Το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ που διεξάγεται στα παρκέ της Ιαπωνίας, Ινδονησίας και Φιλιππίνων, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς πως θα είναι η διοργάνωση των μεγάλων απουσιών. Και όχι άδικα, αφού παίκτες όπως οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Νίκολα Γιόκιτς, Τζοέλ Εμπίντ, αλλά και αρκετοί άλλοι ακόμα σταρ των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΒΑ μεριά θα απουσιάσουν από τη μεγάλη αυτή γιορτή.

Ο Λούκα Ντόντσιτς με την ομάδα της εθνικής Σλοβενίας είναι από τους λίγους σούπερ σταρ που το… κρατούν ψηλά στο φετινό Μουντμπάσκετ. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός.

Και αυτό διότι υπάρχει ακόμη ένας υπερπαίκτης εκ… Καναδά ορμώμενος. Ο λόγος φυσικά για τον σούπερ σταρ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ!

Ο 25χρονος εκρηκτικός γκαρντ είναι η μεγάλη ελπίδα του καναδικού μπάσκετ, αλλά και ο ηγέτης αυτής της εξαιρετικής «φουρνιάς» που έχει στα χέρια του ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας, Ζόρντι Φερνάντεθ, με στόχο την πολυπόθητη διάκριση και ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο, που τόσο πολύ λείπει από τη συλλογή του Καναδά.

Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Ο σταρ του Καναδά για μετάλλιο

 

Τα… άκυρα των Χόρνετς και Κλίπερς και η μπασκετική «Ιθάκη» στην Οκλαχόμα

Μαθαίνοντας τα μυστικά του μπάσκετ στη χώρα του φοιτώντας σε τρία διαφορετικά λύκεια, ο Αλεξάντερ πήρε την απόφαση το καλοκαίρι του 2017 να αποδεχθεί την πρόταση των Kentucky Wildcats και να αγωνιστεί στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Ως πρωτοετής, ερχόταν από τον πάγκο με τον ρόλο του έκτου παίκτη, όμως, το αστείρευτο ταλέντο του και η εκτελεστική του δεινότητα τον έφεραν γρήγορα στην αρχική πεντάδα και στον ρόλο του ηγέτη. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις οδήγησαν την ομάδα του στους «16» του NCAA, με τον ίδιο να θεωρεί πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, δηλώνοντας συμμετοχή στα ντραφτ του ΝΒΑ ως Freshman!

Το καλοκαίρι του 2018, οι Σάρλοτ Χόρνετς τον επέλεξαν στο Νο. 11 της διαδικασίας, προχωρώντας στην άμεση ανταλλαγή του στους Κλίπερς ώστε να πάρουν πίσω τον Μάιλς Μπρίτζες (Νο.12) και δύο μελλοντικά pick δευτέρου γύρου. Στην πρώτη του χρονιά στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, ο 20χρονος τότε αμούστακος και «κοκκαλιάρης» γκαρντ έδειξε ψήγματα του ταλέντου του, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 10,8 πόντους και 3,3 ασίστ, αριθμοί που τον έφεραν στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα των ρούκι.

Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Ο σταρ του Καναδά για μετάλλιο

Το μέλλον όμως θα τον έβρισκε μακριά από το Λος Άντζελες, με τους Κλίπερς τελικώς να τον παραχωρούν στους Θάντερ, σε ένα πακέτο ανταλλαγής για λογαριασμό του Πολ Τζορτζ. Η ομάδα της Οκλαχόμα, που βρισκόταν σε διαδικασία «ανοικοδόμησης» μαζεύοντας νεαρούς παίκτες, αλλά και ντραφτ πικ, αποδείχθηκε το καλύτερο περιβάλλον για να λάμψη το άστρο του Αλεξάντερ!

Στην πρώτη του χρονιά εκεί, θήτευσε στο πλευρό του Κρις Πολ και έμαθε τα μυστικά της θέσης, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του (19π., 5,9ρ., 3,3ασ.). Μάλιστα, έγραψε και το όνομά του στην ιστορία του ΝΒΑ, αφού έγινε ο νεότερος παίκτης με 20-20-10 σε έναν αγώνα και μόλις ο δεύτερος πίσω από τον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Η επόμενη διετία πάντως ήταν αρκετά δύσκολη για τον ίδιο, αφού δύο σοβαροί τραυματισμοί στο πόδι και τον αστράγαλο τον ανάγκασαν να χάσει πολλά παιχνίδια. Ακόμα και έτσι όμως, όποτε πατούσε στο παρκέ ήταν απολαυστικός, καθιερώνοντας σιγά-σιγά το όνομά του στους ελίτ σκόρερ της λίγκας.

Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Ο σταρ του Καναδά για μετάλλιο

Όλα αυτά μέχρι τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς η φετινή του σεζόν αποδείχθηκε σεζόν… εκτόξευσης! Απαλλαγμένος από τραυματισμούς και μπαίνοντας στην πέμπτη χρονιά της καριέρας του, o SGA τα… διέλυσε όλα, κάνοντας τον κόσμο του ΝΒΑ να υποκλιθεί! Με νούμερα για… όσκαρ (31,4π., 5,5ασ., 4,8ρ., 1,6κλ.) και με έξι «40άρες» στο ενεργητικό του, έσπασε το ρεκόρ του Μάικλ Τζόρνταν (νεότερος γκαρντ με 30+ πόντους με τουλάχιστον 50% εντός πεδιάς) και επιλέχθηκε για πρώτη φορά σε All Star Game. Επιπρόσθετα, τερμάτισε πέμπτος στην σχετική λίστα για το βραβείο του MVP, ενώ, αν οι Θάντερ τα πήγαιναν καλύτερα από την 9η θέση της Δύσης, τότε ίσως διεκδικούσε το βραβείο από τον Εμπίντ!

 

Πιστός στον Καναδά και στο μέλλον της ομάδας

Όσον αφορά την εθνική ομάδα μπάσκετ του Καναδά, ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ την έχει υπηρετήσει άλλες δύο φορές. Η πρώτη ήταν σε ηλικία 18 ετών, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει μέχρι τον τελικό και το ασημένιο μετάλλιο στο FIBA Americas U 18 της Χιλής το 2016, έχοντας 7,8 πόντους, 5,4 ασίστ και 3 κλεψίματα κατά μέσο όρο στη διοργάνωση.

Η επόμενη φορά που φόρεσε το εθνόσημο στο στήθος ήταν το καλοκαίρι του 2021, συμμετέχοντας με τους «Road Warriors» στο προολυμπιακό τουρνουά της Μανίλα. Παρά τις τρομερές του εμφανίσεις με 26,3 πόντους, 4,7 ασίστ και 4 ριμπάουντ μ.ο., ο Καναδάς λύγισε στον τελικό από τη Γαλλία, η οποία και πήρε το εισιτήριο για το Τόκιο.

Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ: Ο σταρ του Καναδά για μετάλλιο

Πλέον, πιο ώριμος και «οπλισμένος» κατάλληλα με σωματικά και ψυχικά προσόντα που… τρομάζουν, ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ είναι έτοιμος να καθοδηγήσει μαεστρικά το εξαιρετικά ταλαντούχο ρόστερ του Καναδά, αρχής γενομένης από τα ματς του όγδοου ομίλου με αντιπάλους τη Γαλλία, τη Λετονία και το Λίβανο, και γιατί όχι να μη φέρει την ομάδα του στη ζώνη των μεταλλίων.