Ειδική μνεία στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Βασίλη Μποτίνο, που έφυγε από τη ζωή το 2022, λόγω κορονοϊού, έκανε το ιταλικό «Il Nobile Calcio», γνωστό για τα αφιερώματά του σε παίκτες, αλλά και ομάδες του παρελθόντος. Μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο σάιτ αναφέρει και την αντίσταση που επέδειξε, μέσα στο γήπεδο, απέναντι στο καθεστώς της Χούντας των συνταγματαρχών.
Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε ένα χαρακτηριστικό συμβάν, που έλαβε χώρα στις 31 Δεκεμβρίου του 1967 στο «Καραϊσκάκη», κατά την αναμέτρηση των Πειραιωτών με τον Απόλλωνα Αθηνών. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν με 2-0 στο ημίχρονο και ο σκόρερ ενός εκ των δύο τερμάτων, Μποτίνος, διαπληκτίστηκε με τον υπεύθυνο υλικού της ομάδας, Τάκη Κτένα, μια και ο τελευταίος αγνόησε τα παράπονά του για τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Εκείνη τη στιγμή, ακούστηκε ένας άνδρας από την κερκίδα να λέει στον παίκτη του Ολυμπιακού «Θα σε βγάλω από την ομάδα, να μιλάς καλύτερα στον Κτένα». Ο Μποτίνος τον χαστούκισε, μαθαίνοντας αργότερα πως είναι ο συνταγματάρχης Παπαποστόλου, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τη θέση του γενικού αρχηγού στο σύλλογο και αποτελούσε αγαπημένο παιδί του Κωνσταντίνου Ασλανίδη, που έλεγχε τότε τον ελληνικό αθλητισμό.
Ο ίδιος ο παίκτης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, αργότερα, πως είχε γίνει «κόκκινο πανί», έκτοτε, για το Χουντικό καθεστώς. «Είχα πολλά προβλήματα με τον Ασλανίδη, ο οποίος ήταν ενημερωμένος για όλα. Δεν μου έβγαζε διαβατήριο και δεν με άφηνε να φύγω. Είχα αρκετές προσφορές, η μεγαλύτερη ήταν από τη Γερμανία, 1,5 εκατομμύρια μάρκα το χρόνο. Αλλά ούτε ο Ολυμπιακός ούτε η δικτατορία θα με άφηνε. «Ακόμα και νεκρός θα παίξεις εδώ», μου είπαν, με συχνές απειλές προς την οικογένειά μου», είχε πει συγκεκριμένα.
Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία γύρω από το τέλος της καριέρας του, που ξεκινά από το σοβαρό τραυματισμό του το 1970. Ο Μποτίνος είχε εντολή από τους γιατρούς να μην παίζει, αλλά αναγκάστηκε από τη Χούντα να το κάνει, απειλούμενος με στρατοδικείο, όπως παραδέχθηκε αργότερα. Επιπλέον, ο Ασλανίδης ήταν αυτός που απαγόρευσε τη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή στον Παναθηναϊκό, λίγο αργότερα, παρά το έντονο ενδιαφέρον του τότε προπονητή των «πράσινων», Φέρεντς Πούσκας, που τον είχε πάει και στο γιατρό της Ρέαλ Μαδρίτης, ώστε να αποκατασταθεί ο τραυματισμός του. Κάπως έτσι, κατέληξε στον Πανιώνιο, όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του, σε ηλικία μόλις 29 ετών.