Με μια…ψυχρή ματιά, η ΑΕΚ πέτυχε το σκοπό της στην Ουγγαρία κόντρα στην Τορπέντο, παίρνοντας το «διπλό» και μαζί και το προβάδισμα πρόκρισης. Εντούτοις, οι αδυναμίες που παρουσίασε προκάλεσαν έναν φυσιολογικό προβληματισμό στις τάξεις των οπαδών της.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο πως επρόκειτο για το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Δεν αποτελεί δικαιολογία, είναι η πραγματικότητα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν είναι κριτήριο για κάποια πρώτα συμπεράσματα. Άλλωστε, εφόσον-καλώς εχόντων των πραγμάτων-σφραγίσει την πρόκριση την ερχόμενη Τετάρτη, η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν είναι Τορπέντο.
Η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ στο «Mezőkövesdi Városi», ήταν επιεικώς προβληματική. Δεν είναι μόνο το ότι δέχθηκε δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά, αλλά δέχθηκε κι αρκετές φάσεις από μια ομάδα που είναι μεν πιο έτοιμη, αλλά από πλευράς ποιότητας δεν λέει και πολλά πράγματα.
Θεωρώ επίσης ότι η διαχείριση του δευτέρου ημιχρόνου από τον Όλτρα ήταν λανθασμένη. Οι τρεις αλλαγές στο 76’, αφού η ΑΕΚ δέχθηκε το δεύτερο γκολ, ήταν κίνηση (κατά την ταπεινή μου άποψη) ακατανόητη. Ομολογώ ότι περίμενα να φρεσκάρει νωρίτερα την ομάδα του με το σκορ στο 3-0 κι όχι στο τελευταίο τέταρτο. Όπως επίσης ανέμενα ότι ο Μπρούνο Γκάμα, ο οποίος θα χρειαστεί παιχνίδια, θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο αφού «βοηθούσε» η τροπή που είχε πάρει το ματς. Δεν συμφωνώ με τη δήλωση του Ισπανού προπονητή περί μπερδεμένου αγώνα. Καθόλου μπερδεμένο δεν ήταν, το μπέρδεψε η ΑΕΚ με την παρουσία της στο δεύτερο ημίχρονο αντί να το «καθαρίσει» μια και καλή.
Δεν θα βιαστώ να κρίνω τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή από το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Θα συμφωνήσω πως ο Σάντσες δεν έθελξε με την απόδοσή του, αλλά γνωρίζοντάς τον από τον Παναθηναϊκό, θεωρώ/ελπίζω πως θα εμφανίσει προσεχώς το καλό του πρόσωπο. Θα συμφωνήσω πως η άμυνα παραμένει αργή, όπως και το ότι ο Φραν Σολ έδειξε καλά στοιχεία στο πρώτο ημίχρονο.
Θα προσθέσω όμως ότι η ΑΕΚ δεν έχει ανάγκη από ποδοσφαιριστή που κάνει αρκετές δουλειές στο γήπεδο, που…τρέχει, που κάνει, που ράνει: στην επίθεσή της θέλει killer. Τελεία και παύλα.
Παρεμπιπτόντως, ανοίγω μία μεγάλη παρένθεση: ο Τσάβι Ρόκα δέχεται κριτική γιατί ακόμη δεν έχει φέρει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, θα καταθέσω ωστόσο την προσωπική μου άποψη δίχως να επιθυμώ να διατελέσω ρόλο…δικηγόρου του Καταλανού.
Οι πραγματικά καλοί επιθετικοί, δεν κοιτούν προς τα μέρη μας αυτή τη χρονική περίοδο. Αν εξαιρέσουμε τον Απόλλωνα (κι αυτό υπό συζήτηση), καμία ομάδα δεν πήρε βαρβάτο φορ: ο Τομανέ είναι αναπληρωματικός στο ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση πήρε τον Καστέλ που έχει να σκοράρει απ’ τον Ιανουάριο του 2022, η Ομόνοια τον…κανέναν, ακόμη κι ο Άρης θα περιμένει τον Κακόριν (κατά δήλωση του προπονητή του) μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Το καταθέτω ως τροφή για σκέψη και προσθέτω κάτι επιπλέον: οι ίδιοι οι ατζέντηδες λένε ότι οι Άραβες έχουν διαλύσει το παζάρι, όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές τους οποίους χρυσώνουν με εκατομμύρια. Παίκτες των 200-300 χιλιάδων, ελπίζουν ότι θα πάρουν προτάσεις με τα διπλάσια και τα τριπλάσια, προτιμώντας αυτή την περίοδο να περιμένουν. Πέραν τούτου, η ΑΕΚ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ και το εξής παράδειγμα είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που προκύπτουν:
Ο Τσάβι είχε συμφωνήσει με συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή και πήγε τελικά σε άλλη ομάδα με διπλάσια χρήματα. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, αν και η ουσία βέβαια είναι μία: ο Ρόκα οφείλει να βρει έναν τέτοιον ποδοσφαιριστή και γενικώς είναι άκρως απαραίτητο να πετύχουν οι τελευταίες μεταγραφές.
Η ομάδα «φωνάζει» ότι χρειάζεται ενίσχυση. Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται να αποκτήσει, ξανά, καλή ατμόσφαιρα. Όχι…εντός, αλλά γενικώς. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Υ.Γ. Η ΑΕΚ του 2023 κι όσοι την απαρτίζουν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, δεν κρίνονται το ίδιο όπως το 2022 ή το 2021. Τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, ο πήχης είναι ψηλότερα ακριβώς διότι οι ίδιοι τον τοποθέτησαν σ’ αυτό το σημείο. Όπως αυστηρότερη βεβαίως θα είναι η κριτική ή αν θέλετε, ΠΡΕΠΕΙ να είναι. Φτάνει να είναι τεκμηριωμένη κι όχι λόγω… εμπάθειας. Έχει (τεράστια) διαφορά.

Υ.Γ 1. Για να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κριτική του οποιουδήποτε, θα πρέπει να απονέμεις και τα εύσημα την ώρα που πρέπει. Αν εμφανίζεσαι μόνο μετά από κάθε στραβή, τότε απλά τα όσα λες ή γράφεις προσπερνιούνται αδιάφορα. Αυτό ισχύει είτε είσαι οπαδός, είτε δημοσιογράφος, είτε οτιδήποτε άλλο.

Υ.Γ 2. Ο καθένας αγαπάει την ομάδα του με το δικό του τρόπο. Δεν είναι καιρός να μπει το…ΑΕΚόμετρο στην άκρη;

Ανδρέας Βεντούρης