Ο Ολυμπιακός πήρε το θρίλερ του “Μελίνα Μερκούρη” με 3-2 σετ, κέρδισε τον Παναθηναϊκό για τρίτη φορά στη σειρά των τελικών της Volley League ανδρών και κατέκτησε για 32η φορά στην ιστορία του τον τίτλο.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυναμικά στον τέταρτο τελικό και προηγήθηκε νωρίς με 4-2, με τον Ολυμπιακό να έχει νωθρό ξεκίνημα και να βρίσκει τους τρεις πρώτους πόντους του από χαμένα σερβίς των φιλοξενούμενων.

Στη συνέχεια οι “ερυθρόλευκοι” βρήκαν τα πατήματά τους, ο Ραφαήλ Κουμεντάκης με δύο προσωπικούς του πόντους έβαλε μπροστά τους Πειραιώτες (9-7), ενώ όσο περνούσε η ώρα ο Ολυμπιακός φαινόταν όλο και πιο διαβασμένος στην υποδοχή του σε σχέση με τον τρίτο τελικό στο κλειστό του Μετς.

Ο πρώτος άσος στον αγώνα ήταν από τον Ερνάντες, ο οποίος έριξε τη διαφορά στους δύο (14-12), όπως και ο Πετρέας με τον δεύτερο άσο (17-15).

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που το Τριφύλλι διεκδίκησε το σετ, αφού ο Ιντάλγκο έπιασε δουλειά και μαζί με τον Τζούριτς τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες το πρώτο σετ.

Σημείο κλειδί στο ξεκίνημα του τέταρτου τελικού ήταν οι 12-6 πόντοι από λάθη αντιπάλων και τα 2-0 μπλοκ, παρά τους 0-2 άσους, το μόνο στατιστικό στο οποίο επικρατούσε ο Παναθηναϊκός.

Ο Ολυμπιακός εισήλθε με κεκτημένη ταχύτητα στο δεύτερο σετ, πήρε από νωρίς προβάδισμα, με τους Τόνσεκ Στερν, Δημήτρη Τζούριτς (4/4 επιθέσεις) και τον πρώτο άσο του Ραφαήλ Κουμεντάκη.

Μετά τον τραυματισμό του Τζούριτς στον οπίσθιο μηριαίο που το έθεσε εκτός τελικού, οι υπόλοιποι σκόρερ των Πειραιωτών έκαναν το απαιτούμενο step up στην απόδοσή τους και εκτόξευσαν τη διαφορά μέχρι και το +9 (20-11).

Η χαλάρωση των παικτών του Καστελάνι επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να μπει ξανά στο ματς (23-17), με τον Ιταλό να καλεί time out και ο Στερν όπως και στο πρώτο σετ να τελειώνει επιτυχώς την επίθεση για το 25-19 των γηπεδούχων.

Στο τρίτο σετ οι ισορροπίες άλλαξαν, οι “πράσινοι” μπήκαν με την πλάτη στον τοίχο και γνωρίζοντας ότι δεν έχουν άλλη ευκαιρία, με συνέπεια να εκμεταλλευτούν την απουσία του Τζούριτς και να προηγηθούν με 4-7.

Ο Ολυμπιακός απάντησε μειώνοντας στον πόντοι (8-9), με τον Παναθηναϊκό στη συνέχεια να τρέχει ένα σερί 5-0 και να μετατρέπει το 10-11 σε 11-16.

Σε αυτό το σημείο ο Θανάσης Πρωτοψάλτης βρήκε τους τέσσερις από τους οκτώ πόντους του στο παιχνίδι. Οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου αντιστάθηκαν στην αντεπίθεση που επιχείρησαν οι “ερυθρόλευκοι” (16-18, 17-19), μειώνοντας εν τέλει σε 2-1 σετ (20-25).

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα στην πίεση που του άσκησε ο Παναθηναϊκός, προηγήθηκε με 6-2 στο ξεκίνημα του τέταρτου σετ και έδειχνε πως θα βάλει τις βάσεις για μία εύκολη επικράτηση και τη στέψη του για δεύτερη διαδοχική χρονιά πρωταθλητής.

Τα σετ: 25-17, 25-19, 20-25, 20-25, 15-12