Από όπου κι αν το πιάσεις τα μεγέθη είναι μη συγκρίσιμα. Το νούμερο 49 στο ranking συλλόγων της UEFA θα παίξει με το 235.

Μία ομάδα με 5 ευρωπαϊκούς τελικούς από το 1990 μέχρι σήμερα, θα παίξει με μία ομάδα που είχε να περάσει έστω και έναν ευρωπαϊκό γύρο από το καλοκαίρι του 2017.

Μία ομάδα που έχει τηλεοπτικά έσοδα 47 εκατομμυρίων ευρώ, θα παίξει με την δευτεραθλήτρια μιας χώρας που όλες οι ομάδες μαζί αθροιστικά μπορεί να μην φτάνουν σε αυτό το ποσό.

Μία ομάδα που πέρσι είχε συνολικό μπάτζετ 250 εκατομμύρια ευρώ, θα αναμετρηθεί με μία ομάδα που το φετινό της μπάτζετ είναι περίπου το 1/10.

Μία ομάδα που διέθεσε φέτος 48.000 διαρκείας (δεν πούλησε περισσότερα διότι έβαλε «κόφτη») θα τα βάλει με μία ομάδα που παίζει σε ένα γήπεδο που χωράει το 1/3 των κατόχων διαρκείας των Γάλλων και λιγότερους.

Είναι μία άνιση μάχη, αλλά… ποτέ δεν ξέρεις. Ποτέ δεν ξέρεις διότι είναι ποδόσφαιρο και επειδή μιλάμε για καλοκαιρινά προκριματικά, όπου οι ομάδες είναι ανέτοιμες, αμοντάριστες, ασύνδετες και οι εκπλήξεις παραμονεύουν. Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που κάνει την αποστολή του Παναθηναϊκού απέναντι στην Μαρσέιγ σχεδόν… ακατόρθωτη.

Η ομάδα της Μασσαλίας δεν έχει αποκλειστεί ΠΟΤΕ στην ιστορία της σε καλοκαιρινή φάση προκριματικών. Κι όχι μόνο αυτό. Δεν έχει ούτε μία ήττα στην ιστορία της σε καλοκαιρινή φάση προκριματικών.

Στις 7 φορές που χρειάστηκε να παίξει προκριματικούς γύρους το καλοκαίρι, η ομάδα της Μασσαλίας προκρίθηκε και τις 7 φορές. Όχι, πάντα εύκολα. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές έπαιξε με την φωτιά. Ωστόσο, το γαλλικό κοντέρ γράφει μέχρι στιγμής 7 νίκες, 7 ισοπαλίες, 7 προκρίσεις.

Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι θα βρει απέναντι του μία ομάδα που δεν έχει ούτε ένα επίσημο παιχνίδι στα πόδια της, μία ομάδα που άλλαξε προπονητή και αρκετούς παίκτες από τον βασικό της κορμό και μία ομάδα που δεν έχει παίξει καλοκαιρινά προκριματικά από το 2017.

Αρκούν όλα αυτά για να σπάσει μία παράδοση που είναι άχαστη μέχρι στιγμής; Το χορτάρι θα το δείξει…

2003

Πλέι-οφ Champions League

Αούστρια Βιέννης – Μαρσέιγ 0-1

Μαρσέιγ – Αούστρια Βιέννης 0-0

2006

Πλέι-οφ Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

Γιουνγκ Μπόις – Μαρσέιγ 3-3

Μαρσέιγ – Γιουνγκ Μπόις 0-0

2008

Πλέι-οφ Champions League

Μπραν – Μαρσέιγ 0-1

Μαρσέιγ – Μπραν 2-1

2012

3ος προκριματικός Champions League

Εσκισεχίρσπορ-Μαρσέιγ 1-1

Μαρσέιγ – Εσκισεχίρσπορ 3-0

Πλέι-οφ Champions League

Σέριφ Τίρασπολ – Μαρσέιγ 1-2

Μαρσέιγ – Σέριφ Τίρασπολ 0-0

2017

3ος προκριματικός γύρος Europa League

Μαρσέιγ – Οστάνδη 4-2

Οστάνδη – Μαρσέιγ 0-0

Πλέι-οφ Europa League

Ντομζάλε – Μαρσέιγ 0-0

Μαρσέιγ – Ντομζάλε 3-0