Κατά την ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου στον Αστρομερίτη, ανέφερε ότι αργά χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του ΓΓ των ΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει τη συγκατάθεση της για διορισμό μιας προσωπικότητας από πλευράς των ΗΕ που, ναι, θα διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.
Αυτούσια η ομιλία του:
Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, στο καθιερωμένο συναπάντημα των Μορφιτών, εδώ που διακηρύσσουμε την αμετακίνητη απαίτησή μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, εδώ που οι Μορφίτες διατρανώνουν την αταλάντευτη πίστη και ετοιμότητά τους για αγώνα μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες, εδώ που ολόκληρος ο λαός της Κύπρου εδώ και 49 χρόνια στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα αποστρατευτεί από την προσπάθεια, δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους πολίτες.
Είμαστε σήμερα εδώ για να επαναλάβουμε, και θα το κάνουμε μέχρι την τελική δικαίωση, ότι η Μόρφου, όπως και κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτό είναι το καθήκον μας, εμένα προσωπικά, της Πολιτείας, αλλά και όλων μας γενικότερα, όχι μόνο απέναντι στις ιστορικές μας παρακαταθήκες, όχι μόνο απέναντι στους πρόσφυγες και τους αγνοούμενους μας, αλλά απέναντι στους πρόσφυγες και στους αγνοούμενους μας, απέναντι στο μέλλον του τόπου μας, απέναντι στα παιδιά μας που δικαιούνται να ζήσουν σε μια πατρίδα ενωμένη και ειρηνική.
Έχουμε χρέος, λοιπόν, ένα χρέος βαρύ από το οποίο, όμως, δεν έχουμε το δικαίωμα να αποστρατευτούμε. Και να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις απογοητεύσεις. Να είστε βέβαιοι, ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν θα μας αποθαρρύνει, δεν θα μας οδηγήσει σε τερματισμό της προσπάθειάς μας. Να είστε βέβαιοι ότι ο στόχος μας παραμένει η διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος ολόκληρου του κυπριακού λαού.
Για εμάς, για το σύνολο του κυπριακού λαού, για όλους τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί  να είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Αυτή η ανώμαλη κατάσταση πραγμάτων που βιώνουμε σήμερα, δεν προσφέρει σε καμία απολύτως περίπτωση την ασφάλεια που οφείλουμε ως Πολιτεία να προσφέρουμε στους πολίτες μας, την ασφάλεια που χαρακτηρίζει ένα Ευρωπαϊκό Κράτος, ένα Κράτος Μέλος της ΕΕ.
Και όπως μας θυμίζουν τα χθεσινά γεγονότα που, δυστυχώς, συνεχίζονται στο γειτονικό Ισραήλ, δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, όπως συνηθίζεται να λέγεται, και βλέπουμε  με τον πιο τραγικό τρόπο τα όσα εκτυλίσσονται στο γειτονικό Ισραήλ και εκφράζω την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη φίλη χώρα του Ισραήλ ευελπιστώντας ότι σύντομα θα αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να σταματήσουν όλα αυτά που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας.
Η αγαπημένη Μόρφου, αποτελεί τον ζωντανό ιστορικό δείκτη του τόπου μας, από την ονομασία της, μέχρι τη φυσική ομορφιά της και τον θαυμαστό πολιτισμό που οι άνθρωποι της λάξευσαν δια μέσω των αιώνων. Από τη θεία ομορφιά της, εφάμιλλη της Αφροδίτης από την οποία πήρε το όνομά της, και τους Λάκωνες που πρώτοι την αποίκισαν και μεταλαμπάδευσαν τις ιερές αρχές της αγάπης για τον τόπο, της επιμονής και της αγωνιστικότητας, μέχρι τους κατοίκους της που διέπρεψαν στα πέρατα του κόσμου, η Μόρφου είναι το λίκνο του πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς, αλλά και αγωνιστικότητας, που ακόμη σήμερα αναβλύζει την ελπίδα και τον πόθο της επιστροφής. Ένα πόθο που σφυρηλατείτε κάθε χρόνο εδώ, με την αντικατοχική πορεία, κάθε μέρα με την έγνοια για την πατρίδα και την επιστροφή στην αγαπημένη μας Μόρφου.
Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ στέλνει για ακόμη μια φορά ένα και μόνο ξεκάθαρο μήνυμα: αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να δικαιώσουμε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχικά στρατεύματα και επεμβατικά δικαιώματα στο μέλλον και στη ζωή τους, δεν χρειάζονται στην πατρίδα τους.
