Λίγες ημέρες μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ο Μεσούτ Οζίλ ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο Ζοσέ Μουρίνιο, είναι ο καλύτερος προπονητής του αιώνα.
Ο Μεσούτ Οζίλ αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 34 του χρόνια. Έπαιξε σε κορυφαίο επίπεδο για αρκετά χρόνια και θεωρούνταν σίγουρα, ένας σύγχρονος αρτίστας παρόλο που στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τόσος χώρος, για αυτού του είδους τους παίκτες.
Σε συνέντευξή του πάντως στην Marca, αναφέρθηκε και στον Ζοσέ Μουρίνιο, λέγοντας πως για αυτόν είναι κορυφαίος.
«Για μένα ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι ο κορυφαίος προπονητής του αιώνα. Η τακτική του προσέγγιση και κατανόηση, είναι από άλλο πλανήτη, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο μιλάει στα αποδυτήρια αλλά και πως προστατεύει την ομάδα του μπροστά στα μίντια. Είναι ένας “world class” προπονητής», ήταν τα λόγια του Οζίλ ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πως τον έπεισε να πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης:
«Διάλεξα την Ρεάλ για αυτόν. Με πήγε στο γήπεδο να δω όλα τα τρόπαια που είχε κατακτήσει ο σύλλογος. Με έπιασε ανατριχίλα. Το να επισκεφθώ την Βαρκελώνη δεν ήταν τόσο συναρπαστικό και το πιο απογοητευτικό είναι πως ο Γκουαρδιόλα δεν ενδιαφέρθηκε καν να με συναντήσει.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή μου άρεσε στα αλήθεια το στυλ της Μπαρτσελόνα και θα μπορούσα να με φανταστώ να παίζω για αυτήν. Επομένως ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν ο κύριος παράγοντας που με έκανε να υπογράψω στην Ρεάλ».
Ο Οζίλ έμεινε στην Ρεάλ για τρία χρόνια και μαζί της κέρδισε ένα πρωτάθλημα, ένα κόπα ντελ ρέι και ένα ισπανικό σούπερ καπ.