Όταν προβαίνεις στην ανανέωση συμβολαίου ενός προπονητή ή ποδοσφαιριστή, προφανώς έχεις προχωρήσει εκ των προτέρων σε μία (θετική) αξιολόγηση. Του τι έχει προσφέρει και τι μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει.
Μένοντας αποκλειστικά στα περί προπονητή, ας περάσουμε στην περίπτωση του Χοσέ Λουίς Όλτρα. Η ΑΕΚ ανακοίνωσε λοιπόν την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2025, προτού καν μας αποχαιρετήσει ο Σεπτέμβριος.
Τρεις μπορεί να είναι οι λόγοι για την συγκεκριμένη κίνηση:
1)
Να αξιολόγησε θετικά την παρουσία του, πιστεύοντας ότι μπορεί να δώσει ακόμη περισσότερα στο άμεσο μέλλον.
2) Να στείλει μήνυμα στους ποδοσφαιριστές ότι αυτός είναι ο προπονητής, διαγράφοντας κάθε φημολογία περί προβλημάτων στα αποδυτήρια.
3) Να στείλει το μήνυμα σε όλους και κυρίως στον κόσμο της και σε όσους επικρίνουν τον Ισπανό, ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο προπονητής, δίνοντας τέλος στην όποια μουρμούρα.
Θα μπορούσε βέβαια να υπάρξει και συνδυασμός των πιο πάνω.
Δεν θέλω καν να πιστεύω ότι ισχύει ο δεύτερος κι ο τρίτος λόγος. Μόνο μια ομάδα η οποία δεν έχει καμία σοβαρότητα, θα μπορούσε να ανανεώσει το συμβόλαιο του προπονητή της για τους δύο τελευταίους λόγους και η ΑΕΚ τέτοια δεν είναι.
Μένουμε λοιπόν στον πρώτο. Ο Όλτρα αξιολογήθηκε θετικά το καλοκαίρι, έχοντας ως μεγάλο του ατού την πορεία στην Ευρώπη κι ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος, έχοντας επίσης ως μεγάλο ελαφρυντικό για την απώλεια του τίτλου τόσο την κούραση όσο και τις αποτυχημένες μεταγραφές του Ιανουαρίου.
Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι γιατί αξιολογήθηκε εκ νέου θετικά από τόσο νωρίς, προτού καν μας αποχαιρετήσει ο Σεπτέμβριος, με μόλις τέσσερεις (!) αγωνιστικές να έχουν διεξαχθεί στο πρωτάθλημα (η ανακοίνωση προέκυψε πριν το ματς με την ΑΕΖ), χωρίς φυσικά να γνωρίζει κανείς εάν η χρονιά θα είναι επιτυχημένη ή εν πάση περιπτώσει, το πώς θα κυλήσει.
Επί του παρόντος, είναι απορίας άξιο με ποια κριτήρια αξιολογήθηκε θετικά. Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα είναι κακό, η ΑΕΚ έχει κάνει ένα πραγματικά καλό ματς από το καλοκαίρι (με την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ) και σίγουρα η μέχρι στιγμής παρουσία της, δεν δικαιολογεί μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της διοίκησης. Ενδεχομένως σε έναν ή δύο μήνες η ΑΕΚ να κάνει παπάδες. Δεν αξιολογούμε όμως τι πιθανόν να συμβεί στο μέλλον, αλλά στο τώρα.
Είναι προφανές ότι ο Τσάβι Ρόκα εισηγήθηκε την επέκταση του συμβολαίου του συμπατριώτη του προπονητή, την οποία η διοίκηση έκανε αποδεκτή. Το ρίσκο που παίρνει είναι ασφαλώς μεγάλο, μην πω τεράστιο. Διότι αν, ο μη γένοιτο, η κατάσταση στην ομάδα δεν βελτιωθεί…χθες, τα χέρια της θα είναι δεμένα και οι φωνές διαμαρτυρίας θα αυξηθούν.
Εκτός κι αν όντως ο Όλτρα καταφέρει αυτό που (κακά τα ψέματα) λίγοι πιστεύουν: να αντιστρέψει τα υφιστάμενα αρνητικά δεδομένα και να (απο)δείξει ότι μπορεί κι αξίζει να συνεχίσει να είναι ο καπετάνιος του πλοίου. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα ‘ναι απλά καπετάνιος, αλλά καβάλα στ’ άλογο.

Ανδρέας Βεντούρης