Οι ανατιμήσεις στην αγορά έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές επηρεάζοντας αρνητικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και όχι μόνο.

Μεγάλες αυξήσεις παρουσιάζουν οι λιανικές τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών τον Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον Αύγουστο της περσινής χρονιάς.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πόσο έχουν ακριβύνει οι τιμές σε βασικά προϊόντα επηρεάζοντας την ίδια ώρα τις εξόδους καθώς η αύξηση στο κρέας αλλά και στα αλκοολούχα ποτά είναι δραματική.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία στην κατηγορία κρεάτων το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας σημείωσε αύξηση 29%, το βοδινό και το μοσχάρι 16,5%, το χοιρινό 9,9% και το κοτόπουλο (πουλερικά) 0,3%.

Επιπλέον η λιανική τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 28,3% και του καφέ 14%.  Στα φρέσκα ψάρια παρατηρείται αύξηση 6,8% και στα κατεψυγμένα 7,9%. Στα αλκοολούχα ποτά η αύξηση έφτασε στο 7%. Συγκεκριμένα στο κρασί 7,6% και στη μπύρα 7,5%.

Κόστος και στην περιποίηση

Οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα και στην προσωπική περιποίηση καθώς οι τιμές καλπάζουν τόσο στα κομμωτήρια όσο και στις προσωπικές θεραπείες περιποίησης.

Οι τιμές στα κομμωτήρια για γυναίκες αυξήθηκαν 4,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Οι τιμές στα κομμωτήρια για άνδρες και παιδιά παρουσίασαν αύξηση 0,8%. Οι τιμές των ειδών προσωπικής υγιεινής και ευεξίας αυξήθηκαν 5,4%. Την ίδια ώρα αύξηση παρατηρείται και στις προσωπικές θεραπείες περιποίησης κατά 4,7%.