Για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον ΟΗΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αρθρογράφησε ο ΒορειοΙρλανδός βουλευτής Sammy Wilson που ανήκει στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. Το κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, με οκτώ βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείο

«Υπάρχουν πλήρως λειτουργικές κυβερνήσεις και δημοκρατικά συστήματα και στις δύο πλευρές των συνόρων στο νησί της Κύπρου», έγραψε ο Sammy Wilson  στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό Politics Ηome (31/7/23) προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τα Ηνωμένα Έθνη».

O βουλευτής του Η.Β επεσήμανε τη Συμφωνία του Μπέλφαστ, γνωστή και ως «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», η οποία υπογράφηκε κατά την ειρηνευτική διαδικασία της Βόρειας Ιρλανδίας και είπε: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2010 για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να παρέχει περισσότερη νομιμότητα. στο αίτημα της ΤΔΒΚ».

Ο Wilson τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν τα σχέδια λύσης στην Κύπρο και ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελλήνων σε αυτή τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις του ήδη έτυχαν εκμετάλλευσης από τον Τουρκικό Τύπο που κάνουν αναμετάδοση στα ΜΚΔ