Στις λεπτομέρειες, νικητής. Στις στιγμές που πρέπει να βρεθεί στο σωστό σημείο, τη στιγμή, είναι παρών. Στα αποτελέσματα της Άρσεναλ, καθοριστικός. Σε ακόμα ένα μεγάλο ματς, ο Μικέλ Αρτέτα και ο κόσμος των «κανονιέρηδων» αισθάνθηκαν ευτυχία που ο Ντέκλαν Ράις φοράει τη φανέλα της ομάδας και αποδεικνύει πως είναι ο … big-game player!

Ο ακριβότερος Άγγλος ποδοσφαιριστής στα χρονικά μετά και την μεταγραφή του από την Γουέστ Χαμ στην Άρσεναλ το φετινό καλοκαίρι, από την πρώτη στιγμή, καθημερινά, βλέπει να δικαιώνεται για την επιλογή που έκανε. Μαζί του, δικαιώνει και τους ανθρώπους της νέας του ομάδας που τον εμπιστεύθηκαν και του βρήκαν ακριβώς τον ρόλο που του ταιριάζει στο κλαμπ.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου βρέθηκε εκεί που έπρεπε, διάβασε τη φάση και το λάθος, έκανε το σουτ, σκόραρε, μείωσε και φώναξε στους υπόλοιπους να καταλάβουν το έναυσμα της αντεπίθεσης για να μη χαθεί το ντέρμπι με την Τσέλσι. Όπως κι έγινε… Το αποτέλεσμα αυτού, ήταν ν’ αναδειχθεί Man of the Match.

Όταν η Άρσεναλ κατάφερε έστω και στο φινάλε να φτάσει στο 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Έμιρεϊτς», ο Άγγλος μέσος ήταν εκεί που έπρεπε, στο δεύτερο δοκάρι, για να πετύχει το δεύτερο γκολ και ουσιαστικά να κλειδώσει τη νίκη για το σύνολο του Αρτέτα. Φυσικά ήταν MotM κι εκεί! Και στην επικράτηση κόντρα στην Σίτι, απέναντι, δηλαδή, στην συνδιεδικήτρια της κορυφής, πάλι ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα, για να φτάσει η στιγμή που το γκολ του Μαρτινέλι με την κόντρα στον Άκε χάρισε όλους τους βαθμούς στην Άρσεναλ.

Συνολικά σε 9 αναμετρήσεις πρωταθλήματος, ο διεθνής χαφ έχει πάρει τέσσερα βραβεία ως ο καλύτερος του αγωνιστικού χώρου, προσθέτοντας κι εκείνο του εκτός έδρας ματς με την Κρίσταλ Πάλας, όπου ήρθε μια δύσκολη, αλλά σπουδαία νίκη για τους «κανονιέρηδες».