Ένας από τους πιο θεματικούς ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα γήπεδα της Ελλάδας. Ο Ζιοβάνι χάρισε ουκ ολίγες μαγικές στιγμές στους φίλους του Ολυμπιακού, στη διάρκεια της καριέρας του στην Ελλάδα.

Χειροκροτήθηκε, τον απόλαυσαν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι, ταλαιπώρησε αμυντικούς, χειροκροτήθηκε και από αντιπάλους.

Απίθανα κοντρόλ, πάσες ακριβείας, κινήσεις με φαντασία και πολλά άλλα είχε στο… οπλοστάσιό του ο Βραζιλιάνος μάγος. Μάγος και… ποιητής αν θεωρήσουμε ότι είχε πετύχει κάποια γκολ… ποιήματα. Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι έλεγε ότι «στο ποδόσφαιρο υπάρχουν στιγμές που είναι αποκλειστικά ποιητικές: είναι οι στιγμές του γκολ».

Όποιος βρέθηκε το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου 2003 στο γήπεδο της Ριζούπολης ή είδε το ματς στην τηλεόραση, κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε ο Παζολίνι. Το εξήγησε ο Ζιοβάνι.

Εκείνο το βράδυ ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 τη Γαλατασαράι για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Στο 6′ ο Μαυρογενίδης, στο 34′ ο Καστίγιο σκόραραν, αλλά στο φινάλε ήρθε το ποίημα του Ζιοβάνι.

Ο τερματοφύλακας της Γαλατά, Μοδραγόν έζησε τον εφιάλτη στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων με τη μαγική λόμπα του Βραζιλιάνου.

Ο Χελάκης που παραληρούσε

Ο Γιώργος Χελάκης παραληρούσε. «Θα τον ξεφτιλίσει», προέβλεψε. «Τον ξεφτίλισε», διαπίστωσε. «Αυτά τα κάνει ο Τζιοβάνι και πριν από τριάντα χρόνια ο Πελέ», επισήμανε.