Διαχρονικά, οι ομάδες της Premier League, «έδιναν» σε νεαρούς παίκτες το ντεμπούτο τους στο ανδρικό τμήμα ομάδα, ακόμη και σε ηλικίες 15 ή 16 ετών. Ποιοι είναι όμως οι νεότεροι ποδοσφαιριστές των 20 συλλόγων του φετινού πρωταθλήματος;
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μικέλ Αρτέτα, έδωσε «ψήφο» εμπιστοσύνης στον 15χρονο Ίθαν Νουανέρι, που έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής, όχι μόνο της Άρσεναλ, αλλά και της Premier League γενικότερα. Με αφορμή λοιπόν τον νεαρό Άγγλο, θα δούμε ποιοι κατέχουν το ρεκόρ του νεότερου παίκτη, για τις υπόλοιπες 19 ομάδες της φετινής Premier League.

Άστον Βίλα: Ρούσιαν Χέπμπορν-Μέρφι, 16 ετών και 176 ημερών
Ο Χέπμπορν-Μέρφι, έγινε ο νεότερος παίκτης της Άστον Βίλα στην Premier League, εναντίον της Σάντερλαντ το 2015. Από τότε, έκανε μόνο μία ακόμη εμφάνιση και μετά από δανεισμούς, πέρασε από την Πάφος FC και πλέον αγωνίζεται πλέον στην Σουίντον Τάουν.

Μπόρνμουθ: Όουεν Μπέβαν, 18 ετων και 305 ημερών
Ο Μπέβαν, αγωνίστηκε για πρώτη φορά, στα τελευταία λεπτά της φετινής αναμέτρησης της Μπόρνμουθ με την Λίβερπουλ (9-0) τον Αύγουστο. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, στις αρχές Σεπτέμβριου, δόθηκε δανεικός στη Γέοβιλ Τάουν.

Μπρέντφορντ: Φιν Στίβενς, 18 ετών και 276 ημερών
Η Μπρέντφορντ, διανύει τη δεύτερη σεζόν της στην Premier League, επομένως ο μικρότερος ηλικιακά παίκτης της δεν είναι τόσο νέος όσο οι άλλοι, παρόλα αυτά το… «παράσημο» ανήκει στον Στίβενς. Ο νεαρός Ουαλός, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία στην ήττα 4-1 από τη Σαουθάμπτον τον Ιανουάριο του 2022 και πλέον είναι δανεικός στη Σουόνσι.

Μπράιτον: Έβαν Φέργιουσον, 17 ετών και 122 ημερών
Άλλο ένα ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία σε ήττα, αυτή τη φορά από τον Ιρλανδό, Έβαν Φέργκιουσον, για την Μπράιτον, στο 3-0 απέναντι στην Μπέρνλι. Ο Φέργκιουσον παραμένει στον σύλλογο μέχρι και σήμερα, από τον Ιανουάριο του 2021.

Τσέλσι: Τζόντι Μόρις, 17 ετών και 43 ημερών
Ο Μόρις, έγινε ο νεότερος παίκτης της Τσέλσι, κάνοντας το ντεμπούτο του απέναντι στη Μίντλεσμπρο το 1996. Πραγματοποίησε 124 εμφανίσεις για τους μπλε του Λονδίνου, προτού ο Άγγλος, συνεχίσει στις Λιντς, Μίλγουολ και Σεντ Τζόνστον, μεταξύ άλλων. Επέστρεψε όμως, στην αγαπημένη του Τσέλσι, ως προπονητής της ομάδας νέων και αργότερα βοηθός του Φρανκ Λάμπαρντ.

Κρίσταλ Πάλας: Τζόρτζ Νταχ, 17 ετών και 340 ημερών
Ο αγγλικής καταγωγής Νιγηριανός επιθετικός, έκανε το ντεμπούτο του με την Πάλας στην Premier League, στην ήττα της ομάδας του, από την Λίβερπουλ, με 5-0 εκτός έδρας, τον Νοέμβριο του 1992. Ο Νταχ αγωνίστηκε επίσης σε συλλόγους όπως οι Μπόρνμουθ, η Σουίντον, η Γουλβς, όπου και αποσύρθηκε το 2006.

Έβερτον: Χοσέ Μπάξτερ, 16 ετών και 191 ημερών
Ο Μπάξτερ έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, τον Αύγουστο του 2008, με αντίπαλο την Μπλάκμπερν. Βασικός στο επόμενο παιχνίδι, έγινε επίσης ο νεότερος βασικός παίκτης της Έβερτον, παρόλο που στην συνέχεια δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Έκτοτε αγωνίστηκε για τις Όλνταμ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, προτού επιστρέψει ξανά στα «ζαχαρωτά». Μετά από μια σύντομη περίοδο στη Πλίμουθ και την ομάδα του Μέμφις στην Αμερική, αποσύρθηκε την προηγουμένη σεζόν.

Φούλαμ: Χάρβεϊ Έλιοτ, 16 ετών και 30 ημερών
Ο άνθρωπος του οποίου το ρεκόρ καταρρίφθηκε από τον Νουανέρι της Άρσεναλ, ο Έλιοτ, έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League με τη φανέλα της Φούλαμ, στην ήττα με 1-0 από τη Γουλβς στο τέλος της σεζόν 2018-2019. Πραγματοποίησε άλλη μια συμμετοχή, πριν την μεταγραφή του στη Λίβερπουλ και έκτοτε έχει γίνει βασικό στέλεχος της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ.

