Το βράδυ της Κυριακής (17/9) ο Βασίλης Σπανούλης μπήκε στην αιωνιότητα της «ερυθρόλευκης» ιστορίας. Ο Ολυμπιακός προετοίμασε πολύ προσεκτικά την «Night of the Legend», μια λαμπερή τελετή γεμάτη από κορυφαίες μπασκετικές προσωπικότητας και απέσυρε στον ουρανό του ΣΕΦ τη φανέλα με το Νο7, προχωρώντας σε μία κίνηση την οποία δεν έχει κάνει για κανέναν άλλο αθλητή του στο παρελθόν.
Μπορεί αυτή να είναι η πρώτη φορά για τον Ολυμπιακό, ωστόσο οι ελληνικές ομάδες έχουν τιμήσει πολλάκις κατά το παρελθόν τους δικούς τους σπουδαίους. Το SPORT24 θυμάται αυτές τις περιπτώσεις και τους μεγάλους μπασκετμπολίστες οι οποίοι τιμήθηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο κατά το παρελθόν στα ελληνικά γήπεδα.
Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που επί σειρά ετών έχει μεσουρανήσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, με κορυφαία ονόματα όχι μόνο του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου μπάσκετ να έχουν φορέσει την πράσινη φανέλα. Θέση στον ουρανό του ΟΑΚΑ όμως πήραν μόνο δύο δικά του παιδιά.
Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αρχικά και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη συνέχεια. Ο «Φράγκι» αγωνίστηκε στην σχεδόν 20ετή καριέρα του μόνο με το τριφύλλι στο στήθος, συμπληρώνοντας 19 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στον Παναθηναϊκό.
Οι «πράσινοι» για να τον τιμήσουν, διοργάνωσαν φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2009 και η φανέλα με το No4 ανέβηκε στον ουρανό του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και δεν ξαναφορέθηκε ποτέ από παίκτη της ομάδας.
Το 2016, ήταν η σειρά του Δημήτρη Διαμαντίδη να λάβει τις τιμές της ομάδας την οποία υπηρέτησε για 12 ολόκληρα χρόνια (2004-2016). Σε φιλική αναμέτρηση και πάλι με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Παναθηναϊκός απέσυρε τη φανέλα του θρύλου του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τη φανέλα με το No13 να βρίσκει θέση δίπλα στα λάβαρα της ομάδας και να περνά στην αιωνιότητα.
Άρης
Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης, από τους βασικότερους συντελεστές του θριάμβου του Ευρωμπάσκετ 1987, δεν θα μπορούσε να μην τιμηθεί από την ομάδα στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.
Ο Άρης όχι μόνο απέσυρε τη φανέλα του με το No6, αλλά μετονόμασε και το Αλεξάνδρειο σε «Nick Galis Hall». Σε μία άκρως συγκινητική βραδιά τον Μάιο του 2013, ο Νίκος Γκάλης έλαβε τις τιμές που του άρμοζαν για όσα έχει προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ με την συγκίνηση να είναι έκδηλη τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους παρευρισκόμενους.
Ο «Γκάνγκστερ» αγωνίστηκε στην Θεσσαλονίκη με τα χρώματα του Άρη για 13 συναπτά έτη και συγκεκριμένα από το 1979 έως το 1992.
ΑΕΚ
Η μεγάλη ΑΕΚ της δεκαετίας του 1960, σήκωσε τα 5 από τα 8 πρωταθλήματα της ιστορίας της, με το αποκορύφωμα να συντελείται τον Απρίλη του 1968, με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στο ελληνικό μπάσκετ, το Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στη Σλάβια Πράγας στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο.
Δύο εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων παικτών της εποχής, ο Γιώργος Αμερικάνος και ο Γιώργος Τρόντζος, τιμήθηκαν από την Ένωση, με τις φανέλες τους να αποσύρονται και πλέον να κοσμούν τον ουρανό του κλειστού των Άνω Λιοσίων, καθώς οι δύο τελετές απόσυρσης του No10 και του No6 έγιναν στο ΟΑΚΑ, πριν μετακομίσει η ΑΕΚ στο νέο της σπίτι.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ένωση απέσυρε και πάλι φανέλα αθλητή της. Ο Στέβαν Γέλοβατς έφυγε τόσο άδικα και πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών και η ΑΕΚ δεν μπορούσε να μην τιμήσει έναν αθλητή που φορούσε τα χρώματά της εκείνη τη χρονιά.
Στο πλαίαιο της ευρπωαϊκής αναμέτρησης των “κιτρινόμαυρων” με τη Φάλκο Σομπατέλι, η φανέλα με το No13 που φορούσε ο αδικοχαμένος Σέρβος αθλητής, πήρε τη θέση της στον ουρανό του κλειστού των Άνω Λιοσίων.
