Παρακαλώ καθημερνά τις κοινωνικές και αθλητικές εξελίξεις, στον τόπο μας και πολλές φορές παρεμβαίνω με την αρθρογραφία  μου, θεωρώντας ότι κάθε ένας έχει το δικαίωμα της έκφρασης και της ελεύθερης γνώμης του , ως ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και την ευημερία τους, με ειλικρίνεια δίκαια και ανεπηρέαστα μακριά από οποιεσδήποτε  καταστάσεις και ιδεολογήματα.

Παρατηρώ τις αντιδράσεις  της κοινωνίας και των εκπροσώπων της , για τις συμπεριφορές των τραπεζών , όσον αφορά την συνεχή αύξηση των χρεωστικών επιτοκίων και των μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις.

Επίσης παρακολουθώ τις συμπεριφορές των Τραπεζών και των Εταιρειών για τα καθυστερημένα Δάνεια, τα οποία βασανίζουν τους ανθρώπους , δηλητηριάζουν την ζωή τους και χάνουν τις περιουσίες τους.

Ακόμα θεωρώ ακούοντας τους φίλους μου, τους γείτονες και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, μιλούν με τα  χειρότερα λόγια  για την συμπεριφορά των τραπεζών αλλά και των στελεχών τους.  Σχεδόν εξευτελίζουν τους πελάτες τους με τις συμπεριφορές τους, τις ερωτήσεις και πολλές φορές τα υπονοούμενα τους. Είναι γεγονός ότι μετά το 2013 άλλαξαν πάρα πολλά στον τόπο μας. Όχι μόνο  στην οικονομία μας  αλλά και στην νοοτροπία μας και στον χαρακτήρα μας.

Θυμάμαι πολύ καλά πως μας αποκαλούσαν  οι ανταγωνιστές μας, εμάς τους Συνεργατιστές . Μας έλεγαν ότι  οι Συνεργατικές μας Τραπεζικές Εταιρίες ήταν μπακάλικα. Μας χλεύαζαν και μας περιγελούσαν. Τώρα έμειναν μόνοι τους , μονοπώλιο χωρίς τον Συνεργατικό ανταγωνισμό που τόσο πολύ φοβόντουσαν. Τώρα κάνουν ότι θέλουν χωρίς κανένας να τους  ενοχλήσει. Ο πανίσχυρος Συνεργατισμός δεν υπάρχει πια.

Η ασπίδα της  κοινωνίας, η ευαίσθητη δύναμη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς δεν υπάρχουν ποια. Κατόρθωσαν οι εξωτερικοί και εσωτερικοί εχθροί του Συνεργατισμού , όχι μόνο να τον αφανίσουν, αλλά και να τον αποδομήσουν, ρίχνοντας μόνο λάσπη σε οτιδήποτε  Συνεργατικό. Λάθη έγιναν , παραλείψεις υπερβολές, ίσως ατασθαλίες και νεποτισμός  να υπήρξαν , όμως η φιλοσοφία , οι  Αξίες και Αρχές του Συνεργατικού Ιδεώδους, η βοήθεια του απλού ανθρώπου, των μικρομεσαίων , των  βιοτεχνών, των φτωχών και αδυνάτων, όχι μόνο κάλυπταν τα λάθη και τις αδυναμίες αλλά αναλογικά έθεταν τον Συνεργατισμό στην πιο ψηλή θέση  Αξίας και αξιοπιστίας στην πυραμίδα των Οργανισμών της πατρίδας μας.

Τεράστια αδικία η εξαφάνιση του Συνεργατισμού ( Πιστωτικός Τομέας) και  τεράστια απώλεια για την κοινωνία και τους πολίτες .

Διαβάζω δηλώσεις από διάφορους παράγοντες  και Αξιωματούχους, για τις  συμπεριφορές των τραπεζών και των εταιρειών, εξαγοράς Πιστώσεων.

Αναλογιζόμενος για τις στάσεις και συμπεριφορές τους , όταν ο Συνεργατισμός περνούσε τις φουρτούνες και καταιγίδες και στο τέλος βυθίστηκε, διερωτώμαι αν όλοι όσοι είχαν την ευθύνη και τη θέση εξουσίας κάνουν αυτοκριτική για την στάση τους.

Θεωρούν ότι έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν τον Συνεργατισμό να επιβιώσει και να εκσυγχρονιστεί , να τον κάνουμε καλύτερο και ποιοτικότερο;

Ολοι ας μετακινήσουμε την μνήμη μας πίσω χρονικά από το 2013 μέχρι και την πώληση του Συνεργατισμού το 2018. Σταθήκαμε έντιμοι υπερασπιστές της Ιδέας του Συνεργατισμού; Σταθήκαμε η ασπίδα του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες; Κρυφθήκαμε παρακολουθώντας διακριτικά την εξέλιξη και την κατάληξη του;

Ο Συνεργατισμός η μεγαλύτερη κοινωνικο-οικονομική κατάκτηση του λαού της Κύπρου τον 20ο αιώνα, δεν υπάρχει πια. Η  απώλεια του τεράστια . Το κενό του δυσαναπλήρωτο. Τα κροκοδείλια δάκρια και οι ανούσιες δηλώσεις και αναφορές δεν εξυπηρετούν κανένα πια. Ενας Κυπριακής Ιδιοκτησίας Οργανισμός δεν υπάρχει πια. Παραδόθηκε στους ξένους επενδυτές.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου