Η UEFA ερευνά τις πωλήσεις της Παρί Σεν Ζερμέν στο Κατάρ!
Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα αυτά του κρατικού επενδυτικού ταμείου PIF που διαχειρίζεται τους τέσσερις βασικούς συλλόγους της χώρας, βοήθησαν πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους να λύσουν αρκετά από τα προβλήματά τους, καθώς αφενός απαλλάχθηκαν από πολύ μεγάλα συμβόλαια ενόψει και του νέου Financial Fair Play, αφετέρου είδαν δεκάδες εκατομμύρια να εισρέουν στα ταμεία τους από τις πωλήσεις.
Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία τού Νεϊμάρ με την Αλ Χιλάλ, που έδωσε στον Βραζιλιάνο ένα συμβόλαιο παραπλήσιο του Ρονάλντο στην Αλ Νασρ αλλά και 90 εκατομμύρια ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν, που έψαχνε εναγωνίως τρόπο να ξεφορτωθεί την υπέρογκη δέσμευσή της με τον «Νέι».
Τώρα, η ομάδα του Νάσερ Αλ Κελαϊφί κατέληξε στο στόχαστρο της UEFA, όχι για την προαναφερόμενη συμφωνία αλλά για εκείνες που συνήφθησαν με συλλόγους από το Κατάρ, την πατρίδα τού επικεφαλής της πρωταθλήτριας Γαλλίας. Όπως αναφέρεται στη σημερινή έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Equipe, οι υπό διερεύνηση μεταγραφές των Μάρκο Βεράτι, Αμπντού Ντιαλό και Γιούλιαν Ντράξλερ, έφεραν 80 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Παρί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η UEFA ερευνά τους φερόμενους δεσμούς που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ της ιδιοκτησίας της Παρί και των συλλόγων που αγόρασαν τους τρεις παίκτες, εκτός σχεδιασμού από τον Λουίς Ενρίκε, αλλά που έφεραν χρήματα στον σύλλογο.
Οι αμφιβολίες που εκφράζονται είναι ότι οι μεταγραφές σε Αλ Αχλί (Ντράξλερ) και Αλ Αράμπι (Ντιαλό και Βεράτι) ολοκληρώθηκαν επειδή οι τρεις εμπλεκόμενοι σύλλογοι έχουν πολύ στενές ιδιοκτησίες με πιθανώς εξέχοντα στοιχεία της Qatar Sports Investment, που ελέγχει την Παρί Σεν Ζερμέν.
Εάν η έρευνα της UEFA αποδείξει ότι η Παρί, η Αλ Αχλί και η Αλ Αράμπι έχουν «συγγενικές» ιδιοκτησίες, οι τρεις μεταγραφές θα αποτελούσαν σαφή παραβίαση του Financial Fair Play. Όπως αναφέρει η Equipe, η Παρί απέρριψε έντονα αυτό το σενάριο, δηλώνοντας ότι οι μεταγραφικές πράξεις έγιναν στο όνομα της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Ως απόδειξη αυτού, πηγές εντός του συλλόγου επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε υψηλότερη προσφορά από τη Σαουδική Αραβία για τον Βεράτι, και επομένως πιο συμφέρουσα για τον σύλλογο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η UEFA ερευνά την Παρί Σεν Ζερμέν τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχει μπλοκάρει περισσότερα από ένα χορηγικά συμβόλαια με εταιρείες του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των BeIN Sport και Qatar Tourism, δεδομένης της συσχέτισης μεταξύ αυτών των εμπορικών σημάτων και της γαλλικής ομάδας.