Η Ελλάδα έκανε αν μη τι άλλο μία φιλότιμη προσπάθεια τη Δευτέρα κόντρα στην Ολλανδία, προκειμένου να φτάσει σε μία νίκη που θα την έφερνε πολύ κοντά στην τελική φάση του Euro 2024.

Παρότι η προσπάθεια των διεθνών μας δεν συνδυάστηκε στο τέλος με ένα θετικό αποτέλεσμα, το γεγονός ότι κόντραραν στα ίσα έναν αντίπαλο που βρίσκεται 44 θέσεις πάνω από εμάς στην κατάταξη της FIFA, αποτελεί ασφαλώς δείγμα προόδου και βελτίωσης.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με εξαίρεση μόνο το παιχνίδι στο Αϊντχόφεν, πραγματοποίησε στην τρέχουσα διαδικασία ανταγωνιστικές εμφανίσεις, παρουσιάζοντας ένα σοβαρό και συγκροτημένο πρόσωπο. Κέρδισε δύο φορές έναν ισοϋψή αντίπαλο όπως η Ιρλανδία, στάθηκε με αξιοπρέπεια μέσα στο Παρίσι κόντρα στη δευτεραθλήτρια κόσμου Γαλλία κι έχασε χθες οριακά 1-0 από την Ολλανδία, η οποία κακά τα ψέματα είχε και μπόλικο σπρώξιμο από τη διαιτησία.

Παρότι όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σφήνα ανάμεσα σε Γαλλία και Ολλανδία, προκειμένου να προκριθεί απευθείας στο Euro 2024, οι εμφανίσεις της σε αυτά τα προκριματικά μας γεμίζουν αισιοδοξία και πίστη ότι η πρόκριση θα έρθει τελικά μέσω των μπαράζ του Μαρτίου.

Σε σύγκριση με άλλες διοργανώσεις, αυτή τη φορά η Εθνική μας μαγείρεψε πριν πεινάσει και φρόντισε να έχει και μία δεύτερη ευκαιρία, μέσω του Nations League, όπου κέρδισε τον όμιλό της.

Μετά τα τελευταία αποτελέσματα και στους υπόλοιπους ομίλους το τοπίο πλέον έχει ξεκαθαρίσει. Η Ελλάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αντιμετωπίσει σε νοκ άουτ παιχνίδι στην OPAP Arena το Καζακστάν για την ημιτελική φάση των μπαράζ κι αν επικρατήσει θα παίξει την πρόκρισή της με τον νικητή του Γεωργία – Λουξεμβούργο σε έδρα που καθοριστεί μετά από κλήρωση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με την εικόνα που είχε η Ελλάδα τη Δευτέρα κόντρα στην Ολλανδία, δεν μπορεί να φοβηθεί ούτε το Καζακστάν (Νο. 100), ούτε τη Γεωργία (Νο. 79) του Κβαρατσκέλια, ούτε το Λουξεμβούργο (Νο 85). Άλλωστε και από τις τρεις αυτές ομάδες, η Εθνική μας (Νο. 51) είναι πολύ πιο ψηλά στο FIFA Ranking, επομένως θα κατέβει σαν φαβορί.

Επόμενη λοιπόν μεγάλη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 21η Μαρτίου του 2024, όταν θα υποδεχθούμε στη Νέα Φιλαδέλφεια το Καζακστάν για να κάνουμε το πρώτο από τα δύο βήματα που απαιτούνται για την επιστροφή μας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και το Μουντιάλ του 2014.