Από απόψε θα ισχύουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Αστυνομία για το έγκλημα και την οπαδική βία, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, τονίζοντας ότι αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα.

Όπως είπε, «τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί επίσημα από την Αστυνομία, αφού το όλο θέμα έτυχε ιδιαίτερης επεξεργασίας, σε σχέση με την άμεση εφαρμογή τους».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα μέτρα «δεν είναι πρωτόγνωρα ή πρωτάκουστα. Είναι μέτρα που ίσως οι περισσότεροι τα ανέμεναν. Το σοβαρό ζήτημα ήταν η ενίσχυση, η ενδυνάμωση αυτών των μέτρων, προκειμένου να έχουν άμεση εφαρμογή. Όταν λέμε άμεση εφαρμογή, εννοούμε άμεση».

Ο κύριος Χαρτσιώτης σημείωσε ότι ανέμενε από την Αστυνομία ενημέρωση για τις επιχειρησιακές δυνατότητές της, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί.

«Προχωρήσαμε άμεσα στην ανακοίνωση, με οδηγίες όπως τα μέτρα έχουν άμεση ισχύ» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα έπρεπε τα μέτρα να ληφθούν εδώ και καιρό, ο Μάριος Χαρτσιώτης είπε ότι «τα μέτρα αυτά υπήρχαν και ίσχυαν. Απλά τώρα, με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα υφιστάμενα μέτρα. Κάτι το οποίο, οφείλω να σας πω, ισχύει παγκοσμίως. Ακόμη και στην Ελλάδα, με την έξαρση του εγκλήματος. Δύο είναι οι μέθοδοι που ισχύουν ανά το παγκόσμιο: η πρόληψη και η καταστολή».

Στο κομμάτι της πρόληψης, είπε, είναι η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του τμήματος πληροφοριών. Στο κομμάτι της καταστολής, υπάρχει ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιπολιών σε μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα.

Ο Υπουργός υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος θα εφεύρει το μαγικό ραβδί άμεσης καταστολής της βίας και του εγκλήματος. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό μέσα στα πλαίσια των επιχειρησιακών άμεσων δυνατοτήτων της Αστυνομίας», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε συγκεκριμένα ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από απόψε.

«Τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τα δείτε. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν αποτέλεσμα για να μειωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η έξαρση. Λεπτομέρειες και επιμέρους ζητήματα δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν αλλά δεν ανακοινώθηκαν, ο Μάριος Χαρτσιώτης είπε ότι δεν θα αναφερθεί σε επιμέρους λεπτομέρειες, ενώ σε σχέση με τον έλεγχο αποτελεσματικότητάς τους, είπε ότι υπάρχουν τρόποι.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «η δέσμη των μέτρων όπως έχει ανακοινωθεί, συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των στοιχείων που αφορούν το έγκλημα και την οπαδική βία».