Υπ. Ενέργειας: Δεν δώσαμε αρκετά εργαλεία στην ΑΗΚ-Έγινε η «συτζιά του μαύρου»

Την αποφασιστικότητά του να φέρει στην Κύπρο το φυσικό αέριο τόσο από τα κυπριακά κοιτάσματα όσο και από την περιοχή σε αέρια μορφή έτσι ώστε να οδηγηθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού προς τα κάτω, επανέλαβε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, εκφράζοντας απολογίες προς τους καταναλωτές διότι η Πολιτεία δεν έδωσε όσα χρειαζόταν έτσι ώστε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να είναι ο παίκτης που καθορίζει τις τιμές της ενέργειας προς τα κάτω.

Σε εκτός κειμένου αναφορές στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στο παγκύπριο συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ -ΑΗΚ, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως δεν μπορεί ο τόπος να στηρίζεται στις αποφάσεις των άλλων σε ό,τι αφορά την ενεργειακή του πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός και στο θέμα της πράσινης ενέργειας.

«Η ΑΗΚ μπορεί, να το πω στην καθομιλουμένη, να έγινε η “συτζιά του μαύρου” με την έννοια ότι αν βγεις εκεί έξω όλος ο κόσμος όταν δει κάτι ακριβό φταίει η ΑΗΚ. Ε δεν φταίει η ΑΗΚ, εγώ λέω. Η ΑΗΚ φταίει εν μέρει, για πολλά φταίει το κράτος και θα ήθελα να απολογηθώ εκ μέρους του», είπε στις αναφορές που χαρακτηρίστηκαν από σύνεδρους ως «πρωτόγνωρες».

Όπως ανέφερε, «παρόλο που είμαι πρόσφατος στο Υπουργείο, έντιμα σας λέω, ότι δεν δώσαμε αρκετά εργαλεία στην ΑΗΚ για να μπορέσει να είναι ο “price setter”, αυτός που καθορίζει την τιμή του ηλεκτρισμού προς τα κάτω όχι προς τα πάνω».

«Η τιμή του ηλεκτρισμού πρέπει να πάει κάτω, θα δώσουμε εκείνα τα εργαλεία στην ΑΗΚ για να σπρώξει (τις τιμές) από εκεί και κάτω. Θα της δώσουμε το φυσικό αέριο, θα της δώσουμε ελευθερία στην πράσινη παραγωγή για να μπορέσει να μας δείξει η Αρχή τι μπορεί να κάνει», είπε.

Λέγοντας πως η ΑΗΚ διαθέτει τεχνογνωσία, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως δεν δόθηκε το περιθώριο αυτή η τεχνογνωσία να αναπτυχθεί. «Δεν την αφήσαμε, την περιορίσαμε. Την περιορίσαμε με πολιτικές διάφορες σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δεν ξέρει πού πάει, και το αποτέλεσμα ποιο είναι; να έχουμε τους εργαζόμενους να βγαίνουν έξω με απεργίες για να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους διότι ο Οργανισμός δεν ξέρει πού πάει».

Θα έχουμε αντιδράσεις αλλά πρώτα η Κύπρος

Στις εκτεταμένες εκτός κειμένου αναφορές του, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν μπορεί με την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να υποχωρήσει η τιμή του ηλεκτρισμού λόγω των υψηλών τιμών του LNG μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε ότι έγινε ο σχεδιασμός για έλευση φυσικού αερίου σε αέρια μορφή από την περιοχή, ο οποίος υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«θα πάρουμε αντιδράσεις γεωπολιτικές, αλλά επιτέλους τούτος ο τόπος πρέπει να στήσει το ανάστημα του, να στήσει το ανάστημά του ψηλά διότι αυτός ο λαός είναι περήφανος και τον καταντήσαμε να μην είναι περήφανος για τίποτε», πρόσθεσε.

