Ο οικονομολόγος αναλύει, μεταξύ άλλων, ποιοι τομείς θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά και ποιο ρόλο μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει στην περιοχή.

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει σειρά αρνητικών επιπτώσεων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εξέφρασε ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι  και Κάτι», ο κ. Γιασεμίδης εστίασε στη γεωγραφική εγγύτητα της χώρας μας με την εστία της μάχης, βάζοντας στο κάδρο ως πιο «ευάλωτους» τους τομείς του τουρισμού και των ακινήτων.

Επισήμανε, ωστόσο, πως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει με βεβαιότητα ποια θα είναι η έκβαση, αλλά ούτε και οι συνέπειες αυτού του πολέμου, ενώ ανέφερε πως η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμα διέξοδο για τους επενδυτές, ως πυλώνας σταθερότητας.

«Οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη ή πολιτική αντιπαράθεση του μεγέθους που έχουμε δει προκαλεί αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, πόσο μάλλον στις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην εμπόλεμη ζώνη όπως είναι η Κύπρος», ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης «θα πρέπει να αναμένει να δει στην ολότητα τις αρνητικές συνέπειες, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κάποιος να αξιολογήσει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου ειδικά, αν υπάρξει εμπλοκή και τρίτων χωρών». Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως όταν γίνει αξιολόγηση εκεί που υπάρχει δυνατότητα θα προχωρήσουν σε μέτρα.

Σε τουρισμό και ακίνητα τα μεγαλύτερα πλήγματα 

Ο ίδιος εκτιμά πως απώλειες θα υπάρξουν κυρίως στους τομείς του τουρισμού και των ακινήτων.

«Μακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί ο τουρισμός, διότι αντιλαμβάνεστε κάποιες εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις από το Ισραήλ», δήλωσε.

«Επενδύσεις που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια από το Ισραήλ κυρίως στη δευτερογενή αγορά ακινήτων, θα υπάρξει μία μείωση βραχυπρόθεσμα διότι όταν υπάρχει πόλεμος δεν θα σκεφτεί κάποιος να επενδύσει στο εξωτερικό».

Εντούτοις, εκτιμά πως η εικόνα στη συνέχεια θα βελτιωθεί. Όπως εξήγησε, υπήρχε μία αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα από το Ισραήλ την περίοδο κατά την οποία διεξάγονταν διαδηλώσεις για τα ζητήματα που αφορούσαν τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

«Συνήθως κάποιοι επενδυτές ή ιδιώτες, αν υπάρχει κάποια αναταραχή στη χώρα τους θα αναζητήσουν διεξόδους σε χώρες όπου υπάρχει σταθερότητα», επισήμανε.

Η Κύπρος να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας 

Αναφερόμενος στο ρόλο της Κύπρου, υπογράμμισε πως η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

«Ελπίζουμε να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ούτως ώστε να μπορεί να αντλήσει τις επενδύσεις και τους τουρίστες οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για το ΑΕΠ της χώρας».

«Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν σίγουρα αρνητικές συνέπειες, αλλά θα πρέπει να αξιολογούμε τη δυνατότητα να υπάρχουν και κάποια θετικά όταν και εφόσον θα υπάρξει εκεχειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος του Ιράν καταλυτικός για τις διεθνείς αγορές 

Προηγουμένως, ο κ. Γιασεμίδης μίλησε για τις επιπτώσεις του πολέμου σε διεθνές επίπεδο, λέγοντας πως «αν υπάρξει μία διεύρυνση και ένας περιφερειακός πόλεμος ειδικά αν εμπλακεί το Ιράν στις συγκρούσεις, τότε μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι το Ιράν είναι μία από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο».

Όπως εξήγησε, ήδη υπήρχαν σημαντικά ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή όμως επειδή οι δύο χώρες οι οποίες εμπλέκονται στις πολεμικές συρράξεις δεν είναι πετρελαιοπαραγωγές, τότε δεν έχουμε δει τις τιμές, πλην της αύξησης που είδαμε την πρώτη μέρα, να αυξάνονται σημαντικά».

Επιπλέον, σημείωσε πως αν υπάρξουν αυξήσεις, τότε θα πρέπει και οι Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ενώ ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Οι διαφορές με το ρωσο-ουκρανικό 

Σε μία σημαντική διαφορά εστίασε ο κ. Γιασεμίδης σε ό,τι αφορά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο σημαντικοί παίκτες στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα η Ουκρανία ήταν ένας από τους σημαντικότερους παίκτες όσον αφορά τις εξαγωγές τροφίμων. Γι’ αυτό είχαν επηρεαστεί σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και οι τιμές των τροφίμων, κάτι που συνεχίζουμε να βιώνουμε λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή το Ισραήλ, παρά τις σοβαρές εξαγωγές που έχει κυρίως σε θέματα τεχνολογίας, δεν είναι το ίδιο σημαντικός οικονομικός παράγοντας όσον ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία. Όποτε αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικό το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών».

Εντούτοις, ο παράγοντας που θα αποδειχθεί καθοριστικός είναι η εμπλοκή οποιονδήποτε άλλων χωρών, αφού αυτό είναι που ενδεχομένως να δημιουργήσει περαιτέρω αρνητικά ζητήματα, ενώ έφερε ως παράδειγμα και την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία δήλωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι σταματά οποιεσδήποτε συζητήσεις με το Ισραήλ για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.