Τον κώδωνα του κινδύνου για την παρούσα διαμάχη στη Μέση Ανατολή έκρουσε ξανά ο Τούρκος πρόεδρος, που δεν δίστασε για άλλη μια φορά να καταγγείλει την ανικανότητα των διεθνών δομών, όπως του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να προστατεύσουν τους καταπιεσμένους και να εμποδίσουν την καταπίεση.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής για την Ισλαμική Χρηματοδότηση της Albaraka, ο Ερντογάν επισήμανε την αξία της Τουρκίας ως αξιόπιστου εταίρου, ενώ δήλωσε πάλι το στόχο του η Κωνσταντινούπολη να καταστεί ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο με μία… ισλαμική χείρα βοηθείας.

Παίρνοντας αφορμή και πάλι από τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και την ανθρωπιστική κρίση που ζει η Μεσόγειος εδώ και χρόνια λόγω προσφύγων/μεταναστών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ο  άδικος και στρεβλός χαρακτήρας των δομών που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της τάξης στον κόσμο, ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά.

Για να το θέσουμε ευθέως, δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο κανένας θεσμικός μηχανισμός που να προστατεύει τους καταπιεσμένους, να σταματά τον καταπιεστή και να αποτρέπει την καταπίεση.

Οι θεσμοί που μας έχουν πει εδώ και χρόνια ότι είναι οι εγγυητές της παγκόσμιας ασφάλειας βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης αδυναμίας

Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε και να αποδεχτούμε το εξής: Σήμερα, που ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο χωριό, τα σύνορα και οι αποστάσεις δεν μπορούν να μας προστατεύσουν. Αν άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα στην Αφρική, παρ’ όλες τις υπόγειες πηγές, αν το αίμα συνεχίζει να ρέει στη Συρία, το Σουδάν και την Υεμένη, αν 35.600 αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται ανελέητα στη Γάζα, αν η Μεσόγειος, το λίκνο των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο προσφύγων, αν χιλιάδες ταξιδιώτες της Ελπίδας αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία τους πνοή σε ερήμους και βουνά, με όλο το σεβασμό, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής».

“Η Κωνσταντινούπολη θα γίνει παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο”

Εν μέσω όλων των γεωπολιτικών και οικονομικών μετασχηματισμών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Κωνσταντινούπολη διαθέτει σημαντικές δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης -και δη μέσω ισλαμικής χρηματοδότησης- ώστε να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο  χρηματοπιστωτικό κέντρο.

«Οι διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των χρηματοοικονομικών και της ισλαμικής χρηματοδότησης. Θεού θέλοντος, θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας να αναβαθμίσουμε τη θέση της Κωνσταντινούπολης ως περιφερειακού χρηματοπιστωτικού κέντρου σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ξεδιπλώνοντας και πάλι τις φιλοδοξίες του να επαναπροσδιορίσει τη γεωπολιτική και οικονομική θέση της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι το διεθνές σύστημα έχει χάσει πια την ισορροπία του, με την αβεβαιότητα, την αστάθεια και το χάος να κυριαρχούν.

«Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος μας βρίσκεται σε διαδικασία ριζικού μετασχηματισμού. Τα θεμέλια του οικονομικού, στρατιωτικού και πολιτικού συστήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κλονίζονται όλο και πιο βίαια με κάθε νέα εξέλιξη.

Βλέπουμε καθαρά ότι το διεθνές σύστημα έχει χάσει την ισορροπία του, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, η αστάθεια και το χάος έχουν γίνει το κυρίαρχο χρώμα του κόσμου».

Με περισσή αυτοπεποίθηση ο Ερντογάν εκφράζει την αποφασιστικότητά του να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να δημιουργήσει ένα θετικό επιχειρηματικό κλίμα για τους διεθνείς επενδυτές.

«Κανένας που εμπιστεύτηκε την Τουρκία δεν το μετάνιωσε. Κανένας επιχειρηματίας δεν μετάνιωσε που επένδυσε στη χώρα μας. Από εδώ και στο εξής, θα υποστηρίξουμε κάθε είδους πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην οικονομία, την παραγωγή, την απασχόληση, τις εξαγωγές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Τουρκίας με συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς», κατέληξε.