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου, «επιτέλους να σταθούμε στα πόδια μας να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας και τις δυνατότητές μας να αναπτύξουμε τις αδυναμίες μας και εμείς ως κράτος, και εγώ προσωπικά ως Υπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο θα δώσω κάθε βοήθεια που θέλει η ΑΗΚ, που θέλουν οι εργαζόμενοι για να πάρουμε την ΑΗΚ εκεί που της αξίζει».

Ο κ. Παπαναστασίου δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την ΑΗΚ, μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε «να αναπτυχθεί σε πράσινη ενέργεια και θα χρησιμοποιήσουμε την ΑΗΚ να είναι ο νούμερο ένα παραγωγός».

«Δεν μπορεί ο τόπος να στηρίζεται σε αποφάσεις των άλλων. Τούτος ο λαός πρέπει να στηριχθεί στα πόδια του και θα τον στηρίξουμε πάνω στις δικές του αποφάσεις θα φέρουμε το φυσικό αέριο από τη γειτονιά, μπορεί και δικό μας, δεν θα το χάσουμε δεξιά και αριστερά το φυσικό αέριο επειδή τούτος ο τόπος το έχει ανάγκη. Πρώτα η Κύπρος μετά οι υπόλοιποι ό,τι μείνει ευχαρίστως να το συζητήσουμε, αλλά πρώτα είναι η Κύπρος, τελεία και παύλα. Όσοι μας έβαζαν παράσιτα να καταλάβουν ότι τα παράσιτα θα αποβάλλονται πλέον», είπε.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ. Γιώργος Νικολέτος, είπε πως η ΑΗΚ φέτος θα γιορτάσει τα 70 χρόνια ζωής, προσθέτοντας πως σε αυτά τα 70 χρόνια αναπτυξιακής πορείας, η ΑΗΚ αποτελεί το σταθερό πυλώνα ενέργειας σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Κύπρου.

«Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο: Ένα πράσινο ενεργειακά μέλλον.  Η αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών αλλά και συστημάτων αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας, γίνεται όλο και πιο επιτακτική.  Απαιτούνται επενδύσεις σε νέες υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και σχετικών ρυθμιστικών πλαισίων.  Ως εκ τούτου, χρειάζεται να βρεθούν οι τρόποι ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αυτών στα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Στον δικό της χαιρετισμό, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική ιδιωτικοποίησης της κατά την κρίση του 2013, η οποία οδήγησε την Αρχή σε «αργό θάνατο».

«Με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς και την κατάργηση του μονοπωλίου της ΑΗΚ έγινε προσπάθεια διάσπασης και περιορισμού του ρόλου και της εμβέλειας του οργανισμού με ορατό τον κίνδυνο οικονομικού του μαρασμού. Ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση μέσα από τον αργό θάνατο», είπε.

Η ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της ΑΗΚ, είπε, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την στήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας, την υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων της κυπριακής δημοκρατίας για τους ρύπους, την ελάφρυνση των κυπρίων καταναλωτών από τις ψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, ο Νίκου Γρηγορίου, Γενικός Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ αναφέρθηκε στην «σημαντική υποχώρηση στη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό σε βαθμό που συνιστά δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα».

«Είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο να χρειάζεται να γίνουν απεργίες για να πειστεί η ΑΗΚ και κυρίως τα αρμόδια Υπουργεία και η κυβέρνηση, ότι για να δουλέψει αποτελεσματικά η ΑΗΚ πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένη», είπε.

Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, Γραμματέας της κλαδικής της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ – ΑΗΚ είπε πως η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο οδήγησε σε οριακό σημείο την επάρκεια το 2023 και σε πολύ σοβαρό πρόβλημα επάρκειας το 2023.

Περιέγραψε ως ενθαρρυντικές τις αναφορές του Υπουργού για τους εργαζόμενους, προσθέτοντας πως ο Υπουργός Ενέργειας έχει δείξει «μια πρωτόγνωρη στήριξη για τον οργανισμό».

Στο συνέδριο δόθηκε τιμητική βράβευση τον Κούλλη Αργυρού, τεχνικό δικτύων στην ΑΗΚ ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα στις 20 Μαΐου 2021.

