Ποιος είναι ο Τούρκος Φατίχ Τερίμ, που θα αντικαταστήσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Η μεγάλη του αγάπη Γαλατάσαραϊ, της οποίας είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της, η Εθνική Τουρκίας και η Μίλαν.

O Παναθηναϊκός απομάκρυνε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για να φέρει στην Ελλάδα τον προπονητή θρύλο της Γαλατάσαραϊ και της Εθνικής Τουρκίας Φατίχ Τερίμ.

Η μεγάλη του αγάπη, στην οποία επέστρεψε τέσσερις φορές και πήρε 8 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο UEFA

Η προπονητική σταδιοδρομία του Φατίχ Τερίμ ξεκίνησε από την Άνκαραγκιουτσου , όμως την πρώτη του πολύ μεγάλη επιτυχία την έκανε ως προπονητής της Εθνικής Τουρκίας, την οποία ανέλαβε από το 1993, με αποκορύφωμα την πρόκριση στο Euro του 1996. Αυτή του την επιτυχία εξαργύρωσε με τη μεταγραφή του στον πάγκο της Γαλατάσαραϊ. Υπό τις οδηγίες του, η Γαλατά κέρδισε το πρωτάθλημα Τουρκίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και το Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1999-2000.

Ο Τούρκος κατέκτησε συνολικά 8 πρωταθλήματα με την «Τσιμπόμ» επίδοση που τον καθιστά τον πιο επιτυχημένο προπονητή της Γαλατάσαραϊ στην ιστορία της. Έχει τέσσερα διαφορετικά περάσματα από τον πάγκο της με το τελευταίο και πιο πρόσφατο να είναι το 2019.

To πέρασμα από την Φιορεντίνα, η κόντρα με τον Γκόρι και η μεταπήδηση στη Μίλαν

Ο Τερίμ μετακόμισε από τη Γαλατάσαραϊ στη Φιορεντίνα και τη Serie A, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Το επιθετικό του στυλ ποδοσφαίρου και η τεταμένη σχέση του με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του συλλόγου, Βιττόριο Τσέκι Γκόρι, έκαναν τον Τερίμ αγαπητό στους οπαδούς της Φιορεντίνα. Έκανε ένα πολύ καλό ξεκίνημα για να φτάσει μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας.

Ωστόσο, στα μέσα της σεζόν 2000-2001, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, επειδή ο Τσέκι Γκόρι δεν είχε σκοπό να κάνει τις επενδύσεις που ζήτησε. Η απόδοση της ομάδας μειώθηκε σημαντικά από τότε και οι συνεχείς συγκρούσεις του με τον Τσέκι Γκόρι οδήγησαν τον Τερίμ να παραιτηθεί πριν από το τέλος της σεζόν. Ο Ρουμάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Γκεόργκι Χάτζι τον αποθέωσε για το έργο του στη Φλωρεντία: «Σε πέντε μήνες έφτιαξε μια εκπληκτική ομάδα. Βρείτε μου έναν άλλο ξένο προπονητή ικανό για αυτό. Είναι εξαιρετικός , θα μπορούσε να προπονήσει οποιαδήποτε ομάδα».

Στα μέσα του 2001, ο 70 χρονος προπονητής ανέλαβε τη Μίλαν. Μεταμόρφωσε το σύστημα παιχνιδιού της εφαρμόζοντας ένα στυλ παρεμφερές με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Ρίνους Μίχελς, παίζοντας ένα σχήμα 4–3–1–2 με τον Ρούι Κόστα ως παίκτη-κλειδί (τον οποίο έφερε από την προηγούμενη ομάδα του, τη Φιορεντίνα). Ο Τερίμ έχτισε μια άκρως επιθετική ομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια της περιόδου η Μίλαν ήταν επίσης πολύ ευάλωτη στην άμυνα, όπου συχνά δεχόταν πολύ εύκολα γκολ, χωρίς να είναι ιδιαίτερα σταθερή ισορροπημένη μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Μετά από αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα, το συμβόλαιό του λύθηκε μετά από μόλις πέντε μήνες.

Άρα όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι «πράσινοι» φέρνουν ένα πολύ μεγάλο όνομα στη θέση του προπονητή με τρομερές εμπειρίες και διασυνδέσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως στις τάξεις των φίλων του «τριφυλλιού» επικρατεί η απορία αν ήταν τώρα η σωστή στιγμή να αντικατασταθεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί μόνο στον καθρέφτη, που δεν είναι άλλος από το γήπεδο.

ΠΗΓΗ: sportday