Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα, που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Ο Βραζιλιάνος πρώην αμυντικός χαφ φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού για τρία ολόκληρα χρόνια. Ο ερχομός του στην Ελλάδα προκάλεσε ενθουσιασμό στους οπαδούς του «τριφυλλιού» και όχι μόνο, αφού εκείνη την περίοδο ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.
Ποδοσφαιριστής με ποιότητα, αλλά και σπουδαίος άνθρωπος, με προσωπικότητα, πρότυπο για πολλούς νέους αθλητές. Το ταλέντο του, αλλά και η σκληρή δουλειά είναι αυτά, που τον έκαναν να παίξει σε κορυφαίες ομάδες του κόσμου και να εκπροσωπήσει τη χώρα του, τη Βραζιλία, για εννέα χρόνια, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Η κατάκτηση του τουρνουά τη χρονιά εκείνη, αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του, όπως θα πει ο ίδιος.
Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, που βρέθηκε στη χώρα μας, μίλησε στο sport-fm.gr για την ομάδα, που τόσο αγάπησε, τον Παναθηναϊκό, τα συναισθήματά του, για το γεγονός ότι βρέθηκε ξανά με τους φίλους του συλλόγου, είπε τη γνώμη του για τους Βραζιλιάνους παίκτες των «πράσινων», ενώ εξέφρασε τη λύπη και τη δυσαρέσκειά του για τα τραγικά αποτελέσματα της βίας ανάμεσα στους οπαδούς.

Ζιλμπέρτο Σίλβα: Η συνέντευξή του στο sport-fm.grΑναλυτικά:
Πες μας για το Athens Women’s Football Summit. Είναι η δεύτερη φορά, που έρχομαι στην Ελλάδα για το Athens Women’s Football Summit. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός. Κάνουνε πολύ καλό έργο με το να υποστηρίζουν το ποδόσφαιρο γυναικών. Είναι καταπληκτικό το ότι έρχονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο για να δείξουν την υποστήριξή τους. Ένα πράγμα, που μου λείπει και θα ήθελα να δω, είναι περισσότερες ελληνικές ομάδες να έρχονται εδώ και να υποστηρίζουν τις γυναίκες και αυτό το σημαντικό έργο, που βοηθάει το ποδόσφαιρο γυναικών να αναπτυχθεί.

Πόσα χρόνια είχες να έρθεις στην Ελλάδα; Τελευταία φορά ήρθα το 2019, πριν την πανδημία. Μετά ήρθε η πανδημία και άλλαξε πολλά πράγματα για όλους μας. Τώρα είναι υπέροχο που επέστρεψα. Περνάω πολύ όμορφα στην Ελλάδα και χαίρομαι όταν μου δίνεται η ευκαιρία να έρχομαι. Οι άνθρωποι εδώ είναι φανταστικοί.

Έχεις υπάρξει ένα από τα κορυφαία ονόματα, που έχουν περάσει από τη χώρα μας. Πώς πέρασες τα χρόνια, που ήσουν στον Παναθηναϊκό και τι είναι αυτό, που έχεις κρατήσει από την ομάδα; Το απόλαυσα πολύ, που έπαιξα στον Παναθηναϊκό! Πέρασα πάρα πολύ όμορφα. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ήρθα στην Ελλάδα μετά την Άρσεναλ. Αυτό που απαντάω είναι ότι οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ παθιασμένοι για το παιχνίδι, για το ποδόσφαιρο. Ήρθα σε έναν πολύ ξεχωριστό σύλλογο, ο οποίος έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Έκανα πολύ καλούς φίλους εδώ.
Ο κόσμος του Παναθηναϊκού σε λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που ήρθες. Συνδέθηκες αμέσως με τους φανς ή χρειάστηκε καιρός; Η σύνδεση ήταν πολύ άμεση. Οι οπαδοί ήταν πολύ παθιασμένοι με το γεγονός ότι ήρθα στον Παναθηναϊκό από την Άρσεναλ. Πίσω στη Βραζιλία, οι οπαδοί της Αμέρικα Μινέιρο είναι, επίσης, πολύ παθιασμένοι, αγαπούν και σέβονται τη σκληρή δουλειά που κάνεις. Ερχόμενος εδώ, για εμένα ήταν η ίδια εμπειρία. Εργάστηκα σκληρά και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να κερδίζω στους αγώνες και να κάνω τους οπαδούς χαρούμενους και υπερήφανους με τα αποτελέσματά μας. Τους σέβομαι πολύ και τους αγαπώ, διότι με αγκάλιασαν και με υποστήριξαν, όχι μόνο ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αλλά και οι Έλληνες γενικότερα.
Ενδιαφέρεσαι ακόμα να μαθαίνεις για την εξέλιξη της ομάδας; Φυσικά. Είμαι χαρούμενος για τον σύλλογο και για τους οπαδούς. Ως πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, θέλω πάντα η ομάδα να τα πηγαίνει καλά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και να συνεχίσει να εξελίσσεται. Ο Παναθηναϊκός πέρασε μια δύσκολη περίοδο, αλλά τώρα φαίνεται να επανέρχεται και να συνεχίζει πιο σταθερά και το είδα αυτό και στην προπόνηση της ομάδας, στην οποία παρευρέθηκα. Πέρυσι ήταν πολύ κοντά στο να κερδίσει το πρωτάθλημα. Αυτό δεν έγινε, όμως θα δουλέψει σκληρά και θα παλέψει για να τα καταφέρει αυτήν τη χρονιά.

