Την καρδιά του στην ιστοσελίδα μας balla.com.cy άνοιξε ένας εκ των βασικών προταγωνιστών της εξαιρετικής πορείας του Διγενή Μόρφου μέχρι τους τελικούς της δευτερη κατηγορίας Γιώργος Φραγκέσκου. Ένας παίκτης γέννημα θρέμμα ΕΝΑΔίτης που φόρεσε με επιτυχία και φυσικά περηφάνια την φανέλα της προσφυγικής ομάδας.
Απολαύστε τον…
Έπειτα από μια γεμάτη σεζόν με δεκάδες συναισθήματα τι είναι αυτό που μένει στο τέλος;
«Στο τέλος μένει πάντα το αποτέλεσμα. Ωστόσο όση απογοήτευση κι αν υπάρχει για την μη επίτευξη των στόχων μας κρατάω προσωπικά την περήφανη και παλλικαρισια προσπάθεια της ομάδας. Επίσης μένουν διάφορες στιγμές καλές αλλά και κακές οι οποίες στη ζωή ενός αθλητή επιβάλλεται να είναι σημαδιακές και σημαντικές εκατέρωθεν. Ακόμη μένουν οι νέες γνωριμίες και φιλίες που κάνεις οι οποίες δόξα τον Θεό ήταν αρκετές αφού πήγα σε ένα νέο περιβάλλον».
Πόσο ξεχωριστό είναι για τον Κύπριο αθλητή να αγωνίζεται για μια προσφυγική ομάδα όπως ο Διγενής Μόρφου;
«Για ένα Κύπριο αθλητή το να αγωνιστεί με τα χρώματα του Διγενή στη καλαθόσφαιρα είναι κάτι τιμητικό. Η ομάδα της κατεχόμενης κωμόπολης Μόρφου είναι ιδρυτικό μέλος της ομοσπονδίας του αθλήματος ενώ κατέχει και πλούσια ιστορία σε αυτό. Είναι η πρώτη πρωταθλήτρια Κύπρου. Για μένα προσωπικά η τιμή είναι διπλή αφού ο πατέρας μου κατάγεται όντας πρόσφυγας από την περιοχή της Μόρφου. Στο Διγενή και τους Μορφιτες υπάρχει ξεχωριστή αύρα και αέρας κυρίως για την ανάγκη επιστροφής στη κατεχόμενη γη μας, στοιχείο που μεταφράζεται και αγωνιστικά στο γήπεδο. Βοηθάει αυτό τους αθλητές φυσικά και αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό τον σύλλογο».

Ήσασταν μια ομάδα , ένα ,μείγμα αν θες καλύτερα παλιών και νέων παιδιών. Πως είναι να έχεις τον ρόλο του παλιού ενώ ήσουν ουσιαστικά νέος στην ομάδα;
»Κοίταξε, όντως η ομάδα μας φέτος διέθετε νέους και παλιούς. Αν δεν κάνω λάθος 10 στους 12 ήμασταν καινούργιοι στο ρόστερ του Διγενή ανεξάρτητου ηλικίας. Ωστόσο, στα 33 σου δεν θέλεις και πολύ να καταλάβεις τι θέλει η ομάδα από σένα. Προσπάθησα με την εμπειρια μου να βοηθήσω είτε στο παρκέ είτε στα αποδυτήρια με αυτό το ρόλο αλλά κατάλαβα την ίδια στιγμή πως δεν μπορείς από την πρώτη περίοδο να δημιουργήσεις η να πράξεις αρκετά πράγματα».
Τι κρατάς από την φετινή σεζόν με την ιστορική φανέλα του Διγενή;
«Θα κρατήσω το γεγονός πως ασχέτως μερικών κακών αποτελεσμάτων και αλλαγών στη τεχνική ηγεσία 3 φορές μείναμε ενωμένοι οι παίκτες μέχρι το τέλος. Συμπεραίνεις πολλά στις δύσκολες στιγμές και μεις το χουμε μάθει από πρώτο χέρι φέτος».

