Η Εθνική Ελλάδας έφυγε θριαμβεύτρια από την Ιρλανδία και παίζει «τελικό» με αντίπαλο την Ολλανδία την προσεχή Δευτέρα στην OPAP Arena (16/10, 21:45) για τον 2ο προκριματικό όμιλο του Euro 2024.
Αν δεν πάρει το αποτέλεσμα που επιθυμεί, γνωρίζει πως έχει τη δικλείδα ασφαλείας από τα playoffs της διοργάνωσης, που προκύπτουν από το Nations League και την κατάκτηση της 1ης θέσης στον όμιλο της στη League C πριν από έναν χρόνο.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει τη δυνατότητα να προκριθεί στο Euro 2024 μέσω των playoffs, όμως προς το παρόν δεν γνωρίζει επ’ ακριβώς την ταυτότητα των δύο… αντιπάλων που θα βρει μπροστά της.
Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα ως 2η στο ranking της League C, θα αντιμετώπιζε την 3η Τουρκία και η επικεφαλής Γεωργία το 4ο Καζακστάν. Οι νικητές των δύο ζευγαριών της 3ης κατηγορίας θα παίξουν μεταξύ τους για ένα “εισιτήριο”. Απαραίτητη προϋπόθεση; Να μην πάρουν το εισιτήριο από τους προκριματικούς ομίλους στα εναπομείναντα παιχνίδια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Η Τουρκία επικράτησε την Πέμπτη της Κροατίας μέσα στο Όσιγεκ στο ντέρμπι κορυφής του 4ου προκριματικού ομίλου κι έτσι έμεινε μόνη 1η και με έξι βαθμούς απόσταση από τις ομάδες που την κυνηγούν για την πρόκριση, την Αρμενία και την Ουαλία (που έχει αγώνα λιγότερο), μοιάζει απίθανο να μην τερματίσει στην πρώτη δυάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα ρεαλιστικά βγαίνει από το κάδρο των αντιπάλων και σε πρώτο πλάνο μπαίνει το Καζακστάν, που βρίσκεται στην 4η θέση του 8ου ομίλου, όμως μόλις έναν βαθμό μακριά από την κορυφή. Σλοβενία και Δανία έχουν από 13, Φινλανδία και Καζακστάν από 12 και η τελευταία έχει δύο εκτός έδρας αποστολές με δύο εκ των συνδιεκδικητριών για τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ. Αρχικά αντιμετωπίζει τη Δανία στην Κοπεγχάγη και κατόπιν τη Φινλανδία στο Όσλο.
Δύο αποτυχίες σε αυτά τα παιχνίδια και την αφήνουν πολύ πίσω στην κούρσα πρόκρισης από τον όμιλο, αλλά τη στέλνουν κατευθείαν στον ημιτελικό της Εθνικής Ελλάδας.
Παρ’ όλα αυτά, αν η ομάδα του Μαγκομέντ Αντίγεβ καταφέρει να πάρει την πρόκριση κι η Τουρκία έχει κάνει το ίδιο, τότε η σκυτάλη περνάει στο Λουξεμβούργο, που απέσπασε ισοπαλία στην Ισλανδία και μείωσε την απόσταση που τη χωρίζει από τη 2η Σλοβακία. Τη Δευτέρα, το Δουκάτο θα δώσει τον δικό του “τελικό” με τους Σλοβάκους και με νίκη τους προσπερνά κι έτσι μπορεί να προκριθεί στην τελική φάση μέσω των προκριματικών και να μη βρεθεί στη διαδικασία των playoffs.
Αν το Λουξεμβούργο κάνει το… θαύμα, τότε κατά σειρά ο αντίπαλος της Ελλάδας θα προκύψει από Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρο, Λευκορωσία ή Εσθονία. Προϋπόθεση, η χώρα αυτή να μην έχει περάσει από τα προκριματικά στο Euro 2024.

Βάσει των τωρινών δεδομένων -που μπορούν να αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών- τα δεδομένα των playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής:
21/03/2024 Γεωργία – Λουξεμβούργο
21/03/2024 Ελλάδα – Καζακστάν

Τελικός (26/03/2024) Γεωργία ή Λουξεμβούργο – Ελλάδα ή Καζακστάν

Επιλαχούσες: Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Εσθονία

Απευθείας πρόκριση από τη League C έως τώρα: Τουρκία, Σλοβακία