχησαν στα τέσσερα πρώτα, με τον Μαιστόροβιτς να είναι ο πρώτος που λαθεύει στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι. Ο Τζόρτζεβιτς στο τελευταίο παιχνίδι της σπουδαίας καριέρας του έστησε τη μπάλα για να δώσει το τρόπαιο στον Ολυμπιακό, αλλά νικήθηκε από τον Σάχα. Ακολούθησαν από τρία εύστοχα χτυπήματα εκατέρωθεν μέχρι να νικηθεί ο Γεωργέας από τον Νικοπολίδη. Αυτή τη φορά το «ερυθρόλευκο» βάρος έπεσε στον Άντζα που επίσης έπαιζε το τελευταίο ματς της καριέρας του και επίσης νικήθηκε από τον Σάχα.

Στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ευστοχούσαν ο ένας πίσω από τον άλλον με τελευταίο τον Μπελούτσι που έκανε το 14-14. Τότε τη μπάλα πήρε ο Πελετιέρι για την ΑΕΚ και νικήθηκε από τον Νικοπολίδη, με τον διεθνή τερματοφύλακα να παίρνει τη μπάλα για να εκτελέσει ο ίδιος αμέσως μετά.

Ο Νικοπολίδης νίκησε τον Σάχα και πανηγύρισε έξαλλα με τους συμπαίκτες του το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ και 23ο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου. Συνολικά εκτελέστηκαν 34 πέναλτι και ο τελικός διήρκεσε περισσότερο από 150 λεπτά, σε ένα ματς που χαρακτηρίστηκε ως «το ματς του αιώνα».

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο Άλβες, Κυριάκος (62′ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68′ Πελετιέρι), Σκόκο, Τζεμπούρ (77′ Εντίνιο), Μπλάνκο

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου (46′ Ντάρμπισιρ, 96′ Όσκαρ), Ντουντού, Γκαλέτι, Λέτο (62′ Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγο

Kίτρινες κάρτες: Καφές, Ενσαλίβα, Αλβες, Εντίνιο.

Κόκκινες κάρτες: Κυργιάκος (2η κίτρινη για πανηγυρισμούς στον πάγκο!), Γκαλέτι (2η κίτρινη για τον πανηγυρισμό στο 4ο γκολ), Α. Παπαδόπουλος (2η κίτρινη για σκληρό μαρκάρισμα).

Διαιτητής: Τάσος Κάκος

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Καφές 1-0

Όσκαρ 1-1

Μπλάνκο 2-1

Ντουντού 2-2

Σκόκο 3-2

Ντιόγο 3-3

Εντίνιο 4-3

Ντομί 4-4

Μαϊστόροβιτς δοκάρι

Τζόρτζεβιτς απόκρουση

Ενσαλίβα 5-4

Τοροσίδης 5-5

Σάχα 6-5

Μπελούτσι 6-6

Πελετιέρι 7-6

Νικοπολίδης 7-7

Γεωργέας απόκρουση

Άντζας απόκρουση

Καφές 8-7

Όσκαρ 8-8

Μπλάνκο 9-8

Ντουντού 9-9

Σκόκο 10-9

Ντιόγο 10-10

Εντίνιο 11-10

Ντομί 11-11

Μαϊστόροβιτς 12-11

Τζόρτζεβιτς 12-12

Ενσαλίβα 13-12

Τοροσίδης 13-13

Σάχα 14-13

Μπελούτσι 14-14

Πελετιέρι απόκρουση

Νικοπολίδης 14-15