Ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι αποτελεί ακριβώς αυτό που θέλει ο νεοαποκτηθείς Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού. Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι: Ένα “wonderkid” στα χέρια του Εργκίν Αταμάν.
Γεννημένος στις 19 Νοεμβριου του 2000, βλέπει τον κόσμο από τα 219 εκατοστά. Ο σωματότυπος, ο τρόπος που κινείται στο χώρο, ακόμα και τα χρώματα του θυμίζουν τον γίγαντα Λετονό, Κρίσταπς Πορζίνγκις. Ένας παίκτης με μέγεθος, δύναμη και κίνητρο. Φοβερός στο pick and roll με γρήγορο dive για το ύψος του. Στο παλμαρέ του υπάρχει το τελείωμα με Floater, το κάρφωμα με βηματισμό μετά το pick, το τελείωμα με lay up κοντά στο καλάθι. Ακόμα και το σπάσιμο μέσης έχουμε δει να χρησιμοποιεί, πράγμα που δείχνει την ελαστικότητα του.
Έχει τελειώματα σε post up παιχνίδι και πολλές φορές τελειώνει με κάρφωμα over the rim τις λόμπες των χειριστών που τον πλαισιώνουν, μετά από ένα πετυχημένο pick and roll.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του όμως, και για το οποίο επιλέχθηκε από τον δαιμόνιο Τούρκο coach, είναι το εκπληκτικό ποσοστό του έξω από τη γραμμή των 6,75. Ο “Όλεκ”, όπως φωνάζουν τον Αλεξάντερ, αποτελεί ένα shooting center, που σε συνδυασμό με τα άψογα passing skills που κατέχει, τον καθιστά μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Φανταστέιτε πώς αλλάζουν τα δεδομένα ενός παιχνιδιού όταν οι rim protector των αντιπάλων, τύπου Ταβάρες, Μιλουτίνοφ, Φάλ, αναγκαστούν να ακολουθήσουν μέχρι έξω τον γίγαντα του “τριφυλλιου”. Μιλάμε για έναν δυσεπίλυτο γρίφο που θα κάνει “σμπαράλια” ακόμα και τις πιο σύνθετες ευρωλιγκάτες άμυνες. Αυτή τη στιγμή οι «πράσινοι» έχουν Λεσόρ και Αντετοκούνμπο και δεν μπορεί να πει κάποιος πως δεν έχουν δύναμη στη ρακέτα, αλλά τους λείπει το “κάτι” που θέλει στις ομάδες του ο νέος προπονητής του τριφυλλιού: το σουτ από μακριά. Καλωσόρισες Αλεξάντερ!!!
Όσον αφορά τα αμυντικά του καθήκοντα, παίζει καλή άμυνα στο χαμηλό πόστ, με  καλές τοποθετήσεις του κορμιού του και αρκετή δύναμη σε σπρωξίματα. Επίσης μπορεί να χαμηλώσει στις αλλαγές και να ακολουθήσει τους αντίπαλους κοντούς μέχρι έξω.
Ο διεθνής Πολωνός σέντερ, αποτέλεσε βασικό γρανάζι στην κατάληψη της τέταρτης θέσης στο προηγούμενο EuroBasket, και προέρχεται από πολύ καλή χρονιά τόσο στην ACB (9,4π., 3,3ρ. σε 17′ και 36 παιχνίδια) όσο και στο EuroCup (8,6π., 3,8ρ. σε 17′ και 22 παιχνίδια), το οποίο και κατέκτησε ως “Rising Star” για δεύτερη φορά (2021, 2023). Το εξωπραγματικό έιναι ότι αυτά τα στατιστικά τα πραγματοποίησε με το εξωγήινο 41% στο τρίποντο, γεγονός που τον καθιστά μόνιμη απειλή στα σχήματα του Εργκίν Αταμάν.
Έτοιμος για την επόμενη πρόκληση της καριέρας του; Ανυπομονούμε να το δούμε μέσα στο παρκέ.