Στην δεύτερη κατηγορία υπάρχει χώρος για τον Κύπριο Αθλητή. Υπάρχει μέλλον; Και ρωτώ ένα άνθρωπο που πέρσι με 4,5 παιδιά (Κύπριους) τελείωσαν μια περιπετειώδη σεζόν με την ΕΝΑΔ στην πρώτη κατηγορία.
«Μέλλον υπάρχει εάν προσπαθήσουμε να το δημιουργήσουμε. Θέληση από τα σωματεία φαίνεται να υπάρχει τα τελευταία χρόνια ενώ και υλικό σε αθλητές αρκετό. Βέβαια, οι δυσκολίες λίγο πολύ ξεκινάνε από τους οικονομικούς πόρους που δεν επιτρέπουν να ευελπιστούμε πολύ. Η χρονιά με την ΕΝΑΔ στη 1η κατηγορία μου δίδαξε πάρα πολλά για το χώρο της κυπριακής καλαθόσφαιρας και ένα από αυτά είναι το ρητό του άμα θέλεις, μπορείς! Το μέλλον μας είναι στα χέρια μας και στων ανθρώπων που κρατάνε το τιμόνι στην κοινότητα του μπάσκετ στη χώρα μας».

Η επόμενη μέρα του Γιώργου;
«Η επόμενη μέρα του Γιώργου είναι ακόμη άγνωστη. Η συνεργασία μου με τον καλαθοσφαιρικό Διγενή έχει φτάσει στο τέλος της και θα μελετήσω την οποιαδήποτε πρόταση έρθει στο τραπέζι. Είναι φυσικά πολύ νωρίς για αυτά. Τώρα προέχει η ξεκούραση».
Μια ζωή σε μάθαμε με την φανέλα της ΕΝΑΔ…Τι σε οδήγησε φέτος στην απόφαση να φορέσεις τα πράσινα;
«Για πάρα πολλά χρόνια δεν είχα μπει σε αυτό το δίλημμα, δηλαδή να επιλέξω μεταξύ της ΕΝΑΔ και κάποιας άλλης ομάδας. Ήμουνα όπως λες και συ για πολλά χρόνια στην ΕΝΑΔ. Φέτος είχα την ανάγκη να κάνω κάτι διαφορετικό, έτσι καταπιάστηκα από την καταγωγή του πατέρα μου από τη Μόρφου τον Διγενή και τις επιλογές των φίλων μου Ρηγίνο Κασινοπουλο Χρίστο Παναγιώτου που είχαν ήδη πάει στο Διγενή. Ήμουνα μεταξύ τριών επιλογών και επέλεξα αυτή που πίστευα πως θα ένιωθα καλύτερα. Δεν μετανιώνω για αυτή την επιλογή. Αυτό ήθελα και αυτό έκανα».

Πως ένιωσες όταν βρέθηκες για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα την οποία ανδρώθηκες.
«Η αλήθεια είναι πως είναι ένα παράξενο και δύσκολο συναίσθημα. Ξέρεις, είμαι από τα παιδιά που αγαπάνε τη πρώτη τους ομάδα πολύ. Η ΕΝΑΔ είναι ένα τεράστιο κομμάτι και κεφάλαιο στη ζωή μου. Την έχω αγαπήσει παθολογικά και αυτό δυσκόλεψε πολύ το έργο και επηρέασε την απόδοση μου. Δεν είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις όταν αντιμετωπίσεις τέτοια περίσταση. Ρεαλιστικά στα 2 παιχνίδια με αντίπαλο την ΕΝΑΔ δεν ήθελα να αγωνιστώ και πολύ. Ένοιωθα πως πληγώνω κάτι που αγαπώ».
Παρακολουθείς το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας; Υπάρχει φαβορί;
«Έχει χάσει το ενδιαφέρον πλέον το πρωτάθλημα μας στη α κατηγορία. Εννοείται πως ξοδεύουνε περισσότερα χρήματα κάποιες ομάδες αλλά φέτος είδαμε τα πάντα. Έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι πλέον στο χώρο λειτουργούν μηχανικά μέχρι τον Μάρτη για να παίξουν οι μεγάλοι στους τελικούς. Πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν τη φόρμουλα να γίνει ξανά το πρωτάθλημα μας ενδιαφέρον και παραγωγικό. Κεραυνός και ΑΕΚ ασφαλώς τα φαβορί. Δίνω ένα μικρό προβάδισμα στην ομάδα του Στροβόλου».

Γρηγόρης Γρηγοράς