Λίγα μέτρα από τα εύφορα εδάφη της κωμόπολης Μόρφου, λίγα μέτρα από εκεί που εσείς κάποτε με τον μόχθο και την αγάπη σας καλλιεργούσατε την προσοδοφόρα γη της, 49 χρόνια μετά το τραγικό καλοκαίρι του 1974, στεκόμαστε, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας, να οδηγήσουμε με παρρησία τα τεκταινόμενα σε σπάσιμο του αδιεξόδου, σε επανέναρξη των συνομιλιών και σε μια νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, για την αναγκαιότητα λύσης, τερματισμού της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, και, ως εκ τούτου, για μένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προσπαθώ για να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα που έχουμε ενώπιον μας. Μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισής μας που αναγνωρίζεται και στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, στόχος είναι η δημιουργία μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που πέραν των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενεργοποιούμε σήμερα πολύ περισσότερο και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ισχυρά κράτη της ΕΕ, που μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας.
Είμαι έτοιμος, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιθυμίες της Άγκυρας για θετικές εξελίξεις στο πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων να συζητήσω μια τέτοια προοπτική μέσα στο πλαίσιο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου και αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις. Είμαι εδώ, αποφασισμένος να λάβω τολμηρές, αλλά ωφέλιμες αποφάσεις, παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας, στην επίλυση του Κυπριακού.
Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να στείλω το μήνυμα ότι, οφείλουμε να στοχεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την επιτυχία, χωρίς μεταξύ μας ανταγωνισμούς, άγονες αντιπαραθέσεις και προσεγγίσεις που εξυπηρετούν ή στοχεύουν να εξυπηρετήσουν, δυστυχώς, άλλες σκοπιμότητες.
Προσωπικά, όλα αυτά δεν με ενδιαφέρουν, δεν βρίσκονται στη δική μου πολιτική ατζέντα και δεν πρόκειται να εμπλακώ σε τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις και δημόσιους διάλογους. Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία, έχω ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμό, επιμονή και υπομονή και σε αυτή την προσπάθεια ζητώ, φίλε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, τη δική σας στήριξη. Τη στήριξη όλων αυτών που πραγματικά πιστεύουν σε μια επανενωμένη πατρίδα, ένα επανενωμένο Κράτος, Κράτος Μέλος της ΕΕ που θα αξιοποιεί στην ολότητα του τις προοπτικές που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως γνωρίζετε, ήμουν στην Ισπανία, όπου συμμετείχα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οφείλω να αναφέρω ότι τα όσα έχω ακούσει είναι προς την ορθή κατεύθυνση, είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εκδηλώνεται από την πρώτη μέρα της εκλογής μου και η δική μας προσπάθεια, και, ενδεχομένως, το αμέσως επόμενο διάστημα να ακούσουμε και δημόσια σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς των ΗΕ, από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ. Μια τέτοια εξέλιξη, ο διορισμός μιας προσωπικότητας που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών θα είναι μια πρώτη εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση που δύναται, αν επιδειχθεί η κατάλληλη πολιτική βούληση, να οδηγήσει σε γενικότερες θετικές εξελίξεις για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό. Θέλω να επαναλάβω ότι είμαι έτοιμος προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να σας αναφέρω ότι αργά χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του ΓΓ των ΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει τη συγκατάθεση της για διορισμό μιας προσωπικότητας από πλευράς των ΗΕ που, ναι, θα διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.
Κλείνω, λοιπόν, επαναλαμβάνοντας κάτι το οποίο θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθειά μας για επανένωση του τόπου μας. Για να πετύχουμε όλα αυτά που οραματιζόμαστε, για να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τυχόν νέα τετελεσμένα, η ύπαρξη ενός ισχυρού εσωτερικού μετώπου είναι απόλυτη προϋπόθεση. Ειδικότερα στην παρούσα, καθοριστικής σημασίας, συγκυρία. Και το αναφέρω αυτό, όχι ως ένα εύηχο σύνθημα ή κάτι που συνηθίσαμε να λέμε κάθε χρόνο σε αυτή την αντικατοχική εκδήλωση, αλλά ως μια ιστορική αναγκαιότητα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για το Κυπριακό.
Η Μόρφου, όπως και τα άλλα κατεχόμενα μέρη μας, υπομένει καρτερικά τους αγώνες και τις προσπάθειές μας να ευδοκιμήσουν και όσο μας καρτερεί, δεν έχουμε το δικαίωμα να καμπτόμαστε από εμπόδια, δυσκολίες, απογοητεύσεις, εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Όλοι εμείς που πιστεύουμε στην αναγκαιότητα να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας συστρατευμένοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση και ελευθερία της Μόρφου μας, της Κύπρου μας.
πηγή: sigmalive.com