Είναι επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να αναλάβει την ευθύνη του για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας το ζωτικής σημασίας έργο τους με ασφάλεια και χωρίς φόβο ότι θα χάσουν τη ζωή τους, υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση η Κύπρος και τα ΗΑΕ, μετά τη θανατηφόρα επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της ΜΚΟ ‘’World Central Kitchen’’ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασαν τη καταδίκη τους για την επιδρομή του Ισραήλ εναντίον εργαζομένων της WCK και τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στις χώρες από τις οποίες κατάγονται, καθώς και στη διοίκηση και το προσωπικό του WCK. Εκφράζουν επίσης τις ευχές τους στους τραυματίες για ταχεία ανάρρωση.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κύπρος κατήγγειλαν σθεναρά όλες τις πράξεις βίας κατά των εργαζομένων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην εξυπηρέτηση αυτών που έχουν ανάγκη, και επανέλαβαν ότι η στόχευση του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών που διασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων στην αρωγή και τη διάσωση», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Επισημαίνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος και η WCK, μέσω της πρωτοβουλίας ”Αμάλθεια” , στοχεύουν να παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας για να αποτρέψουν έναν λιμό στη βόρεια Γάζα, μέσω της παράδοσης και ασφαλούς διανομής των προμηθειών τροφίμων.

«Οι δύο χώρες τόνισαν ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα απαιτεί την υιοθέτηση μιας τέτοιας ομαδικής, διεθνούς προσέγγισης για την άμεση άμβλυνση της απειλής για αθώες ζωές, διασφαλίζοντας επείγουσα, ασφαλή, απρόσκοπτη και βιώσιμη παροχή βοήθειας», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση.

Αναφέρεται ότι οι οικογένειες των Παλαιστινίων απαιτούν επειγόντως βασικές προϋποθέσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης και υπογραμμίζεται η ανάγκη το Ισραήλ να αναλάβει την ευθύνη του για την προστασία των εργαζομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