ΠΑΟΚ
Η τελευταία χρονικά ομάδα που τίμησε μεγάλο αθλητή της ήταν ο ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» στο πλαίσιο της αναμέτρησης με αντίπαλο την ΑΕΚ για την Basket League τον Απρίλιο του 2023, απέσυραν τη φανέλα με το No7 που φορούσε ο σπουδαίος Μπάνε Πρέλεβιτς σε μία αξέχαστη βραδιά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ συνδύασε και με νικηφόρο αποτέλεσμα την εκδήλωση, καθώς επικράτησε των «κιτρινόμαυρων» με 78-72.
Ο Πρέλεβιτς αγωνίστηκε με τα ασπρόμαυρα από το 1988 έως το 1996, ενώ επέστρεψε και πάλι στην Θεσσαλονίκη τη σεζόν 1999-2000 για να κλείσει την σπουδαία καριέρα του.
Ο ΠΑΟΚ έχει πράξει κάτι αντίστοιχο και σε επίπεδο γυναικών, καθώς έχει αποσύρει την φανέλα με το νούμερο 5 της Λολίτας Λύμουρα, η οποία αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια με τα ασπρόμαυρα (2016-20).
Περιστέρι
Στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, δύο φανέλες κοσμούν την οροφή του γηπέδου. Εκείνη του μεγάλου σκόρερ, Αλφόνσο Φορντ, αλλά και του Νίκου Φάσουρα. Ο Αμερικανός γκαρντ, διακρινόταν για την μεγάλη έφεσή του στο σκοράρισμα, την οποία ξεδίπλωσε και στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Στην Ελλάδα αγωνίστηκε σε Παπάγου, Σπόρτιγκ, Ολυμπιακό και Περιστέρι, με τους «κυανοκίτρινους» να αποσύρουν τη φανέλα με το No10 προς τιμήν του αδικοχαμένου αθλητή, ο οποίος απεβίωσε το 2004 σε ηλικία 32 ετών. Το ίδιο έπραξε και ο Παπάγου, αποσύροντας τη φανέλα με το No9.
Η φανέλα του Νίκου Φάσουρα, βρίσκεται και εκείνη στον ουρανό του κλειστού του Περιστερίου. Ο Φάσουρας αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια με τα “κυανοκίτρινα” και το Περιστέρι τον τίμησε με αυτή την κίνηση. Ο άλλοτε αθλητής της ομάδας, έφυγε από τη ζωή το 2010, σε ηλικία 42 ετών.
Πανιώνιος
Πολλοί μεγάλοι και σπουδαίοι παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα του Πανιωνίου και δύο εξ αυτών έχουν αναρτημένη τη φανέλα τους στο γήπεδο του Πανιωνίου. Πρόκειται για τις φανέλες με το No4 και το No8. Του Φάνη Χριστοδούλου και του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς αντίστοιχα. Ο πρώτος αποτέλεσε σημαία της ομάδας αγωνιζόμενος σε αυτή για 14 χρόνια (1983-97), ενώ ήταν και μέλος της “χρυσής” Εθνικής Ομάδας του 1987.
Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, ένας σπουδαίος αθλητής, φόρεσε τα κυανέρυθρα για μία μόλις σεζόν προλαβαίνοντας να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, ωστόσο το ατύχημά του στον ημιτελικό του πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι και σταμάτησε πρόωρα την μπασκετική του σταδιοδρομία.
Απόλλωνας Πάτρας
Ο Απόλλωνας Πάτρας έχει τιμήσει δύο αθλητές του με απόσυρση φανέλας. Πρώτος χρονικά ήταν ο Κώστας Πετρόπουλος, ο οποίος αγωνίστκε όλα τα χρόνια της καριέρας του στην ομάδα για σχεδόν μία 20ετία (1968-1987). Η φανέλα του με το No7 αποσύρθηκε από τους Πατρινούς, ενώ το ίδιο έγινε αργότερα και με το No5 του Νίκου Αργυρόπουλου (1996-2005, 2010-16).
Ηρακλής
Ο σπουδαίος σκόρερ, Ντέιβιντ Ίνγκραμ, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία του Ηρακλή, ο οποίος τον τίμησε με την απόσυρση της φανέλας του στο Ιβανώφειο. Ο Ίνγκραμ υπηρέτησε τους Θεσσαλονικείς από το 1987 έως το 1992 ξεδιπλώνοντας το μεγάλο ταλέντο του στα ελληνικά γήπεδα.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν ο Γουόλτερ Μπέρι αγωνίστηκε στον Ηρακλή λίγα χρόνια αργότερα, φόρεσε το Νο6, το οποίο είχε στην κατοχή του ο Ίνγκραμ.