Λιντς: Άαρον Λένον, 16 ετών και 129 ημερών
Ο νεότερος από τους «αστέρες» που έχουν αναδειχθεί στη Λιντς, είναι ο Άαρον Λένον. Έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στην Τότεναμ, στην οποία κατέληξε στη συνέχεια και πραγματοποίησε πάνω από 260 εμφανίσεις με τον λονδρέζικο σύλλογο. Μετά τις Έβερτον, Μπέρνλι και Καϊσέρισπορ, παρέμεινε χωρίς ομάδα και αποσύρθηκε το Νοέμβριο του 2022.

Λέστερ: Εμίλ Χέσκεϊ, 17 ετών και 55 ημερών
Ο Χέσκεϊ κανε το ντεμπούτο του με τη Λέστερ, απέναντι στην ΚΠΡ, το 1995. Έκανε μεγάλη καριέρα στη Λίβερπουλ και στη συνέχεια στις Μπέρμιγχαμ, Γουίγκαν και Άστον Βίλα. Αγωνίστηκε για μία χρονιά στην Αυστραλία και τη Νιούκαστλ Τζετς, ενώ στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε στην Μπόλτον, όπου αποσύρθηκε το καλοκαίρι του 2016.

Λίβερπουλ: Τζακ Ρόμπινσον, 16 ετών και 250 ημερών
Ο Ρόμπινσον φόρεσε πρώτη φορά τη φανέλα της Λίβερπουλ, στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Χαλ, το 2010. Η καριέρα του όμως δεν «απογειώθηκε» ποτέ και κατέληξε δανεικός στις Γουλβς και Μπλάκπουλ. Ο Άγγλος, πλέον 29, αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, μετά τις ΚΠΡ και Νότιγχαμ Φόρεστ.

Μάντσεστερ Σίτι: Μίκα Ρίτσαρντς, 17 ετών και 119 ημερών
Έκανε το ντεμπούτο του, τον Οκτώβριο του 2005, σε έναν εκτός έδρας αγώνα με την Άρσεναλ. Παρέμεινε στη Σίτι για 10 χρόνια, με μια σύντομη περίοδο στη Φιορεντίνα τη σεζόν 2014-2015, πριν μετακομίσει στην Άστον Βίλα το καλοκαίρι του 2015. Αποσύρθηκε στο τέλος της σεζόν 2018-2019, ενώ λίγο μετά, ξεκίνησε να εργάζεται στην αγγλική τηλεόραση ως αναλυτής.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Άνχελ Γκόμεζ, 16 ετών και 263 ημερών
Την τελευταία αγωνιστική, της σεζόν 2016-2017, ο Ζοζέ Μουρίνιο «έδωσε» στον Γκόμες το ντεμπούτο του και έγινε ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε από το 2000 και έπειτα, που παίζει στην πρώτη κατηγορία. Σήμερα, αγωνίζεται στην Γαλλική Λιλ, καθώς δεν κατάφερε να καθιερωθεί στη Γιουνάιτεντ.

Νιουκάστλ: Καζένγκα Λούα-Λούα, 16 ετών και 40 ημερών
Ο Αγγλο-Κονγκολέζος εξτρέμ, έκανε ντεμπούτο στην Premier League για τη Νιουκάστλ, τον Ιανουάριο του 2018. Μετά τις ΚΠΡ, Σάντερλαντ και Λούτον Τάουν, αγωνίζεται στη χώρα μας, για τον Λεβαδειακό.

Νότιγχαμ Φόρεστ: Κρις Ντόιγκ 17 ετών και 315 ημερών
Ο Ντόιγκ έπαιξε μόλις δύο παιχνίδια στην Premier League, για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, αφότου έκανε το ντεμπούτο του, ενάντια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1998. Αφού έφυγε από τη Φόρεστ το 2005, ο Σκωτσέζος πέρασε δύο χρόνια στην Αυστραλία και άλλο έναν στην Ινδονησία. Επέστρεψε στο αγγλικό ποδόσφαιρο το 2011, στις χαμηλές κατηγορίες, πριν αποσυρθεί το 2015.

Σαουθάμπτον: Λουκ Σο, 17 ετών και 116 ημερών
Ο αμυντικός της εθνικής Αγγλίας, μας συστήθηκε 2012, όταν έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League, για τη Σαουθάμπτον. Τα προβλήματα τραυματισμών του, τα τελευταία χρόνια, έχουν περιορίσει την ανάπτυξή του, αλλά απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων των προπονητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τότεναμ: Ντέιν Σκαρλετ, 16 ετών και 320 ημερών
Στον αγώνα της Τότεναμ με την Γουέστ Μπρομ, τον Φεβρουάριο του 2021, ο Σκάρλετ έσπασε ένα ρεκόρ σχεδόν 18 χρόνων, αφού έγινε ο νεότερος παίκτης των «σπιρουνιών» στην Premier League. Τη φετινή σεζόν, είναι δανεικός στην Πόρτσμουθ.

Γουέστ Χαμ: Ρις Όξφορντ, 16 ετών και 236 ημερών
Έχοντας προλάβει να κάνει οκτώ συμμετοχές με την φανέλα των «σφυριών», ο Άγγλος, έχει τα χαρακτηριστικά για να γίνει ένας πολύ καλός αμυντικός. Πλέον απολαμβάνει τη μετακίνησή του στην Άουγκσμπουργκ, από το 2019.

Γουλβς: Άντονι Φορντ, 18 ετών και 10 ημερών
Ο Φορντ προϊόν των ακαδημιων της Γουλβς, έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League, απέναντι στην Τσέλσι, τον Νοέμβριο του 2011. Σήμερα «πρωταγωνιστεί» στην ομάδα του παραγωγού και ηθοποιού Ράιαν Ρέινολντς, Ρέξαμ.