20 Ιουνίου: Καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του. Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία για το 2022 δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις στον Αναγκαστικό Εκτοπισμό για το 2022», διαπιστώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου, διωγμών, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέρχεται σε 108,4 εκατομμύρια. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 19,1 εκατομμύρια σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ από χρόνο σε χρόνο.
Ενώ ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων αυξήθηκε, η έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις» κατέδειξε ότι όσοι αναγκάζονται να ξεριζωθούν δεν είναι καταδικασμένοι να μείνουν στην εξορία, αλλά μπορούν και επιστρέφουν στην πατρίδα τους εθελοντικά και με ασφάλεια. Το 2022, περισσότεροι από 339.000 πρόσφυγες επέστρεψαν σε 38 χώρες.
Η Κύπρος βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει το δράμα της προσφυγιάς. Γνωρίζουμε τι σημαίνει να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις το σπίτι σου. Δυστυχώς, όσο υπάρχουν πόλεμοι και διώξεις, θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Χρειάζεται συμπόνια, αλληλεγγύη και δράση. Τιμούμε το θάρρος, τη δύναμη και την επιμονή όσων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και καθημερινά αγωνίζονται για μια κανονική ζωή.