Το φλερτ των Κινγκς με τον Σάσα Βεζένκοβ δεν είναι κάτι νέο, δεν προέκυψε δηλαδή τις τελευταίες εβδομάδες. Η ομάδα του Σακραμέντο απέκτησε τα δικαιώματα του Βούλγαρου φόργουορντ το καλοκαίρι του 2022, ενδιαφέρθηκε να τον πάρει στις ΗΠΑ, όμως δεν είχε αρκετά χρήματα και σημαντικό ρόλο να του προσφέρει για να τον πείσει να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό.

Έναν χρόνο μετά, οι παράγοντες των Κινγκς δεν έχουν επιστρέψει απλώς στην καθημερινότητα του Βεζένκοβ, αλλά έχουν πλέον καταθέσει την πρότασή τους και περιμένουν την απάντησή του.

Παράγοντες και προπονητές του οργανισμού ταξίδεψαν πέντε φορές στην Ελλάδα στη διάρκεια της σεζόν 2022/23, ο Μάικ Μπράουν ήταν ο τελευταίος που ήρθε στην Αθήνα για να δει τον Βεζένκοβ να παίζει στη σειρά των playoffs της EuroLeague με τη Φενέρμπαχτσε, όλοι έμειναν ευχαριστημένοι απ’ όσα είδαν στο παρκέ και απ’ όσα άκουσαν από τον 27χρονο φόργουορντ. Η εξέλιξη που κάνει τη διαφορά στην υπόθεση, είναι η επίσκεψη της Ματίνας Κολοκοτρώνη στην Ελλάδα.

Η επί σειρά πολλών ετών Chief Operating Officer των Κινγκς έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι και πλέον ο Βεζένκοβ έχει με κάθε επισημότητα την πρόταση της ομάδας του Σακραμέντο που σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPORT24 αφορά μέρος της Mid-Level Exception (12.5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για ένα έως τέσσερα χρόνια).

Οι παράγοντες του οργανισμού έκαναν την πρώτη κίνηση προς τον Βεζένκοβ, τον θέλουν στο ρόστερ της σεζόν 2023/24 και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν.

Εκτός από τα χρήματα, οι Κινγκς προσφέρουν χώρο και ρόλο στον Βεζένκοβ. Δεν πήραν σημαντικά ταλέντα στο NBA Draft 2023, παραχώρησαν τον Ρισόν Χολμς που είχε λαμβάνειν 25 εκατομμύρια δολάρια για την επόμενη διετία και αναζητούν έναν πενταδάτο παίκτη είτε στο τρία, είτε στο τέσσερα, με τον Κίγκαν Μάρεϊ να θεωρείται δεδομένα μέλος της αρχικής πεντάδας. Είτε ως SF, είτε ως PF.

Όπως ακούσατε στους Bald Brothers, η Bi-Annual Exception (4.5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για ένα ή δύο χρόνια) μοιάζει μικρή για το στάτους του MVP της EuroLeague για το 2023, ενώ ολόκληρη η Mid-Level Exception (12.5 εκατομμύρια δολάρια για ένα έως τέσσερα χρόνια) κουμπώνει περισσότερο στην περίπτωση του Βεζένκοβ. Απλώς αυτό το ποσό, στο 100% του, ξεπερνάει τα 9.95 εκατομμύρια του 6th Man Μαλίκ Μονκ και τα 8.4 εκατομμύρια του πενταδάτου Κίγκαν Μάρεϊ. Λίγο πιο χαμηλά από αυτά τα δύο ποσά υπολογίζεται εκείνο του Σάσα.

Όπως φαίνεται, στο Σακραμέντο έσπασαν την Mid-Level για να δώσουν μέρος της στον Βεζένκοβ και άλλο ένα σε άλλον free agent. Αν αυτό το ποσό είναι αρκετό για να πείσει τον Βούλγαρο να μετακομίσει στο Σακραμέντο, είναι ένα ερώτημα κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Το σίγουρο είναι ότι ιδανικά ο Βεζένκοβ θέλει η υπόθεση να κλείσει το συντομότερο δυνατό, τόσο για να ηρεμήσει ο ίδιος, όσο και για να κάνει ο Ολυμπιακός τον σχεδιασμό του δίχως να χάσει χρόνο.