Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο Βιτόριο Σγκάρμπι, υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, για τα σεξιστικά σχόλια που έκανε στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στη Ρώμη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Ιταλός πολιτικός, που είναι και αμφιλεγόμενος κριτικός τέχνης, χρησιμοποίησε υποτιμητικές εκφράσεις για τις γυναίκες και καυχιόταν για τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων του.
«Κάποια στιγμή, στα 67, εμφανίζεται ο προστάτης και πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτή τη γαμημένη πόρνη που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ στη ζωή σου» είπε ο Σγκάρμπι, σε συζήτηση που είχε με τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Μισέλ Ουελμπέκ με θέμα «Ο φαλλος φεύγει, ο προστάτης έρχεται».
Βίντεο διάρκειας 45 λεπτών με τα σχόλια του υφυπουργού, που έγιναν σε εκδήλωση στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Maxxi στη Ρώμη στις 21 Ιουνίου, επανεμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και στη La Repubblica.
Στο βίντεο ακούγεται επίσης να λέει ότι συνευρισκόταν ερωτικά με εννέα γυναίκες τον μήνα, ενώ επαινούσε το πέος του χαρακτηρίζοντάς το «όργανο γνώσης».
Είπε ακόμη ότι δεν ξέρει ακριβώς με πόσες γυναίκες έχει κάνει σεξ γιατί το πέος του δεν είναι… μετρητής. Ωστόσο, κάνοντας τον πολλαπλασιασμό, στο τέλος είπε ότι υπολογιζει τις ερωτικές παρτενέρ του σε περίπου 1.500 τουλάχιστον.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε για τον Μπερλουσκόνι, που πέθανε πριν από λίγες εβδομάδες, ότι είχε κάνει σεξ με λιγότερες από 100 γυναίκες, κάτι που χαρακτήρισε τραγωδία
Το βίντεο προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις Ιταλών πολιτικών, και από κάποιους που είναι μέλη της σημερινής κυβέρνησης.
«Αν ο στόχος σας ήταν να προκαλέσετε τους αστούς, έχετε επιλέξει λάθος αιώνα» είπε ο κεντρώος βουλευτής Κάρλο Καλέντα. «Δεν μας σοκάρεις, σε βαρεθήκαμε» είπε.
Επιδιώκοντας να αποστασιοποιηθεί από το περιστατικό, ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο είπε ότι «η ελευθερία της σκέψης, που προστατεύεται από το σύνταγμά μας, είναι ιερή, αλλά δεν πρέπει ποτέ να φτάνουμε στη χυδαιότητα».
«Ο σεβασμός για τις γυναίκες είναι σταθερά στη ζωή μου», πρόσθεσε ο Sangiuliano, της οποίας η κυβέρνηση ηγείται από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giorgia Meloni, σύμφωνα με την Corriere della Sera.
Ως κριτικός τέχνης με εκπαίδευση, ο Σγκάρμπι ήταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο θεωρούσε «φίλο». Ο Σγκάρμπι είχε μια μακρά πολιτική καριέρα, η οποία περιελάμβανε μια σύντομη θητεία ως ευρωβουλευτής, από το 1999 έως το 2001, όπου συμμετείχε στην ομάδα του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να του ζητηθεί να παραιτηθεί, ο Σγκάρμπι είπε στην ίδια εφημερίδα ότι το να ζητήσει την παραίτησή του για «κάτι τέτοιο» θα ήταν «λογοκρισία, αληθινός φασισμός».