Ο Ιβάν Τόνεϊ αποτελεί έναν από τους πιο συνεπείς επιθετικούς, των αγγλικών γηπέδων. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η σταθερότητά του αλλά και το ένστικτο εκτέλεσης που διαθέτει. Τα τελευταία χρόνια καταγράφει απόλυτα παραγωγικές χρονιές, οδηγώντας την Μπρέντφορντ στην καθιέρωση στην Premier League. Πρόσφατα επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, μετά την ποινή που του επιβλήθηκε από την αγγλική ομοσπονδία, με το ενδεχόμενο μεταγραφής του σε μεγάλη ομάδα του Νησιού να μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ.

Πίτερμπρο και άνοδος στην Premier League
Η αγωνιστική περίοδος 2019/2020 αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του 27χρονου, αφού με την εξαιρετική του σεζόν τράβηξε πάνω του την προσοχή. Αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Πίτερμπρο Γιουνάιτεντ, στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας, σημείωσε 24 γκολ και οδήγησε την ομάδα του στα playoffs ανόδου.

Οι άνθρωποι της Μπρέντφορντ, διέκριναν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα στην Premier League και έτσι, στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, πλήρωσαν 5,6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του. Από την πρώτη του χρονιά στο Λονδίνο, έδειξε τα διαπιστευτήρια του, αφού με τα 31 γκολ και τις 10 ασίστ που σημείωσε, βοήθησε στην παρουσία του συλλόγου στον προθάλαμο της πρώτης κατηγορίας.

Η συνεισφορά του στην άνοδο της ομάδας ήταν καταλυτική και στους τρεις αγώνες που ακολούθησαν. Με τον Τόμας Φρανκ στον πάγκο, σκόραρε στο δεύτερο ημιτελικό απέναντι στη Μπόρνμουθ, ενώ σημείωσε τέρμα και στον τελικό με τη Σουόνσι.

Premier League
Οι πανηγυρισμοί για την άνοδο κράτησαν λίγο, αφού οι «μέλισσες» έπρεπε να προετοιμαστούν άμεσα για τη νέα πρόκληση. Η πρώτη χρονιά του Τόνεϊ στην Premier League ήταν κάπως αναγνωριστική, αφού η διαφορά επιπέδου των δύο κατηγοριών είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά ήταν αποτελεσματικός, αφού με τα 12 γκολ που σημείωσε, βοήθησε την ομάδα του να πετύχει το στόχο της παραμονής.

Η επόμενή του σεζόν αποτελεί την πιο παραγωγική του στην Premier και ευθύνεται για την παρουσία του στη μεταγραφική λίστα των μεγάλων ομάδων του νησιού. Η Μπρέντφοντ ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα, επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στη νεότερη ιστορία της.

Στη μαγική χρονιά του Έρλινγκ Χάαλαντ, όπου σημείωσε 35 γκολ, ο Τόνει ήταν εξαιρετικός και τα 20 τέρματα που πέτυχε τον κατέταξαν στην τρίτη θέση της λίστας με τους σκόρερ.

Ο παράνομος στοιχηματισμός και η τιμωρία
Έχοντας στις αποσκευές του την περσινή εξαιρετική χρονιά, όλα έδειχναν πως ο Τόνεϊ ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ωστόσο η ενασχόλησή του με τα τυχερά παιχνίδια αποτέλεσε παράγοντα που «φρέναρε», προσωρινά, την καριέρα του. Η αγγλική ομοσπονδία επέβαλλε ποινή αποκλεισμού στον Άγγλο, έχοντας επιβεβαιώσει τις κατηγορίες για παράνομο στοιχηματισμό.

Μετά την παραδοχή του για 232 παραβάσεις του κανονισμού, που απαγορεύει την ενασχόληση των ποδοσφαιριστών με το στοίχημα, τιμωρήθηκε με οκτώ μήνες αγωνιστικής απραξίας και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Η ήττα της Μπρέντφορντ από τη Λίβερπουλ, στις 6 Μαίου του 2023, αποτέλεσε τον τελευταίο αγώνα του στην Premier League, μέχρι την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση τον Ιανουάριο του 2024.

Η εξέλιξη αυτή έδειξε να φρενάρει την ανοδική πορεία του Άγγλου, αφού στην κορυφαία του αγωνιστική κατάσταση έχασε ένα μεγάλο μέρος των αγώνων της ομάδας του.

Η επιστροφή και η τελευταία χρονιά στις «μέλισσες»
Η σταδιακή επιστροφή του αποτέλεσε έντονο θέμα συζήτησης στο Νησί, αφού τα μεγαλύτερα κλαμπ της Αγγλίας βρίσκονταν σε αναζήτηση παραγωγικού επιθετικού. Το αγωνιστικό προφίλ του Τόνεϊ ταιριάζει απόλυτα στις ομάδες, αφού είναι συμμετοχικός σε όλο το παιχνίδι, διαθέτει το ένστικτο του σκόρερ και έχει γνώση της κατηγορίας.

Το όνομά του συζητήθηκε πολύ, κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, αφού ακούστηκε έντονα για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Άρσεναλ και την Τσέλσι. Τελικά παρέμεινε στο Λονδίνο και η επιστροφή του στα γήπεδα έδειξε πως η αγωνιστική απραξία δεν επηρέασε καθόλου την κατάστασή του. Στις πρώτες τρεις αναμετρήσεις, σημείωσε δύο γκολ και πλέον οι φήμες μεταγραφής του σε ομάδα με υψηλότερους στόχους, φαίνεται πως αποκτούν «σάρκα και οστά».