Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε -μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της- ότι η ανακωχή με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».

Λίγο αργότερα, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε πως συμφώνησε να παραταθεί, για έβδομη ημέρα, η ανακωχή με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως αποφυλάκισε άλλους 30 Παλαιστίνιους

Τριάντα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών.

Διευκρίνισε πως τα πρόσωπα αυτά -σύμφωνα με τη διπλωματία του Κατάρ, επρόκειτο για 16 ανήλικους και 14 γυναίκες- αφέθηκαν ελεύθερα από κεντρα κράτησης στην επικράτεια του Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ.

Αποφυλακίστηκαν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 16 ομήρων που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών και προσώπων με διπλή υπηκοότητα, μερικές ώρες προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας, στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου).

Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 3 οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, παρά την ανακωχή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέλη του σκότωσαν τρεις οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας χθες Τετάρτη, παρότι παραμένει ακόμη σε ισχύ η ανακωχή η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκαρί, οι Παλαιστίνιοι ήγειραν απειλή για στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακο ανέφεραν ότι βρέθηκαν δυο νεκροί κι ένας τραυματίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν άοπλοι.

Τα μέρη έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβιάσεις της ανακωχής.

Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή και τυπικά η ισχύς της εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου). Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του εμιράτου του Κατάρ και υποστήριξη από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για την παράτασή της.