Εν μέσω του πολυαίμακτου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα πρωτοβουλία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει εντός ωρών την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μετέδωσαν τη νύχτα ιρλανδικά ΜΜΕ, διευκρινίζοντας πως θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στις 10:00 (ώρα Ελλάδας).

Ταυτόχρονα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αναγγείλει την ημερομηνία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.

Τον Μάρτιο, ο κ. Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ότι αναγνωρίζει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ανέφεραν ο κρατικός σταθμός NRK και η εφημερίδα Aftenposten, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για να το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.