Δράσεις για την πρόληψη και πάταξη της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και την προώθηση του «ευ αγωνίζεσθαι» συμπεριλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Εκτός από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία Κύπρου, στο μνημόνιο συμμετέχουν με την υπογραφή τους το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, καθώς και οι ιδιοκτήτες σταδίων ΓΣΠ, Άλφα Μέγα, ΑΕΚ Αρένα και Αντώνης Παπαδόπουλος.
Τα συμβαλλόμενα μέρη, το κάθε ένα από την πλευρά του, είναι υπόχρεο να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση της κατάστασης που εκτροχιάστηκε κατά την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν. Ουσιαστικά, η υπογραφή του μνημονίου είναι αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 31/03/2023 μετά τα θλιβερά επεισόδια στο «Τάσος Παπαδόπουλος –Ελευθέρια». Σε ό,τι αφορά τον ΠΑ.Σ.Π. στο μνημόνιο αναφέρεται ότι πέραν της διασφάλισης των ελάχιστων όρων εργασίας και ασφάλειας των μελών του, θα προωθεί δράσεις που υποστηρίζουν τις βασικές αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι.
Σε δηλώσεις του στο γραφείο Τύπου του ΠΑ.Σ.Π. ο εκτελεστικός πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Νεοφυτίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του μνημονίου και πρόσθεσε: «Μας χαροποιεί που όλες οι πλευρές έχουν πλέον ευθύνη να συμβάλουν στη καλλιέργεια ενός σωστού αθλητικού πνεύματος. Εδώ και χρόνια ο Σύνδεσμος μας, με συχνές επισκέψεις στα σχολεία και όχι μόνο, επιχειρεί να μεταδώσει στους μαθητές, στους αυριανούς πολίτες, τις αξίες του αθλητισμού και να τους ενημερώσει για τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε…».