Στο κιμπούτς του Κισουφίμ, που έγινε ένας από τους πρώτους αιματηρούς στόχους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μπήκε το protothema.gr, καταγράφοντας συγκλονιστικές εικόνες.

Το Κιουσουφίμ απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τον φράχτη της Γάζας και γι’ αυτό αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους των ισλαμιστών το πρωί του προπερασμένου Σαββάτου. Οι σειρήνες ήχησαν στις 06.30 στις 7 Οκτώβρη 2023 όμως οι τρομοκράτες ήταν ήδη μέσα στο χώρο και σκορπούσαν τον τρόμο.

kissufim--_4_

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης, ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής στην εμπόλεμη ζώνη, είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων από τα κιμπούτς του Νότου και η επίσκεψη στα σημεία όπου διαπράχθηκαν δεκάδες εν ψυχρώ δολοφονίες Εκεί όπου μέλη της Χαμάς πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη σφαγή τους.

Δείτε βίντεο:

Το Protothema το πρώτο ελληνικό μέσο και δεύτερο παγκοσμίως μετά το CNN που μπαίνει στο κιμπούτς Κισουφίμ

 

Ραφαέλ Σαμετ, 72 ετών, οδηγός ασθενοφόρου στο κιμπούτς Κισουφίμ

 

kissufim--_1_
kissufim--_2_
kissufim--_5_
kissufim--_6_

Οι επιζώντες προσπαθούν να απαλύνουν τις πληγές τους

Οι επιζώντες από το κιμπούτς του Κιουσουφίμ διηγούνται στη κάμερα του protothema.gr τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν κατά την εισβολή των τρομοκρατών που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

 

Έρευνα Ισραηλινού στρατιώτη σε βομβαρδισμένο σπίτι μέσα στο κιμπούτς Κισουφίμ

Οι ίδιοι φιλοξενούνται από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Νεκρά Θάλασσα, μακριά από την εμβέλεια των ρουκετών της Χαμάς και προσπαθούν όλοι μαζί και με την υποστήριξη ψυχολόγων να απαλύνουν τις πληγές τους. Ελάχιστοι απ’ αυτούς σκέφτονται να επιστρέψουν στα κιμπούτς, σε αυτά τα ζωντανά απομεινάρια του φιλελεύθερου Ισραήλ, του οποίου οι κάτοικοι συχνά ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Αυτούς δολοφόνησαν οι δήθεν υποστηρικτές της ελεύθερης Παλαιστίνης.

Κερεν Ασσερ, επιζώντας

Το protothema.gr έκανε αυτοψία στον χώρο

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση μας με τους επιζώντες, η κεντρική είσοδος του κιμπούτς στο Κιουσουφίμ άνοιξε για το Protothema.gr με την βοήθεια του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ – Ελλάδας και του Δημήτρη Ζιάγκα.


Οι οδηγίες που έπρεπε να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο Κισουφίμ

Το protothema.gr είναι το δεύτερο μέσο ενημέρωσης μετά το CNN που καταφέρνει να περιηγηθεί στους αιματοκυλισμένους χώρους του και το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς είναι η οσμή του θανάτου. Σπίτια που έχουν καταστραφεί, τζάμια που έσπασαν από σφαίρες, είναι μερικές από τις εικόνες που μπορεί να δει κανείς. Κάποιοι κάτοικοι επιστρέφουν στο σημείο για πρώτη φορά, τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση, για να δουν το σπίτι τους.

 

Μπήκαμε μαζί με μια ηλικιωμένη στο σπίτι της

kissufim--_7_
kissufim--_8_

Τρεις εβδομάδες μετά το μακελειό μια κάτοικος ψάχνει τον σκύλο της

Η δυσκολία πρόσβασης στο συγκεκριμένο κιμπούτς έγκειται στο γεγονός ότι τόσο χθες όσο και πριν από τρεις μέρες σημειώθηκαν συμπλοκές τρομοκρατών της Χαμάς και Ισραηλινών στρατιωτών.

Σάι Ασσερ, υπεύθυνος ασφαλείας στο κιμπούτς Κισουφίμ
Η παρουσία της Χαμάς είναι ισχυρή μέσα στο κιμπούτς και υπάρχει φύλαξη όλο το 24ωρο