Θέμα ημερών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από την κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στη μεν Νομική Υπηρεσία οι προτάσεις θα αφορούν τον διαχωρισμό των εξουσιών του Δημόσιου Κατήγορου και του Νομικού Συμβούλου του Κράτους από τον Γενικό Εισαγγελέα, στη δε Ελεγκτική Υπηρεσία τη θεσμοθέτηση τριμελούς Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντί του μονοπρόσωπου Θεσμού του Γενικού Ελεγκτή, που ισχύει σήμερα.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε και με συγκεκριμένες ανακοινώσεις, για να αναφερθώ και σε κάτι που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο αυτές τις μέρες, βρίσκεται και το θέμα του εκσυγχρονισμού δύο νευραλγικών Υπηρεσιών της Δημοκρατίας. Μιλώ για τη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Και πάλι, ακολουθώντας πρακτικές άλλων κρατών μελών, θα προχωρήσουμε στις επόμενες μέρες σε συγκεκριμένες προτάσεις».

Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στο Σίγμα ότι: «Αυτή τη στιγμή εξετάζονται σε βάθος από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι καλές πρακτικές άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε που έχουν Ελεγκτικά Συνέδρια. Θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους ίδιους τους θεσμούς και μετά η προώθηση στη Βουλή των όποιων τροποποιήσεων στα σχετικά Άρθρα του Συντάγματος και η κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων».

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Εκτελεστική Εξουσία έχει σχεδιασμούς, τους ανακοίνωσε στις 29 Ιανουαρίου και βάσει αυτών των σχεδιασμών προχωρούμε».

Πανέτοιμες για την επερχόμενη νομική μάχη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, φαίνεται πως είναι και οι ιδιώτες δικηγόροι των δύο Θεσμών. Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία θα εκπροσωπηθούν από μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία προετοιμάζονται σχετικά εδώ και μήνες.

– Νομική Υπηρεσία: Δικηγορικά Γραφεία Λουκή Παπαφιλίππου, Καλλής & Καλλής.

– Ελεγκτική Υπηρεσία: Δικηγορικά Γραφεία Χρίστου Κληρίδη, Πάμπου Ιωαννίδη, Τζο Τριανταφυλλίδη.

Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η καταχώριση αίτησης από τη Νομική Υπηρεσία στο Ανώτατο για παύση του Γενικού Ελεγκτή, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και πριν το τέλος αυτής της βδομάδας.

Δεδομένο θεωρείται ότι, οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γενικού Ελεγκτή θα εγείρουν προδικαστική ένσταση για το ποιος έχει δικαίωμα καταχώρισης αιτήματος παύσης για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Εάν δε η ένσταση απορριφθεί και προχωρήσει η εξέταση της ουσίας της υπόθεσης, δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com