 

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sponsored by Cyta Business

«Επιθυμεί να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Κέιν»!

Μπορεί ο Ντάνιελ Λίβι να έχει διαφορετική άποψη, όμως...

Υποδοχή…ηρώων για την Γουέστ Χαμ! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτες σκηνές στο Λονδίνο, επέστρεψε από την Πράγα η...

Ο Μπαρτζώκας άνοιξε διάλογο με οπαδό στο φινάλε…

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και...

Ο Βεζένκοβ έφυγε πριν τη λήξη για να κάνει μαγνητική…

Από το ΟΑΚΑ απευθείας στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί...

Η μέρα και η ώρα του τρίτου τελικού…

ΣΕΦ, ΟΑΚΑ και πάλι ΣΕΦ. Η σειρά των τελικών...

Έσπασε…κατάρα 61 αγώνων!

Ο Παναθηναϊκός ήταν η τελευταία ομάδα που κέρδισε τον...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-65 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: «Ατσάλινος» και «ζωντανός» για τον τίτλο!

Έπρεπε να περάσουν 563 ημέρες για να δούμε τον...

Η φαντασμαγορική παρουσίαση του Μπενζεμά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα θεαματικό «show» η Αλ Ιτιχάντ παρουσίασε τον...

Η πρώτη μεταγραφή της Παρί στη μετά Μέσι εποχή!

Μετά τη φυγή του Λιονέλ Μέσι, αλλά και του προπονητή της, Κριστόφ...

«Κοντά σε συμφωνία με Ομόνοια ο Γιάνσον»!

Με νέο δημοσίευμα οι Σουηδοί στέλνουν ξανά τον Γιέσπερ...

Η εντυπωσιακή τοιχογραφία 25 μέτρων του Μέσι! (ΦΩΤΟΣ)

Ο Λιονέλ Μέσι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Αργεντινό ζωγράφο, Μαξιμιλιάνο...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Αυτή είναι η νέα ομάδα του Μίλανιτς! (ΦΩΤΟΣ)

Ο Ντάρκο Μίλανιτς βρήκε τον επόμενο σταθμό στην προπονητική...

«Χωρίς τον Μοράις το ΑΠΟΕΛ δεν πήρε τίτλο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ατάκα που ισχύει στο 100% έριξε ο Μιχάλης...

Εξελίξεις (με τεχνικό διευθυντή και μεταγραφές) από βδομάδας!

Στην Ομόνοια επικρατεί μια…ηρεμία όσον αφορά τον προγραμματισμό. Ονόματα...

Καταγγελία Ολυμπιακού για επίθεση με γιαούρτια και βρισιές σε Μπαρτζώκα…

Φραστική επίθεση από οπαδό του Παναθηναϊκού φέρεται να δέχτηκε ο Γιώργος...

Το άριστο οργανόγραμμα, οι μεταγραφές και ο…βραχνάς!

Από πλευράς ΑΕΛ ανακοινώθηκε νωρίτερα το οργανόγραμμα για τη...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ…

Ο Σωφρόνης ψάχνει παίκτες, έχοντας την οικονομική στήριξη του...

ΟΥΡΟΣΕΒΙΤΣ: Τα 3.2 εκ. ευρώ, ο Γκόγκιτς και οι 80.000 που δαπανήθηκαν!

Μπορεί το όνομα του Σλόμποταν Ουρόσεβιτς να μην λέει...

Φραν Σολ ο εκλεκτός του Ρόκα!

Ο επιθετικός με τον οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε...

Όσοι πιστοί (πληρώστε) και προσέλθετε…

Το όνομα του Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς... παίζει δυνατά τις τελευταίες...

Χωρίς προβλήματα η άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Συνεχίζει με Χατζηγεωργίου η ΑΕΛ!

Η ΑΕΛ ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με...

Οι κινήσεις Πριέτο από την γνωστή του…αγορά!

Ο Αντόνιο Πριέτο κινείται στην αγορά που γνωρίζει καλύτερα...

ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ…

Αντόνε και Μπαρούν. Το Ρουμάνικο δίδυμο του Απόλλωνα, που...

«Δεν θα ελληνοποιήσουμε ποτέ ξένους παίκτες, ούτε θα προσφύγουμε στο ΑΣΕΑΔ για τιμωρία βίας»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανάρτησή του σχολίασε την προσφυγή του...

Γι’ άλλον πάει ο Ρόκα, όχι για Καρλίτος…

Σε χθεσινό μας ρεπορτάζ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), είχαμε γράψει πως...

Αυτά έγιναν στη συνέλευση του Σωματείου…

Πάλι δεν βρέθηκε λύση για το σωματείο στην Γ.Σ...

ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ…

Ξεκάθαρο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης από την ΑΕΛ. «Ανταγωνιστική...

«Ήρθα στη Σαουδική Αραβία, γιατί είμαι Μουσουλμάνος…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του Καρίμ Μπενζεμά,...

«Η Ομόνοια είχε σπουδαίο ρόστερ…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Κώστας Μαλέκος για...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τα φιλικά της Ομόνοιας Κ-15&Κ-16 κόντρα στον Παναθηναϊκό!

Η Ομόνοια δημοσίευσε φωτογραφίες από τα φιλικά των ακαδημιών...

Γ’ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ: Στους δυνατούς το ΑΠΟΕΛ, στους αδύναμους Ομόνοια-ΑΕΚ!

ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και ΑΕΚ ρίχνονται στην Ευρωπαϊκή μάχη στις...

ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ…

Εκεί κάνει διακοπές ο Ουάρντα και τίποτε μην αποκλείσετε...

Το παραμύθι του Μακ Άλιστερ ξεκίνησε από γκολ στο…El Cilindro de Avellaneda!

Έξι χρόνια είναι αρκετά για ένα μεγάλο άλμα; Σαφώς...

ΜΠΟΡΟΥΜΕ…

Αυτή ήταν η  απάντηση του Πρόδρομου, κατά πόσο η...

Τελεία στο πέρυσι για να μη χαθεί το…αύριο

Η επιρροή των social media στη ζωή μας αυξάνεται...

Το συγκινητικό μήνυμα σε Ρίκο: «Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα…»

Ο Σέρχιο Ρίκο συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Virgen...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πληροφορίες για την επόμενη ομάδα του Ρομπέρζ…

Δεδομένη η επιθυμία του Γάλλου να συνεχίσει την καριέρα...

Τα βρήκαν ΑΠΟΕΛ και Ντβάλι…(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Η εκκρεμότητα με το διεθνή Γεωργιανό αμυντικό διευθετήθηκε. Σύμφωνα...

ΤΟΜΑΝΕ-ΑΠΟΕΛ

Τον Ιανουάριο, βρέθηκε κοντά στο ΑΠΟΕΛ (αφού τον ήθελε...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στη λίστα Πριέτο ο Νταβίντ Γκαγιέγκο!

Στην τελική ευθεία έχει μπει το θέμα του προπονητή...

Λεπτομέρειες για την προετοιμασία των κυπελλούχων…(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Η Ομόνοια μαθαίνει αντίπαλο στις 21 Ιουνίου για τον...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ…

Ο νεαρός διεθνής άσος περιμένει την ευκαιρία του Κετσπάγια....

45 ΧΙΛΙΑΔΕΣ…

Μάθαμε την πληροφορία και σας τη μεταφέρουμε: τόσο κόστισε...

Ανανεώνει με τη Δόξα και υπογράφει στο ΑΠΟΕΛ!

Με τη μέθοδο της υποσχετικής και του δικαιώματος απόκτησης...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ…

Πάει καιρός από τότε που έχει να κάνουν συμφωνία...

Θέλει Καραμανώλη το ΑΠΟΕΛ, τον δίνει η Δόξα!

Μία μεταγραφή Κύπριου ποδοσφαιριστή, έχει στα…σκαριά το ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα...

INSTAGRAM

Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews