Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είχε “καταστροφικές” επιπτώσεις στις υποδομές της Γάζας και προκάλεσε τη συρρίκνωση της οικονομίας της κατά περισσότερο από 80% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές σε ολόκληρη τη Γάζα και προκάλεσε “μαζικές απώλειες ζωών”, αναφέρει η Τράπεζα, σε ανακοίνωσή της.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.160 ανθρώπων στο Ισραήλ – κυρίως αμάχων – σύμφωνα με έναν υπολογισμό του AFP από επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Οι μαχητές της Χαμάς πήραν επίσης περίπου 250 ομήρους – 130 από τους οποίους παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 30 θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Η εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 30.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Πέρα από τον καταστροφικό ανθρώπινο αντίκτυπο, “σχεδόν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στη Γάζα έχουν σταματήσει”, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

“Από την έναρξη της σύγκρουσης, η παλαιστινιακή οικονομία βίωσε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη οικονομική ιστορία”, προσθέτει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρεται σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Παλαιστινιακής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (PCBS), σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ της Γάζας “μειώθηκε κατά περισσότερο από 80%” – από περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, σε μόλις 90 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

Αυτή η τριμηνιαία μείωση κατά 80% ισοδυναμεί με ετήσια πτώση κατά 24%, αναφέρει η Τράπεζα, προσθέτοντας ότι “το παρατηρούμενο επίπεδο ζημιών και καταστροφών, σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, είναι καταστροφικό”.

“Σχεδόν κάθε κάτοικος της Γάζας θα ζει σε συνθήκες φτώχειας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, υπογραμμίζει.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων “για να συμβάλει στη διασφάλιση της συνέχειας της, ζωτικής σημασίας, εκπαίδευσης για τα παιδιά”.

“Η επιχορήγηση αυτή θα συμβάλει στον τομέα της εκπαίδευσης για να διασφαλίσει ότι οι μαθητές δεν θα χάσουν την απαραίτητη εκπαίδευση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