Η ποσόστωση του 30% για τη συμμετοχή γυναικών και η ποσόστωση του 30% για τη  συμμετοχή νέων ηλικίας μέχρι 35 ετών, δεν ισχύει στην εκλογή των τριών Αντιπροέδρων.
Το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στη Λευκωσία. Η 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη των υπολοίπων θέσεων της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος (πλην της προεδρίας του Συναγερμού), της Προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ και των 25εκλελεγμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023.
Το Πολιτικό Γραφείο όρισε την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, ως την ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις Αναπληρωτή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Μελών του Πολιτικού Γραφείου και Προέδρου ΓΟΔΗΣΥ. Για όσους επιθυμούν ο τομέας οργανωτικού θα δέχεται αιτήσεις για προέλεγχο, σήμερα Δευτέρα,3 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τρεις υποψηφιότητες για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ και για τη θέση των τριών αντιπροέδρων του κόμματος. Συγκεκριμένα, για τη θέση του αναπληρωτή είναι υποψήφιοι οι Ευθύμιος Δίπλαρος (βουλευτής και εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ), Μιχάλης Σοφοκλέους (μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης») και Σωτήρης Σαμψών (πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ). Για τις τρεις θέσεις του αντιπροέδρου του Συναγερμού, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει υποψηφιότητα οι Σάβια Ορφανίδου (βουλευτής ΔΗΣΥ), Ξένια Κωνσταντίνου (μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, γραμματέας πολιτικού εκσυγχρονισμού του Συναγερμού), Φωτεινή Τσιρίδου (βουλευτής ΔΗΣΥ), Μάριος Πελεκάνος (τέως κυβερνητικός Εκπρόσωπος), Μιχάλης Μιχαήλ (παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ ΡΙΚ), Ονησίφορος Ιορδάνους (εκλελεγμένο μέλος του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ), Γιώργος Κάρουλας (βουλευτής του ΔΗΣΥ).
Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου θα πρέπει να προσκομίσουν κατάλογο 75 υποστηρικτών και οι υποψήφιοι για τις θέσεις Αντιπροέδρων θα πρέπει να προσκομίσουν κατάλογο 50 υποστηρικτών. Στους καταλόγους υποστηρικτών θα πρέπει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνονται 7 μέλη για υποψήφιο Αναπληρωτή Πρόεδρο και 5 μέλη για υποψήφιο Αντιπρόεδρο αντίστοιχα, από κάθε Επαρχιακή Οργάνωση του κόμματος. Η ποσόστωση του 30% για τη συμμετοχή γυναικών και η ποσόστωση του 30% για τη συμμετοχή νέων ηλικίας μέχρι 35 ετών, δεν ισχύει στην εκλογή των τριών Αντιπροέδρων.