Διάβασα στις εφημερίδες ότι ο Δήμος Λάρνακας θα ανεγείρει ένα σύγχρονο Μέλαθρο Ευγηρίας, στην θέση του υφιστάμενου Παλαιού Δημοτικού Μελάθρου Λάρνακας. Ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας υπέγραψε στις 17 Ιανουαρίου τα κατασκευαστικά  συμβόλαια με την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση του Δήμου μας πληροφορεί ακόμα ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Μελάθρου , τα τροφεία θα είναι μειωμένα , ενδεχομένως και μηδενικά. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης , αναγνωρίζοντας την έντονη ανάγκη εμπλοκής στην κοινωνική προσφορά, για βοήθεια των δυσπραγούντων συμπατριωτών μας των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώνουν για την φιλοξενία τους σε ιδιωτικά γηροκομεία, λόγω των υψηλών τροφείων , προχώρησαν στην απόφαση  της δημιουργίας ενός Σύγχρονου Μελάθρου Ευγηρίας. Η απόφαση αυτή ξεπροβάλλει ως όαση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σε μια εποχή ακραίου εγωισμού και αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο μας. Η δημιουργία του  Μελάθρου και μάλιστα σύγχρονου, με εσωτερικό κήπο, κομμωτήριο και άλλες συναφείς εξυπηρετικές υπηρεσίες , τοποθετεί τους συνταξιούχους μας που έχουν ανάγκη, εκεί που τους αξίζει, αποδίδοντας σ’ αυτούς την ανάλογη εκτίμηση.

Εκτίμηση σ’ αυτούς που σε δύσκολους καιρούς,  έκτισαν και συντήρησαν την πατρίδα μας. Στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που έχυσαν ποτάμια ιδρώτα και αίματος για να οικοδομήσουν την σημερινή Κύπρο, της ευημερίας αλλά και της φτώχειας.

Θυμάμαι στην παιδική και νεανική μου ηλικία στην  Αμμόχωστο την δημιουργία από τον Δήμο Αμμοχώστου, των Δημοτικών Πολυκατοικιών, του Δημοτικού Παιδικού σταθμού, του Δημοτικού Γηροκομείου και άλλων κοινωνικών παρεμβάσεων. Σε μια εποχή τότε της φτώχειας , της εξαθλίωσης, του περιθωρίου και της μιζέριας.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου δημιούργησαν τότε μια κοινωνική ασπίδα γύρω από τους πιο αδύνατους συνανθρώπους μας. Είχαν πρώτιστόν μια κοινωνική πολιτική η οποία ήταν εμφανής και πρωτοποριακή.

Διαβάζοντας τώρα την ανακοίνωση  του Δήμου Λάρνακας για την δημιουργία του σύγχρονου Μελάθρου Ευγηρίας για τους αναξιοπαθούντες χαμηλοσυνταξιούχους συνανθρώπους μας, το μυαλό  μου γύρισε πίσω πολλά χρόνια , στην Αμμόχωστο και στον Δήμο της , η οποία φημιζόταν για την κοινωνική της ευαισθησία και την προοδευτική τους αντίληψη. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την μεγάλη τους ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα της πόλης μας. Πέραν των άλλων πλούσιων έργων υποδομής, τα οποία κάνουν την ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ευχάριστη, ο Δήμαρχος και το  Δημοτικό Συμβούλιο έχουν σε πρωταρχική περίοπτη θέση, την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς και αδικημένους. Η ευαισθησία τους και το όραμα τους για μια καλύτερη , πιο δίκαιη, πιο αλληλέγγυα , κοινωνία , είναι εμφανής μέσα από τις πράξεις και τα έργα τους, γι’ αυτό ο κόσμος της Λάρνακας τους εκτιμά και τους αγαπά.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αρκούνται μόνο σε έργα υποδομής και  βιτρίνας αλλά πρωτίστως ενδιαφέρονται σε κοινωνικά έργα αλληλεγγύης, τα οποία μαζί με τα πολλά έργα υποδομής που έγιναν  και θα γίνουν καθιστούν  την πόλη της Λάρνακας μια ευτυχισμένη πόλη, μια πόλη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης της ανάπτυξης , της δημιουργίας και της προοπτικής.

Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας για το  πλούσιο κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο  που επιτελούν στα 7 χρόνια της θητείας τους. Τα συγχαρητήρια και τα καλά λόγια, ακούγονται από όλους τους δημότες της Λάρνακας ανεξαρτήτως πολιτικής  ή κομματικής προέλευσης. Εξ’ άλλου τα έργα μιλούν από μόνα τους, καθώς και οι Αρχές και Αξίες των Δημοτικών τους Αρχόντων.

Νοιώθω ότι μεγαλύτερα έργα κοινωνικής αλληλεγγύης και έργα ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών της Λάρνακας , έρχονται με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την συνένωση της Λάρνακας με τον Δήμο Λειβαδιών και την κοινότητα της Βορόκλινης. Η εμπιστοσύνη και η ομοψυχία που υπάρχει, η αγαστή συνεργασία και η εκτίμηση προς τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και τους συνεργάτες του, προσφέρουν στην πόλη και στην περιφέρεια τους την ασφαλή και σίγουρη πεποίθηση ότι τεράστια ακόμα πρόοδος και  ανάπτυξη θα συντελεστεί, για το καλό της κοινωνίας και των ανθρώπων που έχουν περισσότερη ανάγκη και θέλουν περισσότερη φροντίδα. Η ενότητα του χώρου, θα δώσει πολλαπλάσια δυναμική και Αξία, προς όφελος όλων των κατοίκων.

Αντρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου