Ο Σα Πίντο λοιπόν αποτελεί το νέο προπονητή του ΑΠΟΕΛ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Οι πλείστοι θα τον θυμούνται από την παρουσία του στον Ατρόμητο και τον ΟΦΗ, ένας τεχνικός που χαρακτηρίζεται από το πάθος του και την ένταση με την οποία ζει από τον πάγκο τα παιχνίδια. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πάρα πολλές φωτογραφίες με διάφορες…εκρήξεις του ή πανηγυρισμούς του τόσο στον πάγκο, όσο και μαζί με τους ποδοσφαιριστές του μετά το τέλος ενός αγώνα, όπου κι αν δούλεψε.

Το συν-πλην…
Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό του, εύκολα διαπιστώνει κανείς αμέσως το «συν» και το «πλην». Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το γεγονός ότι δούλεψε σε ομάδες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ο Ερυθρός Αστέρας, η Σταντάρ Λιέγης, η Λέγκια, η τελευταία του ομάδα στο Ιράν, η Εστεγκλάλ. Το μεγάλο «πλην» δεν είναι απλά οι 13 ομάδες σε διάρκεια 11 χρόνων που δούλεψε (είχε δυο θητείες στον Ατρόμητο), αλλά το ότι δεν έμεινε σε καμία για πάνω από ένα χρόνο, πλην της Σταντάρ και της Εστεγκχλάλ.
Στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας πήγε Φεβρουάριο κι έφυγε Οκτώβριο του 2012. Στον Ερυθρό Αστέρα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και τον ίδιο χρόνο στον ΟΦΗ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Στον Ατρόμητο απ’ τον Σεπτέμβρη του ’14 μέχρι τον Φεβρουάριο του ’15.
Μετά στην Μπελενένσες, άρχισε τον Ιούλιο κι αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2015. Βρήκε δουλειά στη Αλ Φατέχ τον Ιούλιο του ’16 αλλά έφυγε δυο μήνες αργότερα. Τον Φεβρουάριο του ’17 πήγε ξανά στον Ατρόμητο για να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν.
Έβγαλε όλη τη σεζόν 2017-18 στη Σταντάρ Λιέγης, πήγε στη Λέγκια τον Αύγουστο του 2018 για να φύγει την Πρωταπριλιά του ’19, τον Ιούλιο ανέλαβε την Μπράγκα αλλά πέρασε την πόρτα της εξόδου τον Δεκέμβριο, θήτευσε στη Βάσκο Ντα Γκάμα για ένα δίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020), ένα πεντάμηνο στην Γκαζιαντέμπ (Ιανουάριος-Μάιος 2021) και τέλος, στην Εστεγκλάλ από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και φέτος. Το ΑΠΟΕΛ θα είναι η 14η ομάδα που θα προπονήσει στην καριέρα του.

Σύστημα και…αριθμοί
Το σύστημα που συνήθως χρησιμοποιεί ο Σα Πίντο είναι το 4-2-3-1. Στην προπονητική του καριέρα κάθισε στον πάγκο ομάδων σε συνολικά 323 παιχνίδια, με απολογισμό 147 νίκες (46%), 78 ισοπαλίες (24%) και 98 ήττες (30%). Οι αριθμοί του σε κάθε ομάδα που δούλεψε είναι οι εξής:
-Σπόρτινγκ Λισσαβόνας: 15 νίκες, 7 ισοπαλίες, 8 ήττες σε 30 αγώνες
-Ερυθρός Αστέρας: 8 νίκες, 3 ήττες σε 11 αγώνες.
-ΟΦΗ: 15 νίκες, 7 ισοπαλίες και 12 ήττες σε 34 αγώνες.
-Ατρόμητος: 5 νίκες, 9 ισοπαλίες, 5 ήττες σε 19 αγώνες.
-Μπελενένσες: 8 νίκες, 8 ισοπαλίες, 10 ήττες σε 26 αγώνες.
-Αλ Φατέχ: μία νίκη, μία ισοπαλία και 3 ήττες σε 5 αγώνες.
-Ατρόμητος: 5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 6 ήττες σε 13 αγώνες.
-Σταντάρ Λιέγης: 20 νίκες, 13 ισοπαλίες, 9 ήττες σε 28 αγώνες.
-Λέγκια: 18 νίκες, 5 ισοπαλίες, 7 ήττες σε 28 αγώνες.
-Μπράγκα: 18 νίκες, 5 ισοπαλίες, 7 ήττες σε 30 αγώνες.
-Βάσκο Ντα Γκάμα: 3 νίκες, 6 ισοπαλίες, 6 ήττες σε 15 αγώνες.
-Γκαζιαντέμπ: 5 νίκες, 5 ισοπαλίες, 7 ήττες σε 17 αγώνες.
-Μορεϊρένσε: 5 νίκες, 1 ισοπαλία, 11 ήττες σε 17 αγώνες.
-Εστεγκλάλ: 23 νίκες, 8 ισοπαλίες, 5 ήττες σε 36 αγώνες.

«Έφυγα απλήρωτος»!
Ο γεννημένος στο Οπόρτο, Σα Πίντο, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Ιράν στις 21 Ιουνίου 2022 και στην Εστεγκλάλ, με την οποία κατέκτησε το σούπερ καπ τον Νοέμβριο νικώντας την Νασσάι με 1-0, ωστόσο στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 3η θέση (παρότι είχε την καλύτερη επίθεση), χάνοντας στον τελικό κυπέλλου από τον Περσέπολις με 2-1. Αξίζει να σημειωθεί πως αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στη χώρα, αλλά στο τέλος της σεζόν αποχώρησε, με τον πρόεδρο της Εστεγκλάλ να δηλώνει πως ο Σα Πίντο δεν συνεχίζει γιατί..απέτυχε στο πρωτάθλημα και τον Πορτογάλο τεχνικό να απαντάει πως φεύγει γιατί είναι απλήρωτος για έξι μήνες!

Με 566.000 followers!
Ο Σα Πίντο έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τα social media και κυρίως με το instagram, έχοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 566 χιλιάδων ακόλουθων (followers)! Αρκετές φορές κάνει αναφορά στον κόσμο και είναι αλήθεια ότι οι φίλοι της Εστεγκλάλ τον είχαν λατρέψει, αν λάβουμε υπόψη ότι μέχρι και κορεό με τ’ όνομά του είχαν ετοιμάσει. Πάντως, κατά την παρουσία του στο Ιράν, είχε χρησιμοποιήσει περισσότερο τα social media, κυρίως επαναλαμβάνουμε σε ότι είχε να κάνει με τον κόσμο.

Η αξέχαστη στιγμή…
Ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο ήταν όταν επέστρεψε «σε ένα από τα σπίτια που με σημάδεψαν περισσότερο», όπως είχε γράψει ο ίδιος, την Σαλγκέιρος, την ομάδα που άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, βλέποντας σε έναν τοίχο, στα εγκαίνια του προπονητικού κέντρου του συλλόγου, ζωγραφισμένο το πρόσωπό του. «Σε αυτή την ομάδα έμαθα πώς ήταν να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και πήρα μαθήματα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Μαθήματα αφοσίωσης, αντοχής και θυσίας που μου έδωσαν την ψυχή που μόνο αυτός ο σύλλογος ξέρει να διδάσκει», είχε γράψει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.
Το αν θα πετύχει ο Σα Πίντο στο ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει εκ των προτέρων. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι πως θα μας απασχολήσει αρκετά και μαζί του δύσκολα θα…βαρεθεί κανείς!

Ανδρέας Βεντούρης