Ζιλμπέρτο Σίλβα: Η συνέντευξή του στο sport-fm.gr

Πώς ένιωσες που παρευρέθηκες στην προπόνηση της ομάδας; Είδαμε τη θερμή αγκαλιά που έκανες με τον Αράο. Ποια η γνώμη σου για αυτόν ως καινούρια προσθήκη της ομάδας; Ήταν πολύ όμορφα που είδα από κοντά την προπόνηση του Παναθηναϊκού. Συνάντησα πολύ καλούς φίλους που ήταν στο σύλλογο, από την καιρό που ήμουν εδώ. Μου είχαν λείψει, γιατί είναι καλοί άνθρωποι και αγαπάνε την ομάδα. Ήταν πολύ συγκινητικό για εμένα, που τους είδα. Γνωρίζω αρκετά καλά τους Βραζιλιάνους παίκτες, που είναι αυτήν τη στιγμή στην ομάδα. Όσον αφορά τον Αράο, είναι ένας φανταστικός παίκτης, φανταστικός άνθρωπος. Έπαιζα με τον Μπερνάρ στην Ατλέτικο Μινέιρο, όταν γύρισα πίσω στη Βραζιλία. Και αυτός είναι ένα πολύ καλό παιδί και ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Είναι παίκτες με ποιότητα και ικανότητες και που θα βοηθήσουν την ομάδα ακόμα περισσότερο, ελπίζω, αυτήν τη σεζόν.

Πώς βλέπεις το ποδόσφαιρο σήμερα. Υπάρχουν διαφορές από την εποχή που έπαιζες εσύ; Είναι πολύ διαφορετικό. Τώρα υπάρχει το VAR. Κάποιες φορές δουλεύει καλά, κάποιες άλλες μπορεί να γίνει ενοχλητικό, καθώς στερεί το συναίσθημα από το παιχνίδι, τις στιγμές του πανηγυρισμού, αλλά είναι αυτό που είναι. Επίσης, θεωρώ ότι η σωματική κατάσταση των ποδοσφαιριστών σήμερα είναι καλύτερη. Οι παίκτες εξασκούνται διαφορετικά και είναι πιο αθλητικοί. Επίσης έχουν μεγαλύτερη επίγνωση πάνω στο πώς να βελτιώσουν την εικόνα τους και φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή τους. Κάτι, ωστόσο, που μου λείπει είναι το να υπάρξουν περισσότερα μέσα, που να προάγουν και να υποστηρίζουν την ψυχική υγεία των παικτών.

Καλύτερος παίκτης του κόσμου για εσένα; Είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω, γιατί υπάρχουν πολλοί. Αν λάβουμε υπόψη, όμως, τους τελευταίους μήνες και το Μουντιάλ, θα πρέπει να πω τον Μέσι, επειδή το κέρδισε. Για εμένα είναι φοβερός παίκτης και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει.

Τα δύο τελευταία χρόνια, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους δύο νέα παιδιά εξαιτίας της οπαδικής βίας. Θα μπορούσες να μας πεις την άποψή σου σχετικά με αυτό το είδος βίας; Έχεις νιώσει ποτέ φόβο, ενώ ήσουν στο γήπεδο; Εγώ δεν έχω νιώσει να φοβάμαι μέσα στο γήπεδο. Είναι, φυσικά, πολύ λυπηρό, που συμβαίνει αυτό. Οι Αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι χρειάζεται να συνεργαστούν, έτσι ώστε να σταματήσει τέτοιου είδους βία. Και στη Βραζιλία ορισμένες φορές αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, επειδή δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα από τους αρμόδιους. Αυτά τα γεγονότα απομακρύνουν τους ανθρώπους από το ποδόσφαιρο και τους δημιουργούν φόβο, ενώ στην πραγματικότητα ο κόσμος λατρεύει να παρευρίσκεται στους αγώνες.