Τα χαρμόσυνα νέα ήρθαν το βράδυ του Σαββάτου (19/8) από την – γεμάτη μέθη συναισθηματικά και μη – OPAP Arena. Η ΑΕΚ ακολούθησε με επική ανατροπή τους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό στα playoffs των διοργανώσεων της UEFA και για δεύτερη μόλις φορά την τελευταία 15ετία, η «ψωροκώσταινα» θα έχει τέσσερις ομάδες στο τελευταίο εμπόδιο πριν τους ομίλους.
«Ένας για όλους και όλοι για έναν». Το ταλαιπωρημένο και στα… τάρταρα πεσμένο ελληνικό ποδόσφαιρο των τελευταίων ετών επιτέλους «ανασαίνει». Με το διακύβευμα – οικονομικό κυρίως αλλά και σε πρεστίζ – τεράστιο, οι εκπρόσωποι της χώρας μας που ξεκίνησαν την καλοκαιρινή τους περιπέτεια στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συνεχίζουν να βλέπουν μέλλον, σχεδόν όλες, και εκτός των τειχών από φθινόπωρο. Και αν ο Άρης κεφαλαιοποιούσε με μεγαλύτερη επιτυχία τις ευκαιρίες του σε Θεσσαλονίκη και Ρουμανία κόντρα στη Ντινάμο Κιέβου, η «ψωροκώσταινα» θα ζούσε ιστορικές στιγμές.

Όπως και να έχει, άλλες ευκολότερα (ΠΑΟΚ) και άλλες δυσκολότερα (Ολυμπιακός), απρόσμενα λόγω μέγεθος αντιπάλου (Παναθηναϊκός) και προβλεπόμενα ελέω αποτελέσματος πρώτου αγώνα και περιρρέουσας ατμόσφαιρας (ΑΕΚ), τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους που ρίχτηκαν στην «μάχη» του θέρους, συνεχίζουν απτόητοι την πορεία τους. Όλα αυτά ένα μόλις τελευταίο βήμα πριν την είσοδό τους στους «χρυσοφόρους» ομίλους, εκ των οποίων οι τρεις από τους 4 έχουν ήδη κρατήσει θέση.

Με τη διοργάνωση να είναι αυτή που εκκρεμεί και τους φίλους της «Ένωσης» να ίπτανται ακόμα στον… έβδομο ουρανό, η περιέργεια του BN Sports έφερε τη μελέτη. Και αυτή έδειξε πως όσο και αν θα θέλαμε να είχαμε 4 ομάδες στα playoffs των διοργανώσεων της UEFA πιο συχνά, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει στη… χάση και τη φέξη.
katagrafi_165.jpg

Πιο συγκεκριμένα από τη σεζόν 2009-10 και την μετεξέλιξη του UEFA Cup σε Europa League (συνεπώς και διαφοροποίηση στο φορμάτ με περισσότερους προκριματικούς γύρους, που έκρυβαν… παγίδες) αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά με «κουαρτέτο» ελληνικών ομάδων στο τελευταίο σκαλοπάτι. Η προηγούμενη που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν την περίοδο 2017-18 με τους ίδιους εκπροσώπους στην… τελευταία στροφή.

Από το «δράμα» της τελευταίας διετίας λοιπόν με δύο ομάδες το καλοκαίρι του 2021 (Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) και μόλις μία την περσινή αγωνιστική περίοδο (οι Πειραιώτες), στην… ποικιλία. Με μία αποσπασματική -μέχρι αποδείξεως του εναντίου τουλάχιστον – αντίδραση, δεν κατακτήθηκε βέβαια η… Ρώμη. Όπως και να ‘χει όμως και με την Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα με δύο ομάδες στα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το νερό φαίνεται πως μπαίνει στο αυλάκι.
untitled_232329_100807.jpg

Αναλυτικότερα οι παρουσίες των ελληνικών ομάδων ανά χρονιά στην τελευταία προκριματική φάση πριν τους ομίλους:

2022-23: Ολυμπιακός

2021-22: Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

2020-21: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

2019-20: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

2018-19: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ

2017-18: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

2016-17: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ,

2015-16: Ατρόμητος, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός

2014-15: Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος

2013-14: Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, ΠΑΟΚ

2012-13: Αστέρας Τρίπολης, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

2011-12: Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ

2010-11: ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ

2009-10: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