Η Πάφος FC παρουσιάζει ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα για τον Στέλιο Κυριακίδη, ανήμερα των 77 χρόνων από το έπος του αθλητή στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
Αναλυτικά:
«Εβδομήντα επτά (77) χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 20 Απριλίου από το έπος του δρομέα ημιαντοχής και αντοχής από την Πάφο, Στέλιου Κυριακίδη, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
Συγκεκριμένα το 1946 ο Στέλιος Κυριακίδης αποφάσισε να συμμετάσχει στον περίφημο πεντηκοστό Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης, μετά από τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών και ενώ ήταν 36 ετών.
Πριν τον αγώνα οι γιατροί της διοργάνωσης προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Κύπριο δρομέα να λάβει μέρος, καθώς θεωρούσαν ότι θα πέθαινε από εξάντληση κατά την διάρκεια της διαδρομής, καθώς ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν εξαιρετικά αδύναμος και καχεκτικός, ερχόμενος από την Ελλάδα που βρισκόταν υπό την Γερμανική κατοχή και τον κόσμο της να πεινάει. Έτσι υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ήταν ενήμερος για τους κινδύνους, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη, σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην υγεία του.
Πριν τον αγώνα ο Κυριακίδης είχε πει τα εξής: «Ήρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες.»
Στις 20 Απριλίου του 1946 κατά το μεσημέρι δίνεται η εκκίνηση του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Πριν τον αγώνα κάποιος έδωσε στον Κυριακίδη ένα διπλωμένο χαρτάκι να το διαβάσει λίγο πριν από την έναρξη. Από την μια πλευρά έγραφε «Ή ταν ή επί τας» και από την άλλη «Νενικήκαμεν».
Έχοντας μείνει πιστός στην τακτική του από τα πρώτα κιόλας στάδια του αγώνα, ο Κυριακίδης κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μαζί με τον εκ των φαβορί για τη νίκη Αμερικάνο δρομέα Τζον Κέλυ. Τότε συνέβη κάτι, που ο Κυριακίδης θυμόταν με συγκίνηση: «…ένας ηλικιωμένος Έλληνας να τραβάει τα μαλλιά του και να λέει: Για την Ελλάδα Στέλιο μου! Για τα παιδιά σου!». Τότε ο Στέλιος Κυριακίδης έδωσε όλα τα σωματικά του αποθέματα κατακτώντας την νίκη, φωνάζοντας στον τερματισμό: «For Greece!» (Για την Ελλάδα). Ο χρόνος του 2:29:27 αποτέλεσε τον καλύτερο στην Ευρώπη και για 22 χρόνια τον καλύτερο στην Ελλάδα.
Οι Αμερικανοί τον αποκάλεσαν «ο απόγονος του Φειδιππίδη» και σε ερώτηση που του τέθηκε: «Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;», ενώ του προσφέρθηκαν χρήματα για να γίνει επαγγελματίας αθλητής και είχε προτάσεις από το Χόλιγουντ για να γίνει ηθοποιός- απάντησε: «Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα…», επιμένοντας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε τη χώρα μου». Ο Τζόνυ Κέλυ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα, απάντησε: «Πως θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα».
Ο Στέλιος Κυριακίδης, μετά τον αγώνα έμεινε για περίπου ένα μήνα στην Αμερική, αποσκοπώντας στην συγκέντρωση βοήθειας για την Ελλάδα, καθώς η νίκη του είχε προκαλέσει την συμπάθεια σε Αμερικανούς και κυρίως σε Έλληνες ομογενείς. Τελικά το ποσό που κατάφερε να συγκεντρώσει έφθασε τα 250.000 δολάρια, ενώ η οικογένεια Λιβανού έστειλε δύο πλοία με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα). Η βοήθεια αυτή ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη». Τον Μάιο του 1947, ως απόρροια της δημοσιότητας που είχε δοθεί στην κατάσταση της Ελλάδας, λόγω του Μαραθωνίου της Βοστώνης, τέθηκε σε εφαρμογή εσπευσμένη οικονομική βοήθεια από την Αμερική (400.000 δολάρια).
Στις 23 Μαΐου 1946, ο Κυριακίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου ο λόγος του δακρυσμένου Κυριακίδη (δήλωνε: «Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλλην») συγκίνησε το πλήθος. Η επιστροφή στο σπίτι του στην Φιλοθέη κράτησε 8 ώρες. Για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη προς τιμήν του.
Ο Στέλιος Κυριακίδης γεννήθηκε στις 4 Μαΐου στο χωριό Στατός της επαρχίας Πάφου και απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987 στην Φιλοθέη Αττικής,
Από το 2017 η έδρα της Pafos FC μετονομάστηκε από “Παφιακό” στάδιο σε στάδιο “Στέλιος Κυριακίδης” προς τιμή του αθλητή!».