Συναινετικές λύσεις με τον πελάτη, πέρα από τις αναδιαρθρώσεις, για αποφυγή εκποιήσεων ακίνητης περιουσίας προωθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ, ακόμη και για λογαριασμούς που είναι τερματισμένοι ή βρίσκονται σε δικαστικά μέτρα.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε 13 ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής, διευκρινίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι το 87% του χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση είναι τερματισμένο/σε δικαστικά μέτρα, με το 84% του χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση να παρουσιάζει μακροχρόνιες καθυστερήσεις, πέραν των 5 χρόνων, η δυνατότητα των δανειοληπτών να αναλάβουν νέο πρόγραμμα αποπληρωμής είναι περιορισμένη.  Εντούτοις, στην προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης προς το κοινό συμφέρον (…) εφαρμόζονται και άλλες λύσεις πέραν της αναδιάρθρωσης».
Ο υπουργός απορρίπτει ως λανθασμένη τη διατύπωση στην επιστολή ότι διενεργούνται αναδιαρθρώσεις μόνο σε δάνεια με εξασφάλιση 1η κατοικία και επαγγελματική στέγη. Κατά την περίοδο 2018-2021 έχουν αναδιαρθρωθεί 10.120 λογαριασμοί, συνολικού ποσού €1,358 εκατ. και  έχουν διενεργηθεί αναδιαρθρώσεις σε όλες τις κατηγορίες και δεν περιορίζονται σε δάνεια με εξασφάλιση 1η κατοικία και επαγγελματική στέγη, ενημερώνει. Συνολικά για την περίοδο 2018-2021, για 11.666 λογαριασμούς οι οποίοι ήταν τερματισμένοι/σε δικαστικά μέτρα, συνολικού ποσού €1,475 εκατ., έχει εξευρεθεί συναινετική λύση. Ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων αυτών, διαφαίνεται ότι η διατύπωση στην επιστολή ότι προωθούνται οι εκποιήσεις είναι λανθασμένη».
Οι πληρωμές στην Ελληνική
Σχετικά με ερώτηση του κ. Γεωργιάδη ως προς τις συνολικές πληρωμές της ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του ΣΕΔ (Σχεδίου Εγγύησης Δανείων), αναφέρεται στην απάντηση πως έχουν υποβληθεί για την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022 από την Ελληνική Τράπεζα δεκατέσσερις απαιτήσεις, συνολικού ύψους €105,8 εκατ.  Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει προβεί σε πληρωμές €78,2 εκατ. ή 74% των απαιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για επιβεβαίωση του υπόλοιπου ποσού των απαιτήσεων.
Μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 έχουν καταβληθεί σωρευτικά προς το κράτος €940 εκατ. έναντι της κρατικής βοήθειας, εκ των οποίων τα €310 εκατ. το 2022 και τα €60 εκατ. το τρίμηνο 2023. Εκτός από την αποπληρωμή σε μετρητά, περίπου ποσό €3 εκατ. έχει αποπληρωθεί με μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, όπως συλλογές έργων τέχνης και διαγραφές δανείων, κυρίως σε σχέση με τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020 η διαδικασία παραχώρησης των κενών κτηρίων προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση σχετικού εγγράφου που υπογράφεται μεταξύ Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ALTAMIRA. Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 είχαν παραχωρηθεί 235 ακίνητα, εκ των οποίων τα 36 σε δήμους, 183 σε κοινοτικά συμβούλια και 16 για στέγαση κρατικών υπηρεσιών.
Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Τα στοιχεία στην επιστολή Κεραυνού σχολίασε χθες ο Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική απόδοση της ΚΕΔΙΠΕΣ. «Το κράτος έχει εισπράξει 1,1 δισ. σε μορφή μετρητών και εν μέρει υπό μορφή ακινήτων. Και υπάρχει μεγάλη αξία, άρα και προοπτική για είσπραξη ενός πολύ μεγαλύτερου ποσού», είπε. «Μ’ αυτό τον τρόπο και, όπως εξηγεί η απάντηση του υπουργού, χωρίς καν να προκύπτουν από εκποιήσεις αυτά τα ποσά κατά κύριο λόγο, θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερη και για πλήρη είσπραξη από το κράτος της κρατικής βοήθειας που είχε παρασχεθεί το 2018 και επιβεβαιώνεται και ο λόγος για τον οποίο οι οίκοι αξιολόγησης αμέσως είχαν αναβαθμίσει την κυπριακή οικονομία», σημείωσε.