Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από το Σέφιλντ, από την Αγγλία. Στις 24 Οκτωβρίου 1857!

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Τρεις ομάδες έχει η πόλη του Σέφιλντ. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις δύο, ελάχιστοι γνωρίζουμε αυτήν που έπρεπε! Ξέρουμε την Sheffield Wednesday και την Sheffield United αλλά αγνοούμε την ύπαρξη της Sheffield F.C. που θα έπρεπε να την γνωρίζουμε για έναν απλό, αλλά άκρως σημαντικό, λόγο. Είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου με έτος ίδρυσης το 1857!

Την έχουν ονομάσει «η γιαγιά του ποδοσφαίρου», αλλά μάλλον ο χαρακτηρισμός δεν της αρκεί. Περισσότερο μοιάζει με τους πρωτόπλαστους! Που όμως δεν έφαγε ποτέ το… μήλο του επαγγελματισμού παραμένοντας πιστή στην αξία του ερασιτεχνισμού, αρνούμενη να εισάγει στην ομάδα της επαγγελματικούς όρους. Θυσιάζοντας την ευκαιρία να είναι σήμερα γνωστή σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τη θέση της στις άλλες δύο ομάδες της πόλης του Σέφιλντ που αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ. Σήμερα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της NPL (Northern Premier League – Division One South). Το παρατσούκλι που τους ακολουθεί είναι κάπως… προφανές. Τους φωνάζουν «οι Αρχαίοι»! Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά την ιστορία αυτής της σπουδαίας ομάδας.

Η ίδρυση και οι πρώτοι κανόνες

Όσο καλύτερα κι αν είναι τα σημερινά υπερσύχρονα κινητά τηλέφωνα… κανένα από αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με το πρώτο τηλέφωνο που έφτιαξε ο Γκράχαμ Μπελ. Η Sheffield F.C. ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο επίσημα, το 1857. Όμως η ιστορία της αρχίζει δύο χρόνια νωρίτερα, όταν μία τοπική ομάδα κρίκερ, άρχισε να κλωτσάει το τόπι. Δεν υπήρχαν φυσικά κανόνες ποδοσφαίρου. Οι άνθρωποι απλώς μαγεύτηκαν από το κύλημα της στρογγυλής θεάς και από την πρόκληση να την σπρώξουν μέσα στην αντίπαλη εστία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1857 η ίδρυση της Sheffield F.C. θα γίνει πραγματικότητα με την βοήθεια δύο σημαντικών ανθρώπων. Του Ναθαναήλ Κρέσγουικ και του Γουίλιαμ Πρεστ. Το 1857 οι δύο ιδρυτές της Σέφιλντ Κλαμπ καθιέρωσαν και τους κανόνες του παιχνιδιού, που σήμερα αποκαλούνται «Κανόνες του Σέφιλντ» (Sheffield Rules). Την εποχή εκείνη δεν είχε ιδρυθεί ακόμη η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία καθιέρωσε ενιαίους κανόνες για το άθλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες μορφές ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά η κάθε ομάδα είχε τους δικούς της κανόνες. Οι “Κανόνες του Σέφιλντ” διαφέρουν από τους σημερινούς και σε αυτούς βασίστηκαν οι κανόνες του αυστραλιανού ποδοσφαίρου, που καθιερώθηκαν το επόμενο έτος. Τα μέλη του συλλόγου διοργάνωναν αγώνες μεταξύ τους φτιάχνοντας αυτοσχέδιες ομάδες, όπως: “Ελεύθεροι – Παντρεμένοι” ή “Επαγγελματίες – Διάφοροι”.

Το πρώτο… ντέρμπι!

Μπορεί ο όρος «ντέρμπι» να έχει την αρχή του σε μία άλλη… γειτονιά της Μεγάλης Βρετανίας, όμως η ουσία του όρου, δηλαδή ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο γειτονικές ομάδες, ξεκινάει στο Σέφιλντ.Η Sheffield F.C. αντιμετώπιζε την Χάλαμ, με έτος ίδρυσης το 1860. Το 1861 οι δύο ομάδες έπαιξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα τοπικό ντέρμπι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τοπικό ντέρμπι παγκοσμίως.

Η άρνηση στον επαγγελματισμό

Το 1863, η Sheffield F.C. έγινε μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αλλά ανάλογα με τον αντίπαλο χρησιμοποιούσε και τους δικούς της κανόνες. Π.χ. στις 31 Μαρτίου 1866 διεξήχθη ένας αγώνας μεταξύ των μικτών ομάδων του Σέφιλντ και του Λονδίνου στο Battersea Park, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι κανονισμοί της ομοσπονδίας. Εν τούτοις η Σέφιλντ συνέχισε να αγωνίζεται με τους δικούς της κανόνες μέχρι το 1878, οπότε αποδέχθηκε τον ενιαίο κανονισμό της ομοσπονδίας. Η σταδιακή απομάκρυνση της ομάδας από την κορυφή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε με την καθιέρωση του επαγγελματισμού το 1885. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Sheffield F.C. δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τις επαγγελματικές ομάδες και δέχθηκαν βαριές ήττες από την Άστον Βίλα, τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Νοτς Κάουντι.

Τότε η Sheffield F.C. πρότεινε στην ομοσπονδία τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Κυπέλλου Ερασιτεχνών, το οποίο πράγματι καθιερώθηκε και το 1904 και το κατέκτησε η ομάδα από το Σέφιλντ. Αυτό αποτελεί το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της και το μοναδικό εθνικό τρόπαιο που έχει κατακτήσει. Το 1949 η Sheffield F.C. έγινε μέλος της “Yorkshire League”. Παρέμεινε σε αυτή ως το 1982, οπότε η Y.L. συγχωνεύτηκε με την “Midland League” και δημιουργήθηκε η “Northern Counties East League”.

Στα 33 χρόνια της συμμετοχής της στην Yorkshire League, η Sheffield F.C. κατέκτησε μόλις έναν τίτλο, το έπαθλο της Β΄ κατηγορίας το 1975-76. Με την ένταξή της στη νέα Λίγκα αγωνίστηκε στις χαμηλές κατηγορίες. Κέρδισε δυο φορές τον τίτλο της Α΄ κατηγορίας, το 1988-89 και το 1990-91 και συμμετείχε στην ανώτερη κατηγορία (Premier Division) συνεχώς από το 1991 ως το 2007. Το 2006-07 τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Αυτή είναι η υψηλότερη θέση που έχει καταφέρει ποτέ, με αποτέλεσμα να προκριθεί στον τελικό γύρο για την προώθησή της από τις τοπικές προς τις Εθνικές κατηγορίες. Έτσι το 2007-08 αγωνίζεται στην Α΄ κατηγορία της “Northern Premier League”.

Η Sheffield F.C. και η Ρεάλ Μαδρίτης!

Σήμερα η αρχαιότερη ομάδα του κόσμου αγωνίζεται πλέον σε εθνικό πρωτάθλημα, έχει δικό της γήπεδο και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης λόγω ακριβώς της παλαιότητάς της. Έχει ιδρύσει ένα δίκτυο μελών, στο οποίο επιφανή μέλη είναι οι: Σβεν ΓκόρανΈρικσον, o Πελέ, ο Φλορεντίνο Πέρεθ και ο Σεπ Μπλάτερ. Επίσης, από το 2004 έχει συνδεθεί με τη διάσημη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού είναι οι μοναδικές ομάδες στις οποίες έχει απονεμηθεί το Έπαθλο Τιμής της ΦΙΦΑ (FIFA Order of Merit). Η πρώτη ομάδα του αθλήματος και η πιο πετυχημένη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.